Следвайте ни

Райна и Валентин смайват със спектакли потомците на Едит Пиаф

Една пловдивчанка във вариете "Фоли Бержер"

viber icon

Историята на семейството е като каскадьорски скок в бъдещето на успеха. Една мартеница ги запознава в Париж, а след това се ражда идеята да продуцират шоу с елементи на акробатика.    

Съпрузите Райна Нейчева и Валентин Колев поставят началото на една от най-значимите международни шоу формации в Париж - “Сокол Ентъртеймънт”, утвърдена като водеща в екстремните спортове през последните 15 години. Спектаклите им се играят в прочутото вариете “Фоли Бержер”, където са стъпвали Чарли Чаплин, Морис Шевалие, Фернандел, Ела Фицджералд, Едит Пиаф, Франк Синатра. 

Пловдивчанката Райна Нейчева е дъщеря на Васил Нейчев, едно от най-ярките имена на баскетбола под тепетата. Майсторът на спорта е ключов играч в националния отбор, когато тимът постига най-големите успехи в края на 50-те и началото на 60-те години.

Историята на Райна Нейчева и Валентин Колев е каскадьорски скок в бъдещето на успеха.  

През 1991 година тя отива на културно мероприятие в романтичния Париж, където нейната мартеница става повод за запознанство с бъдещия й съпруг - Валентин. Любовта между тях пламва мигновено.

Идеята да продуцират модернистични спектакли с особена специфика се ражда през 2001 г. след експеримент на Валентин. По-късно и младата му съпруга подкрепя вижданията му и двамата започват да развиват успешно “Сокол Ентъртеймънт”.

Смело комбинират спортни елементи с музика, театрално шоу с екстремни каскади, които се въртят около пленяваща история, съчетана с иновативни визуални ефекти. Скоковете във вода на артистите, с които работят, са висшия пилотаж в шоутата им.

Валентин е варненец, който живее във Франция повече от 20 години. Като изявен спортист, той става част от отбора на ЦСКА по скокове във вода. Бил е и национален състезател, в колекцията си има десетки купи и медали. Покрай спорта успява да обиколи света.

“Преди да създадем “Сокол Ентъртеймънт”, не сме се занимавали със спектакли. Аз завърших информатика и управление, моята среда беше друга, но Вальо попада в тези сфери още преди години. Той е работил за компании, които правят подобни представления, оттам трупа опита си в сферата на сценичното изкуство. По-късно решихме, че искаме да направим наша собствена компания и така се случи“, разказва Райна. 

Фигурите са заимствани от цирковите елементи на акробатиката. Правят салта, човешки пирамиди и разнообразни екстремни каскади, от които публиката настръхва. 

“Няма каскади, които да не крият опасност. Дори шоутата със скокове във вода, където артистите ни скачат с гръб от 25 метра в басейн, не са безопасни”, усмихва се Райна.

С Валентин живеят във Франция заедно с двете си деца -16-годишния Стефан и 18-годишната Светлана, която е студентка и учи управление и търговия. Засега те не си падат по каскадите, но ако някой ден пожелаят, техните родители нямат нищо против да ги запознаят с красотата на това изкуство.

Италианци и индийка в трупата от 140 артисти

Хореографията на всяко шоу е в различни стилове като Мулен Руж, китайски, украински и съвременни танци, съчетани с екстремни номера.

“Няма каскади, които да не крият опасност, дори спектаклите със скокове във вода, където артистите ни скачат с гръб от 25 метра във водата в басейн, който е с три метра дълбочина”, добави с усмивка Райна.

“Работим с международна трупа, която варира спрямо различните представления. В нея участват между 30 и 140 артисти от цял свят. Искахме артистите, които са част от представленията ни, да са от различни култури, имаме французи, италианци, поляк и една индийка.

Българско участие има в техническия състав, в бекстейджа и ръководството. Е, разбира се, в някои представления участват и български артисти”, заявява Колев.

Валентин твърди, че колективният дух и изразяването на артистична гледна точка поддържа екипа да се справи отлично в тази особена творческа среда. Според него  основен ключ към успеха на доброто шоу е колективната работа и свободното споделяне на идеи. 

1500 аплодират "Малкият принц"

Райна и Валентин често си спомнят вълнуващи случки от театралните сцени в Китай и Франция. 

 „На 28 септември 2019 г. играхме във "Фоли Бержер" и в края на последния ни спектакъл “Малкият принц” видяхме как 1500 души станаха на крака и ни аплодираха бурно, плачеха от вълнение и радост. Разплакахме се и всички артисти на сцената.

Не бяхме виждали никъде нещо подобно. Емоцията, която тази книга може да ти даде, възвръща ти годините работа и усилия, кара те да мислиш, че не си работил напразно”, отбелязва Валентин.  

“Пресъздадохме атмосферата на Антон дьо Сент-Екзюпери по начина, по който той я е описал. Не искахме да добавяме или да махаме нещо. “Малкият принц” може да се препрочита непрекъснато, тъй като е универсална книга за всички поколения.

Всеки път като я четеш, прозряваш нещо ново и различно.Това я прави приказна и ние запазихме вълшебството в нашия спектакъл”, смята Валентин Колев. 

Костюми за летене, шити в Пловдив

Зашеметяващите костюми са специално ушити от френска костюмиерка, но и друга българска шивачка има пръст в магията им.

"Голяма част от костюмите са ушити от българската шивачка, с която работим и сме приятели от години. Казва се Ваня и има малко ателие на улица „Иван Вазов“ в Пловдив. Всеки костюм трябва да е направен така, че освен да танцуваш с него, трябва да можеш и да летиш”, казва Райна. 

Бащата: Гордея се с дъщеря си!

Бащата на Райна - Васил Нейчев, е бил на всичките им спектакли във всяка държава. Представлението във “Фоли Бержер” обаче го е разтърсило.

“Изключително съм горд с дъщеря си, но съм много доволен и от зет си! В класацията на малките фирми в света те са сред първите места с тяхната фирмa."

Искаме да зарадваме и България

“Искаме магията на “Сокол Ентъртеймънт” да попадне и в България, но ни е нужна и малко помощ от българска страна, защото е трудно. Трябва да направим така, че финансово да се балансира проектът.

Целта ни не е да печелим пари от родната публика, а да <210> покажем спектаклите си. Вярваме, че ще се получи, и съвсем скоро ще тръгнем по пътя и на това участие”, заявяват и двамата. Те  ще се радват да си сътрудничат с програмата на “Пловдив 2019” .

Автор: Кристина Гайдаджийска

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?