Следвайте ни

Екадаши: Ето кога са дните за физическо и духовно пречистване

viber icon

На санскрит думата Екадаши означава 11 и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които се смятат за изключително благоприятни за пречистване на тялото и ума. Именно тогава се препоръчва пълно или частично въздържание от храна. Периодът на въздържание започва от изгрева на слънцето в деня на Екадаши и продължава до залез слънце на следващия ден.

Всеки месец на ведическата календарна година има по два дни Екадаши, като първият от тях е през първата половина на месеца, когато Луната расте, а вторият - през втората половина, когато намалява. Или иначе казано, Екадаши е единадесетият ден след новолуние или пълнолуние.   Смята се, че по време поста в организма се случват уникални неща, тъй като цялата енергия, която по принцип отделяме при приемане, сдъвкване и преработване на храната, се пренасочва в пречистване на клетките. Това е и единственият начин да дадем пълна почивка на всички храносмилателни органи.  Освен това по време на пост енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа от вода, храна, интимни отношения и сън на Екадаши, се пречиства от миналите си грехове, а този, който медитира - ще постигне съвършенство и ще се освободи от самсара – колелото на раждането и смъртта.

И макар това да е непозилно за по-голямата част от нас, се смята, че спазването на Екадаши винаги има много благоприятно влияние върху физическото тяло, ума и духа на човек.   По време на Екадаши В самото начало е добре да сте наясно, че постът включва само гладуване, но и възрържание от негативни мисли. Следва предварителна подготовка в деня преди Екадаши, по време на която трябва да успокоите ума и тялото си! Не се натъпквайте, а приемете само плодове и зеленчуци, както и овесена каша. Забранена е всякаква животинска храна.

След залез слънце не се приема нищо, за да може в деня Екадаши в стомаха да няма останали храни. По време на Екадаши е строго забранено да се приема всякакъв вид зърно, като изключение правят единствено бременните жени и хората със здравословни проблеми, които могат да си позволят лека храна. Пълният пост е без вода, но ако мислите, че няма да можете да издържите, може да си позволите от нея. Постовете могат да бъдат няколко: пълен пост, при който не се приема нито вода, нито храна; воден пост, при който се консумира само вода; пост само на плодови и зеленчукови сокове и плодов пост, по време на който може да се приемат плодове през целия ден.   

Дните на Екадаши тази година са 12 и 28 януари, които минаха и  11 февруари също. Сега предстои  26.

А ето и кои са останалите:

13 и 27 март

11 и 26 април

11 и 25 май

10 и 24 юни

9 и 23 юли

8 и 22 август

6 и 20 септември

5 и 20 октомври

3 и 19 ноември

3 и 18 декември

Твърди се, че хората, които спазват Екадаши през живота си, водят много по-здравословен, изпълнен с повече щастие и положителна енергия живот. Те боледуват по-малко и изглеждат по-млади и жизнени.

 

 

dama.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?