1939

Disney с лоша новина за героя си Мики Маус

Компанията Disney може да загуби изключителните си права върху емблематичния герой Мики Маус. Причината - 95-годишните авторски права на героя изтичат през 2024 г. Той е създаден през 1928 г. и се е превърнал в символ на компанията.

Законът за авторското право на САЩ гласи, че интелектуалната собственост върху художествени произведения изтича 95 години след първото публикуване, което означава, че Мики ще стане публично достояние през 2024 г. Това означава, че героят вече може да се появява и в истории, които не са на Disney, съобщи NOVA.

Мики се появява за първи път през 1928 г. и се превръща в един от най-разпознаваемите анимационни герои на всички времена. Първоначално авторските права на Мики Маус са били защитени в продължение на 56 години. През 1998 г. компанията лобира за удължаване на правата, с което ги придоби за 95 години.

Мики Маус се появява за първи път в черно-белия анимационен филм Steamboat Willie. Това е един от първите анимационни филми, които използват синхронизиран звук и музика.

Други добре познати герои вече са станали обществено достояние и също нямат авторски права. Сред тях е и Мечо Пух, който влезе в списъка на свободните герои след изтичането на авторските му права през януари.

Вече безплатното за използване мече вече участва във филма на ужасите „Мечо Пух: Кръв и ужас”, написан и режисиран от Рис Уотърфийлд. Сюжетът му разказва за Пух и Прасчо, които извършват убийство, след като биват изоставени от Кристофър Робин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?