Следвайте ни

Дрехи от бамбук и ананас борят екологичната криза СНИМКИ

viber icon

От ананасови листа и органичен коноп до платове от бамбук и рециклиран полиестер, екоматериите за производство на дрехи вече заливат пазара. Екосъобразният начин на живот и в частност устойчивата мода са част от приоритетите в борбата с екологичната криза. 

Устойчивата мода се състои в комбинацията от много аспекти - етични бизнес практики, прозрачност на веригата за доставка, политики за минимална вреда. И може би най-важното - устойчиви материали. Заради нуждата от по-екологични материи през последните години в модната индустрия навлязоха нови думи, които трябва да се дефинират, различни процеси, схеми за сертифициране и противоречиви практики.

Първият въпрос, който бихте си задали, когато купувате дрехи, е от какво са направени. 

Материите, използвани при направата на всяка една дреха, определят докъде този продукт ще навреди на околната страна. А  също така какво би било нужно, за да може този процес да се спре.   

Когато говорим за платове и тъкани за изработка на дрехи, трябва да сме наясно, че изборът на плат влияе пряко на източника на суровини - дали е получен от растения или от нефт. Важна е и обработката на самата дреха  - химикалите, необходими за превръщането на суровината във влакна, както и дали след употребата <210> може да бъде рециклирана.

Модната индустрия е вторият най-голям замърсител в света след нефта. Използваните в изработката на дрехи тъкани допринасят за огромното потребление на вода, замърсяването с миктопластмаса, вредните емисии и парникови газове, деградацията на почвата, унищожаването на тропическите гори. И не на последно място - огромните количества дрехи, които се озовават на сметищата.  

Положителното е, че екологичните тъкани са сравнително лесни за намиране, ако знаете какво да търсите. Много от големите брандове залагат на устойчива мода, а някои от най-големите онлайн магазини за дрехи у нас имат цели селекции с екодрехи. 

Ето нашия списък с някои от най-устойчивите тъкани, които да търсите при покупката на дрехи. 

Бамбук

Бамбукът е издръжливо, силно възобновяемо растение и обикновено се отглежда с малко химически добавки. Тъканта има и естествени антибактериални свойства, диша и е биоразградима. Въпреки това могат да се използват токсични химикали, за да се превърне растението в плат. 

Органичен памук

Повече от 25% от пестицидите в света се използват в конвенционалното производство на памук. Органичният памук се отглежда без влагане на токсични или синтетични химикали. Търсете дрехи, направени с естествени багрила или оцветен памук, за да намалите допълнително количеството химикали, изхвърляни в нашата екосистема.

Коноп

Конопът се възобновява бързо, изисква малко или никакви пестициди, расте без тор, изисква минимално внимание, не изчерпва хранителните вещества в почвата и е лесен за събиране. Това прави конопените тъкани едни от най-екологично съобразните. 

Рециклиран полиестер 

При дрехите от рециклирани полиестер тъканите са направени от употребявани материали като бутилки сода, което води до 75% по-нисък въглероден отпечатък, От тъканите изработени от необработения полиестер. Рециклираният полиестер съдържа токсичен антимон, но някои компании работят върху премахването му от тъканите си.

Соев кашмир и коприна 

Тази тъкан е направена от соеви протеинови влакна, останали след преработката на соята в храна. Соята може да бъде генно инженерство, освен ако не е отбелязано на етикета.

Пинатекс

Тази материя е създадена от ананасови листа, които иначе биват изгаряни, и бавно, но сигурно навлиза в света на устойчивата мода като заместител на кожата. Производството на дрехи от пинатекс генерира малко количество отпадъци и може да се разгражда естествено, дори когато често се комбинира с полилактична киселина на дървесна основа.

Дрехите, които купувате, могат да бъдат от огромна екологична полза, а неустойчивата мода е резултат от лошия избор на плат, който правим.   

Много от материалите, използвани за изработката на дрехи, имат негативно влияние както върху природата, така и върху хората и животните. Химикалите и микропластмасата, които отделят, остават неразградени в природата в продължение на стотици години.

Тъй като производството на текстил има огромно въздействие върху околната среда, носенето на това, което вече имате за по-дълго време, е едно от най-добрите и най-лесните неща, които можете да направите, за да направите облеклото си по-екологично. 

Други начини включват закупуване на дрехи втора употреба и рециклиране на дрехите, които вече не ви стават или са износени. 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?