71

Дара Екимова: В „Капките“ е голям купон, но и здраво бачкане

Обичам поезия, паста и да се смея до сълзи с приятелките, повдига завесата талантливата певица

Искам музиката ми да боли и да кара раните да зарастват едновременно 

Един от важните ми уроци е да не казвам “никога” за нищо

Не е лесно да заявиш собственото си име  

- Здравейте, Дара, какво правите тези дни, освен че сте в „Капките“?

- Привет, привет! Подготвям се за следващия си образ, радвам се на прекрасното време, слънцето ме зарежда и енергизира.

- Готвите ли нещо ново като музика?

- Да, съвсем скоро излиза видеото към общото ни парче с Тино - „Недей да ме будиш“. Това е вторият сингъл от миниалбума, който издадох в края на миналата година. Вълнувам се и нямам търпение да го видите.

- Купон ли е в шоуто? Или си е здрава работа?

- И купон, и здрава работа. За мен е важно да намеря баланса, а не да изпадам в крайности. Аз съм много досаден перфекционист и понякога не успявам да сваля бариерата си. “Като две капки вода” ще бъде моят преломен момент в позитивна насока.

- По принцип как гледате на другите музикални формати? Вярно, че дадоха доста таланти на сцената, но не се ли поизчерпаха вече?

- Не мога да генерализирам. Има продуценти и други хора, които взимат решенията и имат наблюдения. Харесвам музикалните формати, защото се вълнувам от музикалната индустрия и от новите лица, които успяваме да видим благодарение на тези предавания, а пък и не само. Същевременно - всичко е шоубизнес.

- Огромно предизвикателство е да се прави песен на великата Паша Христова, какво ви даде самочувствието и смелостта да се пробвате?

- Огромно предизвикателство е, така е. Аз обичам Паша Христова, тя е невероятен вокалист, изключителен артист с финес и страхотен глас. “Остани”, от своя страна, е песен, която ме кара да чувствам и да се намирам във всяка дума. Истината е, че просто изключително много харесвам песента, както и Паша, та нещата се случиха естествено.

- Харесват ли я вашите приятелки, или слушат нещо по-различно?

- Една част от приятелите ми са меломани. Имат разнообразен вкус за музиката и любов към нея. Харесват песента, тя е докосваща, а те имат интелигентни сърца.

- Всъщност какво си пускате вие, когато сте на дълъг път с колата?

- Пускам си любими парчета на любими изпълнители, минавам през различни настроения, понякога музиката трябва да е моят помощник в това да остана концентрирана и енергична. Слушам The Weeknd, Sabrina Claudio, "Сленг", Metallica, Joji, Паша Христова и др.

- Има ли музикален жанр, който не харесвате и никога не бихте се пробвали, макар и за едно парче?

- Няма музикален жанр, който не харесвам. Музиката е много труден занаят и овладяването на техническите подробности в един жанр е нелека задача, уважавам силно всеки артист и всеки жанр с неговите специфики. Може да има неща, които не разбирам, но гледам да не се задържам в тях, ако не ми носят нищо. Един от важните ми уроци е да не казвам “никога” за нищо. Пък и сега съм в “Като две капки вода”, кой знае какво ще ме предизвика съдбата да изпея. Макар и за едно парче.

- Какво не знаят за вас феновете, какво прави едно момиче на 20 години, когато не е под светлината на прожекторите?

- Вероятно не знаят много неща, както казах и в началото, трудно разкривам себе си, но се надявам да се науча с времето. Обожавам да играя тенис, да гледам филми, така разпускам, обичам да чета поезия, обичам да излизам навън с приятели и да ядем паста, обичам да се смеем с глас до сълзи.

- Има ли местенце в София или България въобще, където обичате да се „скриете“, когато си почивате?

- Вкъщи е моето “скривалище”, ха-ха. Обичам вкъщи! Харесвам всички градове, в които съм била в България досега. Пловдив, Бургас, Варна, Враца са от най-любимите ми. 

- Всъщност какво дете бяхте?

- Помня, че бях палава и често ме наказваха, когато направя беля в детската градина. Обичах да пея, не ми пукаше кой гледа, правех магарии.

- А какво ви прати на сцената? Какви други мечти имахте?

- Инстинктът ми ме е изпратил на сцената, любовта ми към музиката. Мечтаех да бъда лекар също, тази мечта бързо отпадна по пътя на израстването. Никак не ме бива в химията. 

- Сигурно най-досадният въпрос на света е дали сянката на родителите пречи или помага? Ще​ ви го задам все пак.

- И помага, и пречи. Не е лесно да заявиш собственото си име. Гледам да съм благодарна и да се фокусирам върху нещата, за които ми помага. Повечето хора мислят, че ако виждат някой на екран, това непременно значи, че той е набутан там. Истината е, че когато не те искат някъде - не те канят и не участваш. Съдбата на родителите ми е тяхната собствена съдба, аз решавам пътя си и се боря здраво за него. Майка ми например не притежава власт и не размахва пръст, поставяйки ултиматум на дадени хора с цел да бъда някъде. Майка ми е обикновен човек, който подкрепя детето си.

- Ако имате шанс за вечеря с една личност от музиката, коя ще е тя?

- Лана Дел Рей.

- Трябва ли една млада певица задължително да изглежда външно „уау“, за да пробие в съвременния свят?

- Вярвам, че трябва да се грижим за телата, енергията и здравето си. Отвътре навън се случва трансформацията и тя ни кара да се чувстваме добре. Когато се чувстваме добре и сме уверени, със сигурност сме и магнетични, и по-успешни.

- В началото на кариерата си сте, но как бихте искали да бъде описана певицата Дара Екимова след 10 години?

- Еха, не знам - 10 години са много още музика и сцени време. Да видим. Искам музиката ми да боли и да кара раните да зарастват едновременно.  Искам да продължа да следвам инстинкта си, да се науча на много нови неща, да съм здраво стъпила на земята, да имам все повече вдъхновение, с което да пиша парчетата си. Да ставам все по-добра като изпълнител, автор, артист. Дай боже да имам щастието да изпълнявам на живо музиката си пред препълнени зали, стадиони дори, на собствените ми концерти. Мечтая си смело. 

- Доколкото съм чел, може да бъркам, имате сериозна връзка. Семейството пречи или помага на една музикална кариера?

- Не знам. Когато създам семейство, бих могла да отговоря. При правилно разпределение на времето, вярвам, че не пречи. 

- Всъщност музикант храни ли къща?

- Да, а най-хубавото е, че музикантът храни и душата.

- Дара, специално за пловдивските меломани - кога ще ви видим в града?

- Надявам се още това лято.

- Три неща, които изникват в съзнанието ви при споменаването на този град?

- Музика, "Капана", хубава храна.

- Пловдив, безспорно и София имат клубна сцена, която дава шанс на млади изпълнители  (извън чалгата). Какви са вашите впечатления?

-  Още не съм била на клубната сцена в Пловдив, но планирам да стъпя на нея през 2023-та. Неслучайно свързвам Пловдив с музикa.

 

Таткото Дими лично я изражда, около смъртта му витае мистерия

Музиката свързва духовно Дара с покойния - баща Дими, от когото наследява и лудия нрав, и любовта към сцената. Тя дори записа кавър на може би най-прочутото парче на своя татко - „Моя свят“, в който гласовете на двамата се преплитат.

Димитър Екимов, както е известен покойният фронтмен на група „Сленг“, е култова фигура в столичната рок сцена, а после и в национален мащаб. Той е типично момче от столичния квартал „Младост“, любимец на момичетата в махалата. От ученик формира музикални групи, но това не му пречи да влезе да следва медицина. Пословична е любовта му към високите скорости. Години след смъртта му Ива Екимова ще признае, че това е темата, по която така и не успяват да се разберат с Дими. 

„Сленг“ и Дими пробиват с хита „Синьо“ в края на 1998 година, дал името и на албума им през 2000 година. Тогава групата е на върха на славата, но това не пречи на Екимов да завърши „Акушерство и гинекология“ и да започне работа като лекар във Втора градска.

Двамата с Ива се запознават покрай медийна изява на певеца. Красивата манекенка е водеща музикално предаване. Следва сватба през 2002-ра, а на 25 юни се ражда и Дара. Дими лично изражда бебето.

Той е изключително привързан към дъщеря си, често може да бъде забелязан да я разхожда около блока или в Борисовата градина. Карат колелета, Дими я качва на картинга до Армията.

За съжаление, таткото си отива твърде млад - на 38. Датата е 29 юни 2008 година, а Дими разпуска след много тежки дни по любимия начин. Той лети с над 200 км/ч по магистрала „Хемус“, по данни на КАТ. Блъска се в мантинелата в района на 7-и километър около село Желява. Загива на място. Витаят съмнения, че моторът може би е бил с откраднат демпфер, което довело до фатални вибрации при „космическата скорост“. Частта изчезнала, докато звярът бил конфискуван в КАТ за разследване около вноса му от Канада. Истина или не, вероятно няма да разберем.

На погребението се събират над 400 души, тъй като Дими е доста обичан и уважаван от колегите си. 

След години групата възобновява дейност с вокал Владо Михайлов, сравнително популярно лице за меломаните. „Сленг“ обаче се изявяват само по клубове, като от оригиналния състав е останал само басистът Младен Несторов - Патето. 

 

Майката Ива нарочно страни от кариерата на дъщерята

Ива Екимова, майката на Дара, категорично отказва да говори за кариерата на дъщеря си. Причината е проста  - иска всяка от двете да има свой професионален път, а не да бъде свързван постоянно с другия.

Ива Екимова е експерт по комуникации повече от 20 години. В портфолиото на управляваната от нея компания влизат известни клиенти. С PR започва да се занимава още докато работи като асистентка в "Супершоу Невада“ на Къци Вапцаров. Ива се заминава още с манекенство.

Харесват я за лице на предавания, като води в БНТ, а после и в несъществуващата отдавна музикална телевизия ММ. Именно в нейното предаване „Тиририрам“ се запознава с Дими.

В детските години обаче Ива насърчава музиката в Дара, като я записва на уроци по пиано и солфеж. След 4 години пауза се връща към любимия фитнес точно за да помогне със съвети на Екимова-младша. Самата Ива слуша на тема упражнения и хранене своята приятелка Биляна Йотовска, модел и фитнес гуру. 

Дара Екимова е българска певица. Родена е на 25 юни 2002 г. в София. Към музиката я насочва бившият вокалист на „D2“ Дичо. Когато я чува как пее като  малка, той е категоричен, че тя трябва да продължи. Още на пет години става част от музикална група „Бон-Бон“.  Учи солфеж, пиано и народни танци в частното „Българско школо“, а като тийнейджърка - в 125. СОУ „Проф. Боян Пенев“ с изучаване на чужди езици. Става популярна още през  2020-а с участието си в шоуто „Маскираният певец“. Тази година пък е една от звездите на „Капките“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Къде видя

Къде видя

12.03.2023 | 08:38

Бачкане в това шоу. Само се правят на други и се мъчат да пеят.

Отговори
2 0
До индивида пелтек или който и да е

До индивида пелтек или който и да е

11.03.2023 | 14:36

Кой съм,,, приятел,, на кой ли не, да ги изреждам ли... няма смисъл да ви,, унижавам и без това сте жалки,,.... сутринта тази 20 г мома, която вече е,, уродясала,, съвсем, каза в предаване,че майка и и баща и са се доказали вече, за първата нз, в коя област се е доказала..... само че, ВМА Пловдив, иди там,, пелтек,, и ще разбереш, колко самоотвержени,, пчеличка,, има там.... работата си е работа и то сериозна, но не за тебе и,, келешките,, ти....!

Отговори
1 0
ВИРДЖИНИЯ РЕКОРДС

ВИРДЖИНИЯ РЕКОРДС

11.03.2023 | 14:04

youtube. com/watch?v=jhIu9wONGdA

Отговори
0 0
Дара, що,, шъшкаш,,...?!

Дара, що,, шъшкаш,,...?!

11.03.2023 | 12:23

Уж си от София, Монсерат беше пародийна имитация... яка работа, че нямам работа....!

Отговори
4 0
Дара до шъшкащият индивид

Дара до шъшкащият индивид

11.03.2023 | 13:10

А ти пък кой си иза какво се бориш?

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?