Следвайте ни

Единият от братя Аргирови живее като крез с огромна пенсия

viber icon

Животът на звездите ни не е само мизерия и лишения. Някои от тях успяха да си осигурят висок стандарт и на старини да се чувстват като крале.

Един от тях е Светослав Аргиров - половинката от култовото дуо братя Аргирови. Той прибира по 6 хиляди евро на месец. Колосалната сума, нечувана от пенсионерите по нашите географски ширини, се равнява на почти 12 хиляди лева месечно. Тя била отпусната на Светослав Аргиров от норвежкия фонд, защото музикантът живя и работи в скандинавската страна повече от 20 години, като последно беше диригент на църковен хор, пише „Ретро“.

Малко преди пандемията обаче реши да се завърне при брат си Благовест в България. „В Норвегия хонорарите са космически в сравнение с тези в България, тъй като скандинавската държава е една от най-богатите в Европа, а стандартът е изключително висок“, казва Светльо, който сега се занимава с недвижими имоти и с брат му решиха да възобновят музикалната си кариера.

Приблизително 6 хиляди евро на месец вземала и Райна Кабаиванска. Оперната прима обаче получава пенсията си в Италия, където е звезда от първа величина. Кабаиванска има дългогодишен стаж в най-големите оперни театри на Ботуша, като за сценичните си изяви там винаги е получавала достойно заплащане. Примадоната обаче съвсем не разчита на парите за старост, за да живее като истинска аристократка. Официално състоянието ѝ наброява повече от 30 милиона евро. В тази сума не влизат имотите, които Райна притежава. В България тя има разкошен мезонет в София и палат в Еленския Балкан, а в италианския град Модена оперната звезда се шири в изискана резиденция, пълна със скъпи вещи, която неведнъж е ставала обект на обири в годините.

Далеч по-скромни суми за старост вземат други ярки български звезди. От 2019 г. насам Лили Иванова получава пожизнена пенсия за принос в размер на 700 лева. Години наред такава не ѝ бе отпускана, тъй като естрадната прима имаше неплатени данъци и задължения към държавата за милиони левове.

7 стотачки месечно за заслуги получават и Йорданка Христова, Татяна Лолова, Михаил Белчев, Янка Рупкина, Ицко Финци, Васил Михайлов, Илка Зафирова, Меглена Караламбова, Йорданка Кузманова, Астор, Антон Дончев, Георги Чапкънов, Анжел Вагенщайн, Александър Балкански и др.

След няколко години ходене по мъките и Васил Найденов успя да се пребори за пенсия в размер на 500 лева. Кеца дълго време отлагаше пенсионирането си, защото част от документите му бяха сред злополучно изгорелите от Концертна дирекция.

Той обаче има солидни спестявания и не се оплаква, че няма как да свързва двата края. Не толкова розово обаче стоят нещата за Марги Хранова, която попадна в новите списъци с наградни пенсии в размер на 500 лева на Министерството на културата за творци, печелили „Златният Офрей“. Досега Хранова вземаше точно 352 лв. Тя няколко пъти кандидатства за наградата за заслуги, но не получи одобрение. Още по-разочарована е Силвия Кацарова, която станала жертва на счетоводителя си, който запилял документите ѝ за пенсиониране. Така към момента тя взема само 100 лева инвалидна пенсия, която ѝ се полага заради проблемите с крака ѝ. Елзетката обаче разчита на съпруг милионер, за да се справя във финансов план.

В редицата на пенсионерите вече е и вокалът на група „Сигнал“ Йордан Караджов. „Обадиха ми се от НОИ и казаха да занеса документи, за да мога да се пенсионирам. Направих го. Пенсията ми е направо смешна, но не искам да занимавам читателите с това. От лятото я получавам“, заяви изпълнителят на „Може би“ и „Да те жадувам“. Унизен от пенсията си се чувствал и Антон Радичев, който получава 550 лева за 47 сезона в Народния театър. Колежката му от „Оркестър без име“ Катето Евро пък взема едва 200 лева, тъй като имала само 20 години трудов стаж по документи, допълва „Ретро“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Георги

Георги

17.03.2021 | 22:07

Диригент на църковен хор с пенсия, колкото прима на Миланската скала и т. н.? Май майничката послъгва. Освен това, като е бил толкова добре в Норвегия, защо Аргиров се върна в България? От любов към родината? Едва ли?

Отговори
4 1
Марина

Марина

18.03.2021 | 08:25

Не разбрахте ли, че това не са пенсии, а Държавни награди за особени заслуги към българската култура? По законите на Норвегия Аргиров все още не е пенсионер. Значи той или някой друг лъже, относно неговата пенсия!

Отговори
1 0
Гири

Гири

17.03.2021 | 19:34

Ако и живеещите тук певци са обавявали и са се осигурявали на всички хонорари сега нямаше да реват и да получават милостиня за сметка на отрудения народ.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?