Елена родила 2 деца, без да вкуси месо

Когато акцентът е върху качеството, не ти се яде нищо излишно, казва инструкторката, която очаква трето бебе

Дора ЦВЕТКОВА

От днес стартират безплатните занимания по йога за бъдещи и настоящи майки в Комплекса за социални услуги в Пазарджик. Новият курс ще започне в 17,00, а сбирките отново ще бъдат всяка сряда, съобщи организаторката Елена Зарева. Практиките са подходящи както за бременни, така и за родилки или желаещи да заченат.  Очарователна подробност е, че хубавата Елена сега ще бъде още по-съпричастна към вълненията на момичетата от курса - самата тя очаква бебе. В петия месец е, по прогнози на лекарите ще роди през февруари. 

Това е трета бременност за Елена, тя има дъщеря Ванеса и син Димитър, които са съответно на 13 и 11 години. И двамата са безкрайно нетърпеливи да се появи новото им братче и го очакват с непринудена по детски радост.  

Бъдещата майка разказва, че решението да имаш дете в по-зряла възраст е наистина различно. Освен много желана, тази бременност е осъзната, защото с възрастта майката натрупва повече опит и знания и за месеците преди раждането, и за самата поява на малкия човек, и за отглеждането и възпитанието му. Колкото до практиките с бременните, Елена е убедена, че сега ще бъдат още по-приятни, защото ще бъде една от тях.  

След като е събрала около себе си все хубави хора - Овен, Скорпион, Водолей, Ели очаква още един представител на последната зодия. И тайно стиска палци Бог да го прати точно на 11 февруари, когато е родена и нейната майка.

Вече се знае, че детето е момченце. Като съвременен човек майка му не страда от никакви излишни суеверия и прагматично отбелязва, че дори е желателно бъдещите родители да знаят пола. През смях казва, че преди първото раждане лекарите единодушно "гласували" за мъжка рожба, а на щастливия финал обявили възторжено: "Ето я момата, да ти е честита!". И момата била отгледана в преобладаващо синички дрешки и всякакви аксесоари, накупени предварително от мераклии в семейството.

Не че това е попречило да стане прекрасна млада дама като майка си, но все пак Елена държала да знае пола за следващите си деца. Споделя, че така и нагласата е различна. Не чакаш някакво неопределено безполово същество, а си наясно поне донякъде кой е бъдещият човек, възприемаш го като личност. Това е важно и за общуването, което започва още през бременността.

Мамчетата от курса, който се провежда вече втора година, също знаят за щастливото събитие в живота на инструкторката им, с която вече са приятелки. Сред тях има доста родилки, скоро това предстои поне за още три жени. Скоро всички ще се съберат на обща среща - бременни и вече станали майки. Има и нови попълнения - осем са новозаписалите се от утре.

От самото начало към курса по йога има жив интерес. Това е така, защото до момента такова обучение се организира за пръв път в Пазарджик. Медицинската страна на нещата покрива групата на обаятелната акушерка Екатерина Антонова "Супер мама - Супер бебе", а сега Елена допълва с грижата за душата и с възпитаване на стремежа към рационален начин на живот по принцип. Йогата подготвя психически жената за голямото събитие.

Първо майките били притеснени при мисълта, че едва ли не трябва да преплитат ръце и крака в сложни упражнения и пози. След старта обаче били очаровани. Вече си предават една на друга и така идват новите. Мераклийките са много, но залата в комплекса събира не повече от 10 момичета.  

И занапред регистрираните като потребители в комплекса жени ще продължат да ползват безплатно два вида медицински лекции от лекар и акушерка, както и курса по йога. 

Инструкторката им също дава напътствия за здравословно хранене. Тя е жив пример за това как именно това, което слагаме в устата или стомаха си, може да ни донесе крепко здраве и идеална фигура, или обратното - да ни превърне в болни хора, изглеждащи като чувал с картофи. Зарева е забелязала, че все още има млади жени, поддаващи се на остарели и вредни схващания, например - че бременната трябва да яде за двама и непременно трябва да поглъща всичко, попаднало пред очите .  

Няма такова нещо, подчертава Елена. Да вярваш, че ако погледнеш храна и не я опиташ, ще се случи нещо на теб или бебето ти, е височайша глупост. Ние казваме, че трябва не да яде за двама, а да диша за двама бъдещата майка, защото въздухът и кислородът хранят организма. Разбира се, трябва да се яде, но качествена храна. В първите месеци може да има известни трудности заради честите стомашни неразположения. Тогава хапваш не каквото трябва, а каквото ти се хапва. Важното е обаче да имаш здравна култура. Аз например съм осъзнала кои храни са боклуци и няма как да ми се прияде вафла. Това е абсурд, защото по правило не я възприемам за храна. Същото е отношението ми и към месото. Вегетарианка съм от 20 години. Първите ми две бременности са минали без месо, така е и с настоящата. На всяка консултация ме плашеха как ще загазя, ще се разболея, ще умра и ще свърши светът едва ли не, но не стана така - виждате. Устоях на принципите си и родих две прекрасни здрави деца, без да ми е нужно месо.

Според нея е изключително важно хората да са информирани по темата. Лошото е обаче, че тя все още отсъства от учебните програми или е много слабо застъпена. Ако ще е за здравословно хранене, дейностите се изчерпват с някакъв проект, в който учениците правят табло с машинално копирани от интернет текстове. Ако ще е практика, то непременно ще правят сандвичи със салам и маргарин - най-здравословните храни на планетата! Парадоксално, но факт - всеки с ученик вкъщи го знае. 

Липсата на месо може да се компенсира с много продукти, щедро дарявани ни от природата - бобови, ядки, семена, сушени плодове. Елена прилага стройна система на хранене, при която поема точно толкова, колкото е необходимо. Когато количеството е добре премерено и акцентът е върху качеството, не ти се яде нищо излишно, казва тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?