Следвайте ни

Естрада срещу попфолк! Само в "Марица" четете истината за скандала на годината

viber icon

Песента "Ангел в нощта" в изпълнение на Вили и Краси Гюлмезови се появи на 21 декември и много бързо публиката я обяви за хит. Паралелно слушатели и зрители заявиха, че това не е парче на Гюлмезов, а на Иван Димитров и че е изпята от Емилия.

Каква е истината? Разговоряме с Красимир Гюлмезов и Пламен Тотев.

 

1. Каква е истината за "Ангел в нощта"? Какво беше първо - музиката или текста? Кога точно се случи това, на коя дата? 2003? По-рано? Кога точно?

Пламен Тотев: След толкова години не бих могъл да си спомня точна или поне ориентировъчна дата, ако нямах файл с текста в компютъра ми – файлът е от 11 септември 2003 г. Песента има дълга история. Хитовете по принцип си имат своя съдба – или се раждат на един дъх и имат късмета веднага да стигнат до голяма аудитория, или за да бъде постигнато това, е необходимо време. „Ангел в нощта“ има участта на вторите. Първо Краси създаде музиката. Демото беше в по-бързо темпо. 

Красимир Гюлмезов: Драго Драганов беше си харесал демото наред с няколко други, но вече имаше песен за ангел. В един момент ме осени вдъхновение и си помислих, че песента трябва да стане по-бавна, защото текстът носи в себе си баладичното. Така „Ангел в нощта“ доби звученето, което слушателите познават. Имах усещането, че песента, която се ражда, не е просто поредната, а песен, която ще остане. Тъй като с Вили (като дует „Шик“) вече бяхме издали албум („Където няма студ“), нямахме нужда в момента от нови песни. 

Пламен Тотев: По онова време попфолкът зави към попмузиката и с Краси решихме, че ще бъде интересно, ако предложим такава попбалада на певица, която харесваме като глас и присъствие и която може да я изпее нежно и докосващо сърцата. Вариантите ни бяха два – Емилия и Десислава. Тъй като втората тогава беше на кръстопът, при първото й напускане на „Пайнер“, песента намери Емилия.

Певицата я хареса много и тя се превърна в заглавна на албума, който подготвяше. Макар че аранжиментът не беше точно това, което си представяхме с Краси, Емилия я изпя нежно и красиво. И въпреки че не бе направен видеоклип (има само едно тв заснемане, освен представянето й на промоцията на албума), песента се превърна в една от любимите за почитателите на Емилия.

Договорът, който ние като автори на песента сключихме с продуцентите й от „Пайнер“, беше за 10 години. Но още преди това знаехме, че песента е вечна, има още много потенциал в нея. Затова точно преди автоматичното подновяване на договора за правата изпратихме уведомление, подписано от нас двамата като автори, че не желаем това подновяване.

Песента беше изчерпала възможностите си в репертоара на Емилия, певицата направи и други хубави балади, идваше време да я изпее и някой друг. И тогава аз бях този, който многократно повтаряше, че такава песен трябва да бъде в репертоара на Вили и Краси, че точно двамата могат да изразят нежността и трагизма в нея. Те записаха една по-бърза версия през 2014 г., изпяха я и на големия концерт на „Тоника Домини“ (формацията, която Вили и Краси направиха с Ева Найденова).

Но песента си носи магията на драматична балада, която е способна да разчувства всеки, който се заслуша в нея. И се стигна до последната й, красива и вълнуваща баладична версия, която сега получи въздействащ филмов прочит във великолепния видеоклип по сценарий на Игор Марковски и продуциран от него.

2. Как ще отговорите на почитателите на чалгата, които не искат да признаят, че това е песен на Гюлмезов? 


Пламен Тотев: Може би не са достатъчно осведомени и си мислят, че певиците сами пишат песните си ☺ А че автори сме ние с Краси, може да се види написано на обложката на албума на Емилия, както и в интернет. Версията на Емилия е хубава, но Вили и Краси дадоха нова емоция и нов живот на песента, сега тя докосва много по-широк кръг от хора – и като възраст, и като вкусове. Тези дни видях непознато момченце на 5-6 години, което знаеше наизуст текста на песента и я пееше, точно във версията на Вили и Краси.

Интересен факт е и че я харесват и хора, които по принцип слушат и попфолк… Сещам се и за нещо друго, което също е доста любопитно – преди няколко години попаднах и на версия на песента, направена от неизвестни ми румънски изпълнители, които я бяха превърнали в много мазна чалга, без да ни пита никой. Така че силната, вечнозелената песен (евъргрийнът) живее в различни версии. По цял свят е така.


Красимир Гюлмезов: Не съм чувал за музикант на име Иван Димитров, но беше достатъчно да пусна в търсачката на гугъл имената ни – моето, на Пламен и на Емилия, заедно със заглавието „Ангел в нощта“, и тогава се появи името на Иван Димитров. Но се оказва, че това е монтажистът на клипове и други видеоматериали на Емилия. Някой, който е чел-недочел, си е помислил, че монтажистът е автор на песента, и оттам е тръгнала цялата тази история.

 

3. Г-н Гюлмезов, имали ли сте и друг път подобни обвинения? Впрочем кои песни са Ваши, но са изпълнени от други Ваши колеги?


Красимир Гюлмезов: Не, никога. По-скоро се е случвало обратното – да взимат мотиви от мои песни. Убеден съм, че в случая не става дума за обвинение, а за неосведоменост. Както Пламен каза, немалко са почитателите на попфолка, които не знаят, че автори на една песен са хора в сянка, композитор и текстописец или поет, за тях песента е на този, който я пее.

А световна законова норма е, че правата на една песен са на авторите на музиката и текста, не на изпълнителя, а дори и продуцентът има права единствено върху своя запис. Т.е. авторите могат да дадат на много певци да пеят тяхната песен – на световни звезди (ако я харесват) или на случаен минувач на улицата, който просто им е симпатичен и може да пее… Хората знаят много мои песни, които се изпълняват от мои колеги – „За тебе бях“, „Ти дойде“ и „Рокля на цветя“, изпети от Лили Иванова, „Чуй ме“ в изпълнение на Мариана Попова и Орлин Горанов, „Що ли те чакам още“, изпълнявана от Нели Рангелова, „Кристален свят“ и „Една любов“ – дуети на Нели Рангелова и Георги Христов, „Лятна жълта рокля“ в изпълнение на Веселин Маринов и много други.

 

4. Г-н Тотев, имали ли сте случай с "припознаване" на текст? А друг подобен случай като този с "Ангел в нощта". Кои са песните, които сте направили заедно с г-н Гюлмезов? Те имат ли кавър версии?

Пламен Тотев: Не, не съм имал. С Краси направихме десетина песни. Може би щяха да бъдат и повече, ако писането на текстове беше сред основните ми занимания. Правя го за удоволствие, между издаването на книги и писането на учебни помагала по български език и литература, с които израснаха няколко поколения ученици. Първата песен, която създадохме заедно, беше „Където няма студ“, един от големите хитове на „Шик“.

Кавър на тази песен искаше да направи Тони Димитрова, но това беше в момента точно когато звучеше навсякъде в изпълнението на „Шик“, беше и в челото на класациите, дори и там, където бяха само изпълнители от следващи поколения. 

 

5. Ще имате ли нова песен през 2021? По текст на Тотев и музика на Гюлмезов? Какво да очакваме?


Пламен Тотев: Не една, а две нови песни има. И двете са силни балади, които имат голям потенциал да бъдат обикнати от хората. Едната е със заглавие „Две очи“ (Вили предлага „Очи на любовта“, но на мен ми звучи малко тривиално), а другата – „Счупени криле“. 


Красимир Гюлмезов: Тези две песни ще влязат в новия ни албум, в който ще има както най-големите ни хитове („Където няма студ“ и „Ангел в нощта“ ще са там, разбира се), така и няколко нови песни. При положение че са пели стихове на Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Александър Петров, Мариета Ангелова, Влади Априлов… включването на четири песни от един автор на текст като Пламен си е истинско признание – за творческо сътрудничество и дългогодишно приятелство.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?