2374

Диджеят Иван Бончев: Сватбите не са това, което бяха

Най-редовно ми правят списъци с песни, които искат и не искат да чуят на тържеството

 Диджейството не е само да пускаш шлагери и да гледаш пияни физиономии. То е професия от друго измерение, което изисква колкото професионализъм и музикалност, толкова и завиден усет към това коя нота по кое чувство ще удари в точния момент. Със сигурност мнозина си мислят, че става въпрос за  „фасулска работа“, но в момента, в който се изправят пред пулта, сложат слушалките и публиката започне да ги освирква заради странните хитове, които звучат, тогава им става ясно, че трябва да са толкова прецизни и гъвкави в подбора и бийта, че да удовлетворят и най-деликатните и сложни вкусове.

Добрият диджей умее да напипва за секунди пулса на аудиторията и да направи така, че времето наистина да се превърне в относително понятие - дотолкова, че винаги да има поне 50 души на дансинга или пеещи по сепаретата. За да бъдеш близо до купонджиите, трябва да си толкова широко скроен, че пред пулта музикалните ти предпочитания и предразсъдъци просто да се изпарят. Не обичаш попфолк? Но всички пред теб обичат. Пускаш и си вършиш работата така, че още след края на партито всички да говорят за теб и да те пожелаят отново. Професионалистите в тази сфера се броят на пръсти. За щастие, със сигурност един от тях е пловдивчанин.

Иван Бончев е корифеят на пулта, който почти няма свободно време заради заявки за събития. Но това не е тежест за него, а точно обратното - страст и предизвикателство.

Първият му допир с професията на DJ е едва на 16 години

И така вече 24 години е център и същина на хиляди купони. Първоначално не се занимавал със сватбени тържества, но добавя и това в портфолиото си преди десетилетие. И открива нещо съществено - че при сватбите всичко е много по-спокойно, отколкото в нощните лудешки тържества и нощния живот в ролята на диджей.

Бончев е категоричен, че много неща в професията са се променили с годините. Подобни промени, съвсем естествено, се усещат на купоните и в предпочитанията на публиката. „Купонът е по-различен сега. Едно време нямаше телефони. Хората излизаха да се забавляват. Сега не се забавляват толкова истински. Всички си правят селфита - в тоалетната, на дансинга. Преди време и хитовете бяха истински. В момента музиката е толкова комерсиална, че ако не направят римейк на някоя стара песен, както е модерно, нищо не става. Правят се еднодневки за сезона и после се забравят. Качествената музика, която се правеше от големите имена в шоубизнеса през годините, ще остане вечна. А и ретрото винаги е на мода“, коментира пловдивският диджей.

Той разказва с лека носталгия за култовите дискотеки в Пловдив от близкото минало. "Много от читателите ви помнят с радост, но вероятно и с тъга за тях. За тези, които си нямат идея за какво става въпрос, ще спомена някогашните нощни заведения

"B-52", "Флорида", "Бурледо", "Кулата", "Марс", "Санто", "Рондо"

и още много култови заведения, които събираха всички на едно място”.

Иван Бончев е правил сватбите на много известни личности като водещ  - на именити спортисти, певци и други знаменитости от хайлайфа ни. Бил е на една сцена и продължава да работи с всички родни звезди, както и с балкански като Цеца Величкович, Василис Карас, покойния Шабан Шаулич и много други. Тази година ​му предстоят още интересни сватби на певци и актьори, както и няколко средиземноморски.

"Сега сватбите са много модерни. Едно време бяха така - взимаш един ресторант или шатра - дълги маси, аху-иху, нямаше ​дори покривки по масите, само едни салфетки, хванати с кабърчета, кебапчета и кюфтета и това беше. Сега разликата е огромна - пищни украси, осветление и всякакви други екстри. Сега сватби без професионално осветление няма. Летвата се вдигна много високо.

Има много хубави места за сватби в нашия любим град Пловдив и цяла България. Едни предпочитат лятото сватба под звездите, други залагат на най-сигурното през летните горещи дни - на закрито и с климатик, обяснява диджеят.

"Аз като диджей от 24 години съм на "ти" със всякаква музика. Постоянно слушам и се интересувам от абсолютно всички стилове, защото таргетът от клиентите е от А до Я. Има нови хитове всяка година, но има и такива, които са утвърдени във времето. Избягвам еднотипното сценично поведение и се старая всеки нов сезон да съм по-модерен и интересен от стария", издава Бончев тайната на успеха. 

Според него е много трудно да угодиш на 100 процента от младоженците,

защото капризите са големи и характерите - различни, но все пак клиентът има думата първи. 

'Най-редовно ми правят списъци с песни, които искат и не искат да чуят на сватбата, но в един даден момент публиката взима всичко в свои ръце и списъците отпадат. На 80 процента от сватбите импровизирам според ситуацията, на момента. Не обичам заучени фрази и текстове.

Винаги е хубаво и препоръчително срещата на живо с всеки един от екипа, с който искат да работят младоженците, освен ако не са в чужбина самите те. Казвам това, защото сватбата не е сбирка на съседи или махленски купон. Сватбата е един от най-важните дни в живота на всеки. Аз се радвам, че достигнах през годините нивото да работя с едни от най-големите професионалисти в България. В повечето случаи залагам на формулата "водещ плюс диджей", защото се налага да имам човек, който да контролира музиката, когато съм на сцената и правя нещо.

Съветвам всички бъдещи младоженци да залагат на екип, който прави всяко едно нещо индивидуално, а не да си викнат един човек, който прави всичко. Радвам се, че от няколко години 80 процента от хората разбират каква важна роля играе целият екип за създаването на една мечтана сватба. Всичко на снимките след партито е уникално, но за да се получи този ефект, доста хора не спят с дни", казва диджеят.

Бончев казва, че сватбата е част от семейния разход. И преди, и сега си трябват пари да направиш такова тържество. В момента всички искат да правят хубави сватби. Каквото и да става, хората няма да спрат да се женят, категоричен е диджеят.

Виждал е как се сваля жартиер от надуваема булка

С времето и ​​дългогодишния стаж диджей Иван Бончев е натрупал солиден хумористичен материал с различни преживявания и забавни случки в дискотеките. Според него на една сватба трябва да има 'смях, сълзи, емоции и много танци".

Той е ставал свидетел на стотици комични ​ситуации по време на венчални тържества. През годините е виждал как се сваля жартиерът на булката с лозарски ножици, конски маски, хирургически инструменти, скафандри и още много други забавни опити. На една от сватбите пък младоженецът сваля със зъби жартиера на надуваема кукла. 

Виждал е танцьорка да изскача от сватбената торта. Бил е свидетел как роклята на булката се е запалила от фойерверки и се е наложило да използват пожарогасител. По време на църковен брак в храма пък един от гостите залитнал и подпалил булото на младоженката.

А на друго тържество женихът избягал още в началото, а накрая го намерили припаднал под един храст. Случвало се е още преди края на церемонията младоженците да се скарат и да се разделят. На по-разгорещени церемонии по време на хорото се е случвало да се стигне до бой. Силово се е разрешавал и спор за букета на булката, който завършил с няколко оскубани шаферки.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?