1939

Ето кои звуци ни помагат да заспим като бебе

Средният човек прекарва една трета от живота си на земята в сън, пише sofialive.bg Въпреки че това може да изглежда като много сън в живота ви, проучванията показват, че 1 от 3 възрастни все още не спят достатъчно, а почти 30% от тези хора съобщават, че липсата им на почивка е причинена от трудностите, които изпитват да заспят.

Тези звуци ще ви помогнат да заспите като бебе:

1. Природата

Звуци от природата, като постоянен дъжд, шумолене на листа, вятър и туптене на сърцето, са известни като розов шум. Розовият шум е класификация на звука, който може да бъде уловен от човешкото ухо, независимо от честотата на звука. Проучванията показват, че тези звуци от околната среда забавят мозъчните ни вълни и могат да ни помогнат да заспим по-бързо и дълбоко. Такива са:

Течаща вода

Слаби, но постоянни валежи

Свеж вятър

Сърцебиене

Меки вълни, удрящи се в брега

2. Балансирани и постоянни тонове

По-често известни като бял шум, тези звуци е установено, че ефективно приспиват по-бързо нервните бебета. Белият шум се разпространява в честоти с еднаква амплитуда, които се улавят от нашите уши, което позволява на мозъка да поддържа фокус и концентрация. Това е полезно за хора, които изпитват трудности при заспиване или запазване на съня, защото тези звуци могат да отменят други шумове и да помогнат на мозъка да се съсредоточи върху съня.

Някои форми на бял шум, които можете да опитате да слушате в леглото, включват:

Статично радио или телевизия

Бръмчащият звук на електрически вентилатор

 Бръмчащ радиатор

Тихото бръмчене на климатик

3. Ниски звуци

Някои хора намират звуците с по-ниска честота за по-успокояващи, когато става въпрос за заспиване. Тези звуци се наричат ​​кафяв шум. В сравнение с белия и розовия шум, кафявото е смело, дълбоко и силно, като тътен на гръмотевици или разбиване на вълни. Въпреки че ефективността на тези дълбоки шумове все още не е научно доказана, има редица твърдения, че кафявият шум е помогнал на хората със съня им.

Видовете кафяв шум, които можете да слушате, включват:

Океански течения и силни водопади

Разбиващи се вълни

Тътнещ гръм

Тих рев или треперене

4. Кухненски шум

В кухнята има различни шумове, които всъщност могат да ви помогнат да заспите. Цвърченето на храната, която се готви в тиган, е форма на розов шум, докато постоянното жужене на абсорбатора на печката е вид бял шум. Дори моторът на работещ хладилник или фризер може да помогне на вас или на раздразнително дете да заспите.

5. Лични плейлисти

Една от основните причини да не можем да заспим е причинена от стреса, а един от начините да облекчим това напрежение е чрез музика. Доказано е, че музиката има мощен ефект върху стреса и емоциите. Като слушате набор от любимите си мелодии преди лягане, може да успеете да се освободите от тревогите си и да изчистите ума си, за да спите по-здраво.

6. Нищо

Понякога, за да заспите, всичко, от което се нуждаете, е тишина и спокойствие. Черният шум или звукът на нищото е пълната тишина, която може да ви е необходима, за да се наспите добре.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?