1939

Експерт разкри кои кухненски уреди увеличават сметката ни за ток

С увеличението на цената на тока българите  се ужасяват от сметките , които ще плащат зимата. Но знаете ли, че има няколко уреда в кухнята, които безбожно много надуват сметките за ток? Поне така твърди британският специалистът Клер Хорн, експерт от британската компания Kesseler. По думите му кухненските уреди, които надуват сметката за ток са хладилникът, абсорбаторът, електрическата печка и електрическите чайници.

„Но спокойно – дори и с тях можете да се научите как да спестявате пари“, категоричен е Хорн.

Битовият хладилник според експерта заема 12% от крайната сметка за ток. Хорн препоръчва да не претоварвате този уред с храна и да го размразявате редовно, за да намалите консумацията му на електроенергия.

За да избегнете огромни сметки за енергия, трябва правилно да използвате и кухненския аспиратор. Експертът обясни, че трябва да включите вентилацията едновременно със започването на готвенето.

„Можете да изключите аспиратора пет до десет минути след всички активни действия в кухнята. Но не по-късно“, поясни енергийният експерт.

Електрическата печка, поради бавното ѝ нагряване (което увеличава времето за готвене), също може да причини надплащане на сметките за ток.


„Но спокойно – няколко трика ще оправят ситуацията“, поясни Хорн.

„Когато използвате електрическа печка, трябва да изберете тенджери и тигани, които „пасват“ на котлоните – не по-големи и не по-малки от тях.

Също така консумацията на енергия се влияе и от степента на чистота на плота“, поясни още енергийният експерт.

Той поясни, че електрическите чайници също консумират много енергия.

„Не кипете вода за в бъдеще и изключвайте уреда от мрежата, ако не го използвате в момента“, препоръча Хорн.

Тези действия, според експерта, ще помогнат да спестите доста от електроенергията, която използвате у дома и с това да намалите и сметките за ток, пише jenata.blitz.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?