Следвайте ни

Еврика! Вече може да изчислите чрез лесна формула колко ще е високо детето ви

viber icon

Родителите често биха искали да имат кристална топка, за да могат да погледнат как ще се развие детето им. Височината е важна част от развитието на детето и се оказва, че би могло да се предвиди с лесно математическо уравнение.

Тази формула, която се използва от 70-те години на 20. век насам и беше публикувана от New York Times, предсказва, че повечето деца достигат височини в сравнително малък диапазон, който може да се изчисли от комбинирания ръст на двамата родители, пише obekti.bg.

За момчета

Съберете височините на двамата родители, добавете 13 см и разделете на две. 

За момичета 

Съберете височините на двамата родители, извадете 13 см и разделете на две. 

Има и по-сложна формула за екстремни разлики във височината на родителите. 

Това предвиждане далеч не е напълно надеждно, тъй като фактори на околната среда, например храненето, играят голяма роля при определяне на човешкия ръст. 

Учени са изчислили, че генетичните фактори отговарят за между 60 и 80 на сто от окончателната височина на хората. 

Едно проучване, обхващащо 8798 двойки близнаци във Финландия, публикувано през 2000 г., е установило, че генетиката отговаря за 78 процента от височината при възрастните мъже и около 75 процента при жените. 

Всички знаем, че не всички деца на едни и същи родители са еднакво високи. Науката демонстрира, че ръстът по-скоро намалява при по-малките братя и сестри. 

Друг популярен метод за предсказване на височината е да удвоите ръста на момчето, когато е на 2 г. или на момичето, когато е на 18 месеца. 

Повечето деца достигат височина в рамките на 10 см в този диапазон. 

Ето какво казва проф. Дейвид Равийн от Западноавстралийския институт за медицински изследвания: „Като грубо правило, височината в зряла възраст може да се изчисли доста добре, като се удвои височината, която е достигната на двегодишна възраст.“

Той добавя: „Има дълъг списък с гени, които имат влияние върху височината ни. Обикновено височината на един човек отразява височината на родителите му. 

„Околната среда също има голямо влияние. Например, недохранването в детството има разрушителен ефект върху растежа и крайната височина като възрастни. 

„Изхранването в утробата и първите няколко години и първите няколко години имат влияние върху височината, до която ще достигне едно дете“.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?