Следвайте ни

Доказано: Който има куче, ще живее по-дълго

viber icon

Винаги сме знаели, че кучетата ни носят огромно щастие и положителни емоции, но вече е научно доказано, че и ще ни помогнат да живеем по-дълго.

Шведско проучване доказва, че най-добрият приятел на човека е и най-доброто лечение за хора изкарали инфаркт или инсулт. Изследването обхваща 3,4 млн. души на възраст между 40 и 80 години

Оказва се, че онези от нас, които гледат куче, за домашен любимец, са с 24 процента по-малко застрашени от смърт от сърдечно заболяване в сравнение с хората, които живеят сами. Това е заключението на две изключително мащабни проучвания, публикувани в Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Първото проучване е било фокусирано върху 300 хил. души от Швеция на възраст между 4о и 85 години, които някога са преживявали инфаркт или исхемичен инсулт. Те откриват, че рискът от смърт е с 33 процента по-нисък при собствениците на кучетата и едва 15 процента при онези, които живеят с партньор или дете (в сравнение с хората, които не гледат куче вкъщи).

„Знаем, че социалната изолация играе огромна роля за влошаването на здравословното състояние и преждевременната смърт. Предишните изследвания показват, че собствениците на кучета страдат по-малко от социална изолация и взаимодействат повече с останалите хора – коментира Тове Фал, водещият автор на проучването. – Освен това гледането на куче ни стимулира да бъдем по-активни във физическо отношение, което е важен фактор з рехабилитацията и психическото здраве.“

Kучетата ви насърчават да ходите, осигуряват социална подкрепа и правят живота по-смислен. Ако имате куче, взаимодействате повече с други хора. Ако се разболеете и отидете в болница и имате куче, мотивацията е по-голяма да се върнете у дома“, допълва Фол.

Във второто проучване учените анализират данните на над 3.8 млн. души на възраст над 18 години и откриват, че рискът от смърт при собствениците на куче е с 24 процента по-нисък, докато рискът от кардиоваскуларни заболявания - 31 процента, пишат от Обекти бг.

"Нашите проучвания установяват, че гледането на куче се асоциира с дълголетие при хората", коментира Каролин Крамър

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Иванов

Иванов

20.11.2020 | 08:52

Ако кучетата и котките говореха., щях да спра да общувам с хората .

Отговори
0 0
Наблюдател

Наблюдател

20.11.2020 | 07:10

Ще живее по дълго ако взима дронцид

Отговори
0 0
Митко

Митко

19.11.2020 | 21:28

Това не е вярно. Мой близък имаше две кучета и почина на 45г.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?