Следвайте ни

Дойде царството на старите моми

viber icon

Красиви, успешни и богати жени прекарват 30-те си години като сингъл или, казано на традиционен български - стари моми. Все повече жени в развитите държави следват този модел. На 30 те все още са моми за женене, нямат деца, съпруг и често дори постоянен партньор, сочи проучване на "24 часа". Предимствата на тази удължена младост са ясни: когато човек се грижи само за себе си,


има време за кариера
и забавления


Недостатъците са може би само два, но огромни - колкото повече жените отлагат раждането на деца назад във времето, толкова по-голяма е вероятността то така и да не им се случи. Въпреки всички постижения на феминисткото движение, въпреки напредъка на науката и въпреки промяната в нагласите на обществото. Човешкото тяло все още продължава да си функционира по старовремския начин. А това означава, че от 35-атата година шансът една жена да забременее намалява драстично. Всичко онова, което четем за известните жени, успели да се сдобият с рожби на 40 и кусур години, въвежда повечето съвременни жени в заблудата, че забременяването е нещо, което може да се отлага до безкрайност. За съжаление, рядко някоя от известните "късни" майки споделя с подробности колко мъки и болки е преживяла, за да роди дете в последния възможен момент.


Въпреки това дори и най-просветените жени в развитите общества си остават все по-често сами в търсене на най-подходящия партньор и в очакване на най-подходящия момент за семейното планиране. Минавайки 30 обаче, повечето жени се сблъскват с едно от първите разочарования на остаряването, колкото и условно да е то в днешно време. Мъжете за женене стават все по-голяма рядкост. Голяма част от тях вече са обвързани или предпочитат да търсят по-млади партньорки. Опитът на момичетата на 30 и 40 пък ги спира от обвързвания на сляпо с неподходящи мъже. Изискванията им стават все по-големи, а предлагането - все по-малко. "Жените по принцип рядко се съгласяват да се обвържат с някого, който е под тяхното образователно или социално ниво", обяснява психологът Ерик Хегман, който написа бестселърът "Капанът принц-мечта". Те търсят връстници в тяхното положение и бързат да им родят деца. Това пък плаши потенциалните партньори, тласкайки ги в ръцете на по-млади дами, за които раждането на деца е събитие в далечното бъдеще.


Момичетата в днешно
време учат дълго,
колкото и момчетата


Следват, работят, правят кариера, издържат се сами. Това също автоматично отлага семейното планиране назад във времето. Така развитите общества постепенно се превръщат в общества на старите моми - повечето сингъли в Европа и САЩ са от женски пол. Подобен феномен досега е имало само след война, когато цели поколения са оставали почти без мъже.


Клишето, което не е вярно


Тя е вечно кисела, има 10 котки, 10 вълнени жилетки и 10 започнати плетки. Никога не е стъпвала на висок ток, а видът е на 70-годишна жена, прекарала живота си на къра. Това е общоприетото клише за старите моми. Този тип стари моми обаче живее отдавна само в приказките, в които примамва с вкусни бисквитки невинните дечица в гората. В днешно време стари моми де факто няма. Или най-малкото са изчезващ вид, срещан само в някое и друго затънтено село, обречени да гледат самотно турски сериали и да въздишат по поредната си любов от малкия екран.


В градовете живеят друг тип дами. Те са готини, оправни, самостоятелни и или чакат принца, или предпочитат да търсят по метода "проба-грешка", като все не случват на правилния. Истината е, че все повече жени над 30 са все още необвързани и това отдавна е нормално. Липсата на постоянен партньор, съпруг и деца започва да се превръща в проблем едва от 40-ата година нататък. Въпреки това никак не са малко и дамите, достигнали тази съвършена възраст, които все още не са намерили любовта на живота си. Сред тях има пет основни типажа:


1. "Сексът и градът"


Това са живите копия на мацките от "Сексът и градът". Или поне най-искрено се опитват да бъдат такива. Имат добра работа, често дори успешна кариера. Разполагат с поне още няколко приятелки в своето положение. Обличат се секси.
Поддържат се млади. Ходят на спорт и на екзотични почивки. Или поне планират да започнат да го правят от следващата година. Не хапват бисквитки, за да пазят снагата си, а за деца говорят едва след третата чаша вино. При това с любов. Защо тогава толкова готини и оправни жени остават сами в живота?
Според редица психолози проблемът на жените без партньор е, че с напредването на възрастта стават все по-взискателни. Те самите са постигнали твърде много, за да се задоволят с някого, който в най-добрия случай може да полива мушкатите на балкона.


Ценят положението си и са преживели достатъчно, за да не правят излишни компромиси. Техният девиз е


"По-добре сама,
отколкото зле придружена!"


За тяхното положение допринася и силният пол. Повечето мъже на тяхната възраст предпочитат по-млади партньорки, които имат време пред себе си и няма да ги натискат за брак и деца поне в следващите 5-6 години.

Значително по-младите са и значително по-невзискателни, така че поддържането на връзка с тях е далеч по-лесно. Те, разбира се, са и по-атрактивни, колкото и несправедливо да е това. Според статистиките жените между 30 и 40 търсят връстници, докато мъжете на тази възраст предпочитат 25-28-годишните. Това прави пазара на любовта изключително тежък за жените. Конкуренцията е огромна, а предлагането – почти никакво.


2. Спящата красавица
Тя не се различава съществено от посестримите си тип “Сексът и градът” – има си повече или по-малко успешен живот, работи, често се грижи за възрастни роднини. Така и не се решава да се обвърже сериозно с някого, тъй като никой не изпълнява идеала .


А тя търси принца. Той трябва да е атрактивен, с чувство за хумор, самостоятелен, мъжкар, но чувствителен, галантен, да може да поправя кола и пералня, но и да е чувал кои са “Гучи” и “Кавали”, да печели достатъчно, да иска деца, да е харесван, но да обича само нея, да е перфектен в леглото и да обича да ходи на балет. Е, може да се направи компромис – не е нужно да идва на бял кон. Но останалото трябва да отговаря на представите на този тип жени. Има такива, чиято любов увяхва на секундата само при вида на грозния часовник на китката му. И други, за които материалното е без значение, но бягат презглава, ако го видят да чете нещо по-лековато от Джеймс Джойс.


3. Момичето на татко
Татко винаги прави нещата по-добре. Той се грижи за своето момиче така, както никой друг мъж няма да го направи. Неговите пари са и нейни, неговото време е нейно, тя разполага с дома му, с любовта му, с целия му живот. И очаква същото и от мъжа си. Няма мъж, който да се съгласи с това.


Така че, колкото и да търсят, този тип жени не могат да срещнат онова, което смятат за подходящ партньор. А ако направят компромис, се превръщат във вечно недоволни и чувстващи се недооценени мрънкащи съпруги.


4. Спасителката на света
Това е доброто момиче. То е вегетарианка, еко, био, феър и участва във всяка благотворителна кауза, която  се изпречи на пътя. Ако не спасява делфините, гаси горски пожари, а ако точно в момента вали сняг и гората не пламти, боядисва домове за стари хора и приютява бездомни животинки.


При вида на болно котенце се разплаква, може с часове да говори за уличните кучета и обявява война на всеки,


който дръзне да
постави човешкия живот
над този на животните


Не е религиозна, но гладува с мюсюлманите и празнува с евреите само за да демонстрира толерантност, събира пари за храмове и праща пакети с храна в Африка.


Обикновено този тип самотни жени са образовани и интелигентни момичета, които имат най-голям шанс от всички свои останали посестрими да срещнат своя принц, тъй като на света съществуват и немалко мъже като тях.
Просто съдбата все не ги праща да тласкат към водата с телата си един и същи кит, заседнал на сушата.


5. Твърде готина,
за да е с един
Проблемът на този тип жени не е в нямането на мъже, а точно обратното – в този град, в тази държава и на този свят има твърде много готини мъже, за да се обречеш само на един-единствен. Тя така и не може да избере кого търси – лошото момче или любящия партньор.


Единият е непостоянен, другият пък скучен. Ако се влюби във връстник, винаги се оглежда какво е положението при по-младите или по-възрастните. В момента, в който спечели един, интересът  изчезва и тя тръгва на лов за следващия.
Този тип жени просто няма да са щастливи, ако останат в пристана на брака. Биха се решили на това едва когато минат петдесетака, и то единствено, защото с годините ловът става все по-неуспешен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (47)

Димитрия

Димитрия

06.10.2016 | 16:25

Не е хубаво една жена да остане стара мома. Но за съжаление повечето от българките остават стари моми и не раждат изобщо. За жените най-хубав е бил животът на времето, защото всички са имали възможност да се омъжат и да родят деца, а сега толкова много остават без семейство. За съжаление сега животът е пълна скука. Живееш цял живот в самота и умираш сам като куче без да имаш семейство и близки. Ето това е животът в днешното скапано време-скучен, самотен и прост.

Отговори
0 0
Хортензия

Хортензия

09.09.2014 | 09:10

Щастието..преди всичко е във взимната обич и нищо не може да го замени или компенсира.Точният партньор,който да те предпочете въпреки недостатъците,намирайки начин да ти \"влезе под кожата\".Това трябва да е..При някои се е случило \"от раз\",те не го оценяват и след време се отегчават..А са си спестили толкова много-самота,отчаяние,изтощаващи безответни копнежи,заблуди..Цял водопад енергия,която-в градивна,правилна посока...! Други пък,често привлекателни за мнозина,рано свикват да очакват материални\"доказателства\"и колкото по-лъскави са те-бижута,коли..,се усещат по-оценени и опиянени.О,суета,показност и селфита...!Затова нека търсим некрещящите \"диви цветя\"..

Отговори
0 0
γαμηας

γαμηας

08.09.2014 | 21:28

Хортензия кажи ми моляте какво означава щастието за една жена?

Отговори
0 0
Хортензия

Хортензия

08.09.2014 | 08:38

Темата за любовта обаче е дълга и сложна,неслучайно винаги е занимавала хората и е отразявана във всички видове изкуства.Не спират да ме учудват самонадеяните \"ковачи\"на съдбитe си,които понякога са доста безогледни в преценките и съветите към другите.\"Живеех си живота,но реших да спра навреме,избрах си У.и сега съм страшно доволна\"..Хоп-ла-ла..и готoво! Ами ако той не те беше избрал?.Тогава и почти невъзможното да беше направила,ефект можеше и да няма..Каквито и тактики,стратегии да прилагаш-йок..Така,че просто бъди благодарна и добронамерена.Колкото повече щастливи хора,толкова по-добре!

Отговори
0 0
Хортензия

Хортензия

07.09.2014 | 20:32

Георги и господинът с гръцкото име,трябва да отбележа,че се проявявате като мили и незлобливи.Явно има и такива личности,с каквито не съм развила лични отношения,уви-взаимните симпатии с подходящ мъж засега не ми се получават.Това не може да не повлияе и на непукистка,камо ли-на мен..Всеки има комплекси- малки или не дотам ,някои ги прикриват старателно..Аз пък съм откровена,от край време живуркам в женска среда и имам мно-о-ого наблюдения..Не умея да изчислявам с лекота и корист. Изразих се фигуративно срещу прекалената разумност на силния пол.Къде са способните на красива лудост в любовта?..

Отговори
0 0
γαμηας

γαμηας

07.09.2014 | 13:03

....Георги събуди се! ...такава жена няма! ...то днес жените са като елки... или както го каза те просто са много добри във бакалските сметки.

Отговори
0 0
  Георги

Георги

07.09.2014 | 12:45

Хортензия, за мен дохода на приятелката ми не е важен, но е важно тя да умее да бъде достатъчно самостоятелна, да има образование или умения, с които да работи нещо, с което да се чуства пълноценна и щастлива, надявам се че разбираш какво имам предвид. :))\nНедей да обръщаш всичко на бакалски сметки, не всички сме такива като описаните от теб.

Отговори
0 0
γαμηα

γαμηα

07.09.2014 | 11:52

.....не съм толкова богат че да си купувам евтини маратонки. Колкото до Пешо ...хм знам ли! ...явно ти е създал коплекс който все още неможеш да превъзмогнеш.. и поради тази причина явно обвиняваш Дешо, Нешо и т.н.

Отговори
0 0
Хортензия

Хортензия

07.09.2014 | 10:47

Между другото,влиянието но\"компанията\"не трябва ли да се отнесе към ранната младежка възраст? Иначе си е направо инфантилно на Пешо постоянно-гласно и негласно,да му влияят Тошо,Нешо и Дешо...Ставаше въпрос за моите обувки..Щом не носиш,може и по маратонки,стига да не са съвсем евтини и \"ухаещи\"..

Отговори
0 0
γαμηας

γαμηας

07.09.2014 | 10:19

....жааалкоо не ми харесва да нося обувки можеше и да си паснем

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?