Следвайте ни

Днес Св. Андрей впряга мечка в ралото

viber icon
На 30 ноември българите празнуват Андреев ден. Имен ден празнуват Андрей и Адриана.

Свети Апостол Андрей е първият Христов апостол. Роден брат на апостол Петър, беден рибар на Генисаретското езеро.
В народния календар празникът на св. апостол Андрей е свързан с няколко поверия. Денят се събужда и започва да расте, да едрее. Казват, колкото иглен връх или колкото едно просено зърно. Слънцето помръдва колкото „пиле у яйце”. Затова го наричат и Едрей , Едринден. Макар незабележимо денят става по-голям, а с това и надеждата и очакването за пролет, за покълване, за растеж на семена и посевите. Обредните действия, свързани с това вярване, целят осигуряване на растежа и плодородието през идващата година.

Ако на Андреевден денят полека се събужда, то мечката прави точно обратното – поема към зимното си леговище. За да го стори, за да не слиза при хората и да не прави бели, трябва да бъде изпратена по живо по здраво с храна и добри пожелания. Вярва се, че на 30 ноември св. Андрей впряга в ралото си мечка вместо вол, и се празнува Мечкинден.

В навечерието на Андреевден жените варят жито, царевица, фасул, леща, ечемик и овес. Нарича се „Както сварените зърна наедряват, така да наедряват и посевите”, вари се в ново гърне. На сутринта от сварените зърна ядат всички. От тях се дават и на животните за добър приплод. Жените раздават на съседите, за да е плодовита годината. Деня празнуват и невестите – да забременяват и раждат здрави и хубави деца.

За мечките се хвърлят нагоре към комина варено жито, царевица, просо и боб, като се подканя с благ глас ”На ти, бабо Мецо, варен кукуруз, да не ядеш суровия” или „На ти, бабо Мецо, варен кукуруз, за нас – здраве и живот”. Така с магически заклинания българинът се надявал да умилостиви животното, да предизвиква доброто, да дойдат късмет, плодородие и дълголетие. За празничната трапеза се приготвят се прясна пита, варени житни и бобови зърна./ Пазарджишка Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?