46

Да ги съжалиш: Чудна вкусотия сред забранените храни за кралското семейство

Британското кралско семейство може и да има много привилегии заради които хората да им завиждат, но те знаят, че са им забранени за консумация едни от най-любимите на всички храни

Ако бяхте британска кралска особа с достъп до най-възхитителните, екзотични ястия, произхождащи от всяка кулинарна култура в света, на какво бихте се насладили първо? Преди да развихрите въображението си, трябва да знаете, че храната ви ще премине през редица регулаторни проверки. Луксозният статус на британското кралско семейство ги принуждава да се откажат някои малки удоволствия от живота. Част от тях е чесънът, който е забранен за монархията, както и много други храни. 

Паста

Тук смело заявяваме, че така или иначе нямаме намерение да ставаме кралски особи - предпочитаме да се наслаждаваме на вусна паста, вместо това. Покойната кралица Елизабет II обаче не била почитателка на нишестени храни, пише jenite.bg. Тя е била много дисциплинирана относно това, с което се храни и спазвала правилото "Без нишесте - картофи, ориз или паста за вечеря". Въпреки това, Катрин, принцесата на Уелс, е повече от щастлива да позволи на децата си да се поглезят - и от време на време също да се присъедини към тях.

Миди (Стриди)

Британските кралски особи биват пазени от болести на всички фронтове. Ето защо мидите са повече или по-малко извън границите на работещите членове на монархията. Морските дарове, включително стриди, раци, скариди и омари, носят риск от замърсяване и като следствие, може доведе до разстроен стомах. Някои видове миди също са склонни към натрупване на тежки метали, които не са безопасни за поглъщане.

Картофи

Смята се, че тази многофункционална храна не е била предпочитана от бившата кралска глава на Великобритания кралица Елизабет II в ежедневното ѝ меню . Дарън Макгрейди, който е работил в кухните на Бъкингам в продължение на 15 години, разкрива, че покойният монарх предпочитал да няма нишесте на масата за вечеря, както споменахме и по-горе. Нейният син крал Чарлз III междувременно е голям ценител на картофите, придружаващи вкусно печено месо.

Чесън

За съжаление, британските кралски особи не са фенове на чесъна. В кралското меню от храни, които не могат да се правят, тази пикантна съставка се нарежда близо до самия връх. Като се има предвид тяхната работа, която включва близък и личен контакт с най-важните глобални високопоставени лица и маси от хора, британските кралски особи не могат да рискуват да се окажат с лош дъх. Главният готвач на кралица Елизабет II Джон Хигинс свидетелства, че в Бъкингамския дворец не се готви с чесън. Лукът, друг миризлив любимец, също е рядка съставка в кралските кухни. 

Вода от чешмата

  Кралското семейство е доста придирчиво, когато става въпрос за вида на водата, която пият. Те предпочитат чистата филтрирана вода, а не чешмяната и си носят собствена бутилирана вода, особено когато пътуват извън родината, по здравословни причини. Доставката на вода за британските кралски особи идва направо от компания в Хемпшир, които са вкоренени дълбоко в британската история, датираща от 17-ти век.

Месо, изпечено на степен Rare

Членовете на британското кралско семейство избягват да ядат недоизпечено месо, поради възможните рискове за здравето, които съпътстват този избор на храна, особено когато пътуват извън Обединеното кралство. Приготвянето на такава пържола е осезаемо близко до суровата ѝ форма, а консумацията ѝ може да дповеде до отравяне със салмонела или E. coli. 

Гъши дроб

Много преди да поеме ролята си на британски монарх, крал Чарлз III затягаше винтовете на кралското меню. Още през 2008 г. тогавашният принц на Уелс забрани гъшия дроб на кралските маси. На главните готвачи във всички кралски резиденции е било забранено да купуват или сервират тази храна. Причината тук е жестокостта към птиците. Активистите за хуманно отношение към животните твърдят, че процесът на производство на тази луксозна храна включва принудително хранене на патица или гъска, за да се постигне желяния резултат - мазен черен дроб. Те определят метода за е жесток, с което кралят е напълно съгласен. 

Несезонни плодове

Кралица Елизабет II обожавала природните лакомства. И като плодов любител, тя държала на това да се наслаждава на плодове, които са в сезон. Любимият ѝ плод били ягодите от Балморал. Понякога дори тя ги брала сама. Но за нея била истинска проява на мерзост някой да ѝ предложи този плод извън сезона му. Прасковите и мангото били други любими плодовена кралицата. Бившият кралски готвач Джон Хигинс споделя, че тя можела да ви каже точно колко броя манго има в хладилника в Бъкингамския дворец.

Пица

Това любимо италианско ястие никога не е присъствало на масата в Бъкингам по време на управлението на кралица Елизабет II. Елегантните менюта на двореца не можели да си позволят пицата да наруши изисканото трапезно изживяване. Освен това викторианският етикет диктува храните, които се ядат с ръце да бъдат запазени само за следобеден чай. До ден днешен е агадка дали Елизабет II някога изобщо е опитвала от това италианско изкушение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?