Следвайте ни

Евгени Минчев: Пловдив е моят Лондон СНИМКИ

viber icon

Автори: Златна Недева, Иван Кирев

Евгени Минчев е един от най-известните PR-и в България. Първият светски хроникьор у нас е роден на 2 юни 1963 г. Организатор е на Руските балове, както и на конкурсите “Светска личност на годината” и “Бизнес дама на годината”. Възпитаник на Военно училище, той го напуска малко преди финала, за да избяга в София. Големият град не е приветлив към младежа. Той чисти апартаменти и входове срещу подслон. За да получи софийско жителство и да печели постоянни доходи, си намира работа в градския транспорт. Става ватман на трамвай номер 7, минаващ по “Витошка”. Още в зората на демокрацията започва да пише за известните хора. Влиза в кръга на най-прочутата ни попзвезда Емил Димитров и така натрупва много контакти. Започва да организира партита и да пише във в. “Хайлайф”, където има колонка всяка седмица. Следват много и различни ангажименти като журналист, церемониалмайстор на соарета. Спечеленото инвестира предимно в недвижимост - още в зората на демокрацията купува студиото в сърцето на София, в което живее и до днес.

Предпочитам да бъда наричан поет, не ПР, макар че съм сред първите, въвели тази професия у нас

Хората не знаят, че от 25 години се занимавам с недвижими имоти, купувам и продавам в България и Лондон

 

- Каква е причината да сте в Пловдив, господин Минчев?

- Имах едно малко участие с Артур Надосян и Сандра Александрова. Използвах случая да се видя и с Цвятко Сиромашки, който ме запозна с неговия проект за ябълката, който той иска да постави в Пловдив. Бях негов гост, после  с влак се прибирам в София.

- Защо с влак?

- Защото лесно е да пътуваш със самолети и с ягуари, но е голям кеф да попътуваш малко с влак. Харесвам тая миризма, която има влакът, тая монотонност. Да видиш хората как изглеждат, защото аз съм произлязъл от обикновено семейство. Във влака има друга култура. Искам да си я припомня, аз 30 години не съм пътувал с влак. 

- Любимо занимание по пътя?

- Казал съм си, че всяка седмица трябва да чета по една книга. Когато чета книги, все едно се допитвам до Господ, защото в книгите всичко е казано. Ако имате някакъв проблем или някакъв нерешен въпрос, ако отворите Библията, някъде там се дава отговор, макар и с някаква притча. Така е и с книгите. Много често се е случвало да имам някакъв проблем, отварям една книга и тя отговаря на проблема. Може би човек трябва да има сетива за това нещо.

- Певец, автор на песни, модел, имате 15 издадени книги. Какъв всъщност е Евгени Минчев?

- Предпочитам да бъда наричан поет, не ПР. Като поет се чувствам най-добре. Знам, че мога да пея добре за моя стил, за моя жанр. Пиарството е нещо, което умея наистина. Мога да кажа, че съм сред първите, които въведоха тази професия. Хората могат да научат много от това, което аз направих. Бил съм близо 20 години в тази професия. Тя е съчетавана с воденето на събития, с писането на стихове, с авторството на много статии във вестници като „Телеграф“, „Труд“, „Стандарт“.

Това, което хората не знаят, е, че от 25 години се занимавам с недвижими имоти. Купувам и продавам имоти в България и Лондон, някои от тях ремонтирам и отдавам под наем.

- Какво е Пловдив за Вас?

- Пловдив беше моят Лондон. Аз съм живял в Пазарджик и тогава Пловдив беше най-лесният начин да се стигне до по-цивилизован град. Затова той беше моят Лондон. А сега, когато моят дом Лондон е затворен заради пандемията, аз харесвам да идвам в Пловдив, където виждам същите белези на култура, мили хора и на нещо различно. В София живея на много хубава улица. Съсед съм на Лили Иванова и също е много красиво, но тук има нещо различно. Моите планове занапред са по една седмица в месеца да си живея в Пловдив.

- А имате ли си любимо място в града под тепетата?

- Когато идвах през 90-те години тук, наемах цялата къща Ламартин в Стария град и беше моето любимо място. Затова когато миналия юли записах песента „Майките“, аз настоях къщата Ламартин да бъде в кадрите. Харесвам да се разхождам в Стария град, много харесвах "Камбаната". Обичам да се шмугвам в тия улички, откривам всеки път нещо различно.

- Имате ли приятели тук?

- Приятели не мога да кажа, имам клиенти тук. Дори вашият кмет Здравко Димитров имаше ресторант в Стария град, където често сме се събирали. Приятелства е много силна дума, но имам хора, с които си изкарвам добре. Димитър Киров, Цвятко Сиромашки, аз живея в изкуство и за мен е важно да бъда сред хора на изкуството, защото те зареждат и отварят нови врати пред теб. Карат те да мислиш. Е, разбира се, нощно време ще ме видите с една чаша уиски.

- Центъра на Пловдив или центъра на София предпочитате?

- И центъра на Пловдив, и на София, и на Лондон.

- Идват избори. Има много популярни личности са в листите. А Вас поканиха ли ви от някоя партия?

- Правили са намеци, защото знаят, че аз не мога да бъда лесно купен. Идеологически нещо ако ми хареса, бих се съгласил. Другото, което би ме привлякло, е едни добри финанси, обаче не виждам нито едното, нито другото. Тук има място за послушници според мен. Хора, които са послушни и хора, които изпълняват някакви разпоредби. Да, ако тези разпоредби съвпадат с моето виждане за закон, бих гласувал „за“.

- Бихте ли се впуснали в политиката?

- Да, разбира се. Последната статия, която написах, е със заглавие „Искам и аз да съм депутат“. Там описвам точно защо бих станал депутат.

- Какъв би трябвало да бъде стайлингът на един успешен политик?

- Да са консервативни е добре. Аз съм човекът с брошка на палтото, днес с лилав шал, утре с кариран каскет. Ако отида един ден в парламента, това няма как да стане. Препоръчвам на тези хора да са в графитеносив костюм, може една хубава светла вратовръзка. Вратовръзката е тази, която позволява един мъж да бъде малко по-ексцентричен. Ето, виждате г-н Тръмп как се облича, той е един хубав пример. Той е ярък, интересен политик и добър бизнесмен, което му позволява да плува и в двата басейна едновременно. Българският политик ми е някак странен, сякаш ги е страх да изглеждат добре.

- Ако станете политик, как бихте се облекли за първия работен ден?

- Първият ми работен ден в парламента би бил много ексцентричен. Ще се облека така, както дори и аз не мога да преценя. Облеклото ми ще трябва да покаже „Евгени Минчев влезе в парламента“.

- Според Вас, кои са добре облечените български депутати?

- Истината е, че аз дори не знам кои са в парламента. Винаги съм харесвал начина на обличане на ДПС. В БСП също има добре облечени мъже и жени. По принцип Мая Манолова харесвам, защото тя ми е и приятелка. Мисля, че тя не е в парламента, но когато беше, тя наистина беше една жена, на която наистина можеше да й се възхитиш.

- А какво бихте променил, ако влезете в парламента?

- Ако имам тези права, бих действал за връщането на българите в България. Бих създал условия. Всички тези, аз ги наричам икономически дезертьори, са отишли да търсят Михаля в Англия, да се дупят и да берат лалета и ягоди, и какво ли не. Те живеят в страшно мизерни условия и не мислете, че се връщат тук с много пари. Наивно е да живееш в Англия и да ти носят туршия от село, и да ходиш в турските магазини да търсиш лютеница и луканка. За мен връщането на българите в България е голям приоритет. Дори да не стана никога депутат, нека това да се чува, да даде акъл на някого да се случи.

- Какво бихте направили с първата депутатска заплата?

- Ще си купя носна кърпичка, предполагам, че една заплата няма да може да ми даде повече. Аз не знам колко е депутатската заплата и това не ме привлича. Най-вероятно не цялата, но половината бих дал за деца в нужда. Аз постоянно правя такива дарения.

- Ако станете министър, кой ресор би Ви подхождал най-добре?

- Аз не търся такъв пост. Но на транспорта ще бъде най-смешно.

- Какво мислите за новия президент на САЩ?

- Не е моят стил. Аз повече харесвах Тръмп, защото е зодия Близнаци като мен и познавам жена му. Той е ярък представител на това, което Америка е. Г-н Байдън е един лошо подострен молив.

- Защо в България има такава яростна съпротива срещу ЛГБТ обществото?

- Крадецът вика дръжте крадеца. Дразни те това, което ти си, а не може да бъдеш. Мен защо ще ме дразни някой, ако е рус например. Сега аз трябва да мразя хетеросексуалните ли? Аз дори не вярвам в хетеросексуалността. Аз вярвам, че човек се ражда двуполов. За да има баланс, човек трябва да има 10-15% от противоположния пол. Това е мое мнение, което е подкрепено и от учените.

Обществото обаче е много по-възприемчиво, когато не го заблуждаваш. Не е нужно да казваш, че си гей. Аз, където вляза, всички врати са отворени. Да, има хора, у които личи неприязън, но това може да го има и по много други причини. Просто хората трябва да си живеят живота.

Щом си роден гей или лесбийка или с крив нос, живей си живота. Защо ще живееш живота на съседката? Параноично е, когато гей се жени и лъже себе си и жена си, родителите си, децата си. Накрая те освирепяват и не са щастливи.

Колко депутати и наши евродепутати има, които са с по 3 деца, с любовник и лъжат цялото общество за същността си. Към такива и аз съм против.

- Какъв е Вашият коментар за творците, които искат помощ от държавата?

- Съчувствам им най-искрено. Защото те не са правили нищо от 1972 година, а днес искат да имат аплодисменти и да им се дават пари.  Тези, които са със слава от 1970 година, искат хонорар колкото една попфолк звезда – между 2 и 5 хиляди лева. Когато си естраден певец от този калибър, поискай 500 лева и всеки ден ще имаш участие.

- А каква мислите за чалгата?

- С удоволствие бих отишъл на погребението.

- А за българските телевизии?

- Аз телевизия не гледам. Гледам филми. Даже последно гледах филма с актрисата, която наградиха със "Златен глобус" вместо Бакалова и трябва да кажа, че аз също не съм съгласен Мария Бакалова да бъде номинирана. Когато гледах Розамунд Пайк,  се разтреперих от нейната игра,  просто занемях от такъв сценарий, от такъв филм. Този "Борат" е пълен провал. Момичето не играе добре, според мен.

- Смятате ли, че все пак нейният успех би помогнал на повече източноевропейски актьори да стигнат до Холивуд?

- Не, как да им помогне. Маринов какво помогна? Маринов беше един от групата, която взе "Оскар" и сега уж имаме "Оскар". И виждате, че той не е напуснал България. Ти като си носител на "Оскар", досега трябва да имаш 18 филма за две години. Помогна ли му този "Оскар", като "Оскар" е по-силно от "Златен глобус"?

- По време на пандемията, особено последните месеци, много българи пътуват по екзотични дестинации, например за Занзибар. Вие какво мислите за това?

- Повръща ми се. Какво да мисля. 9000 километра са 9 часа път, за да ходиш да гледаш палми. Ами проща-вайте, ама на нашето море също има много хубави палми и много хубави оазиси. Например миналата година снимах клип в Приморско - перфектни хотели, перфектно обслужване, перфектни места. Много хора казват “ами то е мръсно Черноморието”. Ами да, то е мръсно и в Лондон, ама.

- Според Вас ще се оправи ли скоро положението с пандемията?

- Аз не знам какво трябва да се оправя. Хората трябва да си гледат живота, защо-то цикличността на живот показва, че от време на време има или война, или нещо друго, което в един момент те спира. Хората трябва да се съвземат и да осъзнаят, че тази година, която те са имали като почивка, е дадена, за да се огледат в духовен план. Вселената ти казва “спри, огледай се какво не си направил”. Аз за това се чудя на тези наивници, които при първа възможност ще ходят в Занзибар. Какво ще правят там? За да се наснимат и да се тагнат. Няма никаква логична причина. Това ти е дадено, за да се огледаш, да прецениш какво не си направил правилно, да пренаредиш приоритетите си. Първият приоритет в пандемия не е да отидеш в Занзибар. Аз мога да нарека всички, които са отишли, прости.

- Вас промени ли Ви карантината?

- Аз отслабнах с 15 килограма. Разкрих себе си като композитор, като изпълнител на мои собствени песни, започнах да се харесвам много повече, защото я няма тази нервност. Аз имах 6 бала годишно в България и 2 в Лондон. Така че тази нервност изчезна, това напрежение изчезна. Започнах и хората да харесвам повече. Както се казва с типичната пловдивска дума - айляк

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Иван

Иван

14.03.2021 | 18:59

Спрете да ни натрапвате тази карикатура!

Отговори
1 0
Док

Док

14.03.2021 | 09:00

Някой го лашка в Пловдив

Отговори
1 0
да така е

да така е

13.03.2021 | 21:00

Евгений и моя!!! твоето мнение тежи...благодаря ти!!!!

Отговори
2 0
Нали

Нали

13.03.2021 | 20:22

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?