Детски бисери: Излагателно е да ти плащат сметката

В Деня на детето „Марица” събра прозренията на своите хлапета в енциклопедия на малкия мъдрец

Автор: Елица КАНДЕВА


Знаете ли, че любовта е светулка? А че героите живеят в интернет?

Кажете после, че Ангела Швиндт не е права, когато твърди, че докато опитваме да научим децата си за всичко в живота, те ни научават какво е всъщност той.

В „Марица” отдавна сме повярвали и на Екзюпери, че „възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват”. За да им спестим малко от това усилие, в Международния ден на детето събираме в своеобразна енциклопедия на малкия мъдрец прозренията на децата на вестник „Марица”.

В нея ще прочетете как възприема града синът на арт журналистката Мария Луцова - Боян, и къде си крие магнитите наследникът на бизнес репортера Вяра Порязова - Калоян, за да не падне от овала на Земята. Дъщерята на Елица Кандева, която пише за образование - Лорин, ще ви предложи списък на задължителните елементи в перфектния свят. Азбуката и музиката ще свържат близнаците на рекламния консултант Таня Стоянова - Живо и Дария. Давид, който е син на тандема от графичен дизайнер и системен администратор Денка и Георги Давчеви, ще даде съвети по етикет. А внучката на съдебния репортер Ваня Драганова - Деница, предлага помощ на езиковедите с нови идеи за представки и наставки. Сред съставителите на речника на малките словотворци е и 6-годишният в момента Ники, син на директора на рекламата в "Марица" Русана Пашова.

До своите открития децата ни са достигнали, преди образователната система да им каже кое какво е и как се очаква да го възприемат. И ако не сте склонни да приемете всяка тяхна дума за чиста монета, съгласете се поне с Том Стопард, че „детството е последният ни шанс за щастие. След това знаем твърде много".


Боян: Градът е безцветен като обелен банан

Случвало ли ви се е детето ви да е болно, а в града да се провежда събитие, което обичате и в което искате да се потопите? Малкото голямо хлапе тръгва с вас и се надявате за него да е точно толкова вълнуваща емоцията, колкото и за вас. Ето я и историята от април миналата година. Синът ми Боян тогава е на 5. Болен е от варицела, пъпките вече почти са зараснали, а в центъра на Пловдив се провежда вълнуващият Панаир на занаятите. Екипът от мама и син тръгва да прави репортаж, а по пътя се провежда забавен диалог.
- Мамо, батериите ми са заредени само с една ябълка. Трябва ми плод, за да стигна до Главната.
- Ще купим един банан, маме.
- Бананите ги обичам, но не ги харесвам много.
- Е, това е странно. Как ги обичаш, а не ги харесваш?
- Ами като ги обеля, са едни такива бели и ми напомнят колко безцветен е градът.


Деница е печелник

Както е добре известно, децата обичат да се състезават и винаги да са първи. Първи да си изядат храната, първи да се обуят преди излизане. И понеже родителите масово им отстъпват победата, понякога на тях им омръзва.

В подобна ситуация 4-годишната Деница, след като е спечелила първите 3-4 етапа от надпреварата кой пръв ще изкачи следващото стъпало на едно стълбище, великодушно забавя ход и казва: "Да видим сега кой е следващият печелник!".

Наставката е удачна, но тя има свои идеи и за представките. Затова и веднъж каза: "Мамо, ще ми издуеш ли балона?"=


Давид: Излагателно е да ти плащат сметката

Давид завършва втори клас и на тази възраст вече е усвоил добрите обноски и етикета на поведение.
Ако прекали с хапването, въздиша: „Препълних се!”. А от майка си знае, че не бива да приема за щяло и не щяло почерпки. Затова, когато се случва някой да му поръча сок и после да настоява да плати, Давид отказва: „Излагателно е друг да ми плаща сметката!”.

Вече е готов да поеме сам почти всички отговорности, а когато майка му го повика, веднага откликва: „Аз съм тук съм!”.


Жижо: Кое прилича на китара, но почва с Ц? Цицара, разбира се!


Близнаците Живо и Дария са талисманите на всички, които разчитат на късмета си и на вестник „Марица”. С лудории напредват да закръглят шестата си година, а междувременно децата на рекламния консултант Таня Стоянова теглят печелившите във всички томболи и игри на изданието.

След като вече е похарчила сума пари за всякакви играчки и скъпи коли от детски хипермаркет, майката на симпатичния тандем купува от същото място палка за мухи. Жижо, както го наричат у дома, се заема с отговорната задача да преследва с нея молци. А когато заковава един вредител, възкликва победоносно: „Утрепах молцата!”. За Таня пък начинанието има двоен ефект - не е подозирала, че срещу 2 лева може да си осигури цели 3 дни спокойствие.

А когато Живо сяда да учи азбуката с баба си, съзира на буквата Ц нарисувана цигулка. Ами сега? Какво ли ще е това, което прилича на познатата му китара, но не е съвсем същото?! „Цицара”, рипва пак Живо.

След като вече е разбрала кой какво яде, Дария е наясно с хранителната верига - насекомите ги хапват птиците, с тях пък се подслаждат котките, писаните стават закуска на хищниците. А жабата яде щъркелът!

И за двамата госпожата в градината е още коскожа, но тя пък не вижда нищо обидно в това.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?