Следвайте ни

Есил Дюран смесва фолк и джаз

viber icon

 Певицата смята, че с нетипичните си изпълнения на попфолк парчета прави революция в жанра
Есил Дюран, с рождено име Исмигюл Дуран Наим, е певица, известна с екстравагантното си сценично облекло и пластичните танци. Родена на 5 юли 1969 г. в Хасково. По време на смяната на имената се казва Силвия Горанова. Есил завършва Националната музикална академия, естраден отдел, в класа на Ирина Чмихова. В началото на кариерата си пее в Йордания, Кипър, на увеселителни кораби между Дания, Германия, Холандия, Норвегия и Англия. Участвала е в конкурса “Златният Орфей”.


Есил Дюран изневерява на фолк музиката с джаза, който е нейна първа любов. Изпълнителката с турски произход си позволява да “кривне от пътя” веднъж в седмицата за час и половина. Всеки четвъртък брюнетката се изявява в столичното заведение БИАД, като изпълнява фолк парчета с нетрадиционно джаз звучене, в които саксофонът е заменен с кларнет.
Есил Дюран се е захванала да прави и джаз парчета, в които присъстват фолк ритми. Под акомпанимента на рояла, зад който стои собственият є съпруг, също музикант, Есил пее попфолк песни, руско-цигански романси, българска естрада и експериментира с различни музикални стилове.

Ученичката на Ирина Чмихова споделя, че тези “пиано вечери” започнали преди година на шега: Когато имахме гости, за да стане по-забавно, с мъжа ми им поднасяхме хитовете на великите Уитни Хюстън и Арита Франклин с различен аранжимент. Сега прехвърлихме пиано вечерите на голяма сцена - в БИАД. Така изкуството, поднесено по забавен начин, ще стигне до широката публика, обяснява Есил.

Певицата смята, че с нетипичните си изпълнения на попфолк парчета прави революция в жанра. Това не е бягство от чалгата, а крачка напред, нищо чудно да бъде началото на нов стил в музиката, казва Есил. Публиката е жадна за нещо ново и това личи от реакцията є - хората поръчват сами песните, веселят се и танцуват на тях, споделя изпълнителката. Освен с различен репертоар, звездата на Пайнер ще изненадва почитателите си всеки път и с оригинални визии.
Есил е един от най-стойностните и атрактивни изпълнители от попфолк палитрата. Жената, чието истинско име в превод от турски език означава Бяла роза, завършва две консерватории - българската и турската, и е силна и в попфолка, и в попмузиката. Основната част от репертоара є е на български език, но изпълнява песни и на турски. Пее също джаз и обича импровизациите. Влага много душа в изпълненията си, съчетава ги с темпераментни танци, залага на зрелищни сценични костюми.

ЕЛМАЗ
Истинският успех за нея идва с издаването на дебютнияє албум “Есил Дюран” (2001 г.). “Пайнер Мюзик” продуцира и втория є самостоятелен албум “Елмаз”. През 2005 г. Есил ражда първия си син, когото заедно с бащата, композитора Борис Павлов, кръщават Харис. В началото на 2006 г. излиза третият є албум, озаглавен “Тя”. През пролетта на 2008 г. Есил Дюран е член на журито на “Мюзик Айдъл”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

европеец

европеец

10.10.2010 | 17:07

Поп-фолк смесен с джаз? Звучи като лайна смесени с трюфели.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?