Следвайте ни

Д-р Владов от "Откраднат живот": От боксьор станах актьор

Имах огромен късмет - попаднах в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев

viber icon
Гергана ДЮЛГЕРОВА, Пазарджишка Марица

Александър Димов завършва НАТФИЗ в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев през 2005 г. Участва в редица постановки, клипове на български музикални изпълнители и сериали. В момента чаровният пазарджиклия се е въплътил в ролята на д-р Владов в хитовия сериал "Откраднат живот".

- Как от Пазарджик попадна в София? Разкажи за пътя, който си извървял. 

- Пазарджик е родният ми град, израснах тук, с малки изключения - имаше период, когато живеехме в Бургас. И така, докато стана войник. След като се върнах обаче, разбрах, че се нуждая от повече пространство и заминах за София.

Как стартира животът ти в София? Защо се насочи към сцената?

- Не отидох с тази идея. Началото беше много трудно, нямах кой знае какви възможности. Тогава духът в столицата беше друг - творчески. По разни "дупки" се събираха хората на изкуството и попаднах в тези среди. В един момент си хванах за гадже журналистка, която допринесе за това да съм постоянно сред художници и писатели. И тя един ден ме помоли да я придружа на кастинг, ей така за кураж, но се оказа, че търсят човек за мъжка роля. И ме извикаха да пробвам, както си чаках. Представа си нямах от такива неща, преди това се занимавах с бокс. Бях боксьор в Пещера. И започнах аз с още десетина момичета, играехме "Дон Жуан". Стана ми интересно сред толкова женска компания и така. Още преди да излезе пиесата, разбрах, че ще кандидатстват във ВИТИЗ. Реших, че трябва и аз да се пробвам. Те се учудиха: Ама как така, нужна е подготовка, а имах около месец. Звъня на нашите и им казвам за решението си и те избухнаха в смях - до вчера съм бил боксьор, днес актьор.

В онзи момент ходих при един художник, който ме рисуваше, от него научих много неща. Той ме обогати, помогна ми. Така успях да събера необходимите неща и да се подготвя, доколкото мога. Отидох аз на първи кръг, ще казвам монолог, на който трябваше да си сваля панталона с думите "Скъса ми се копчето на панталона, нямам нито безопасна игла да го зашия, нито нищо..." от "Животът, макар и кратък". Ама си забравих текста, свалям си панталона и мълча и Крикор Азарян ме пита "Какво става, моето момче" и аз "Скъса ми се копчето на панталона" и той "Ами заший си го де...". И аз обясних, че това ми е монологът. Така минах първи кръг. Дойде и втори, преминах през него, звъннах на нашите да изпратят пари и те дори не повярваха, че е истина. Трети кръг ме притесни - някак си се сковах, защото си повярвах, но мина и той. Така се случи, че когато излезе класирането, бях 27-ми в списъка, а приемаха само по 26 души. Аз бях под чертата. Отидох и се напих, казах си "Всичко свърши". Един ден минах покрай ВИТИЗ и срещнах секретарката, която ме спря и ме пита този телефон, който съм го дал в Пазарджик, защо никой не го вдига. Заведе ме с нея и ми каза "Това, което сега се случва, не е ставало от 25 години. Едно момиче се е отказало, ти си вътре". Звъннах на нашите да им кажа, че си имат студент.

Имах и друг огромен късмет - попаднах в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Всеки си мечтаеше да е при тях. Харесаха ме и в края на първи курс ме поканиха в проекта "Балканите четат Радичков". След това Мариус Куркински ме извика в един клип на група "Те", след което участвах в пиесата "Големанов" на "Зад канала". От три години съм актьор на свободна практика.

Разкажи ни повече за сериалите, в които участваш?

- Участвах в "Недадените" по БНТ, целия десети сезон на "Столичани в повече" и сега два сезона в "Откраднат живот". В почти всички сериали имам епизодични роли - "Под прикритие", "Връзки".

Как ти се струва работата в "Откраднат живот"? Имаш ли приятели от сериала?

- Приятна е работата, малко ме тормози, че няма движение, само на едно място се снима. Екипът е чудесен, млад, разбираме се. Ние с повечето се познаваме отпреди, гилдията ни не е толкова голяма - с Димо, с Алек. Сега на 1 декември започваме снимките на трети сезон. Ще видим какво ще се случи и с моя герой, след това, което преживя. С него много се различаваме - д-р Владов е много праволинеен, аз не съм такъв.

Какво предпочиташ - ролите в театъра или в киното?

- С времето осъзнавам, че като че ли моето място е повече в киното. Работата в театъра е много трудоемка. Но само от кино не може да се издържаш. Знам как колегите мрънкат, че няма пари в театъра, но когато има добри постановки и всички са доволни, се изкарват пари. Трябва да си комбинативен. Ето, като играем "Изневери в повече" пътуваме в провинцията, залите се пълнят, получаваме добри хонорари.

Имаш ли любим актьор или актриса?

- Разбира се, но не си създавам кумири. Има хора, от които съм се учил. Харесвам много Джулиан Мур и Марлон Брандо.

Връзка с актриса?

- Разбира се, че съм имал. Нормално е - хората, които са в тези среди, обикновено се срещат помежду си. Ако си с човек, който се занимава с нещо друго, нещата по-трудно се получават. Стига се до едно неразбиране, ревност. Но напоследък предпочитам да се виждам с жени, които са извън тази сфера.

Имаш дъщеря. Разкажи за нея.

- Тя е на почти 6. Искам да я науча на много неща, но не и да я насочвам. Искам да я науча, че има класическа музика и рок, и чалга - тя да избира. Много се  уча от нея - само от децата можеш да чуеш обективното, те не са обременени. Децата са по-близо до Бог.

Фенка ли ти е?

- Гледа ме, но понякога се обърква - когато вижда да се бия в някой екшън. Или когато беше епизодът с жена ми и детето в "Откраднат живот", ме пита защо казват, че онова дете ми е син. И аз  обяснявам, че както тя си играе, и аз също си играя. Обърква се понякога детето.

Спират ли те фенове?

- Ами да, предимно жени. Но мисля, че е нормално. Актрисите имат предимно фенове от мъжката част, ние - от женската.

Какво искаш да ти се случи?

- Искам да се снимам в европейски филми, творчеството ми да напусне пределите на страната. Не говоря за Холивуд, по-скоро Европа.

Идваш ли често в Пазарджик?

- За жалост не. Близките ми също са в София, от десетина години не съм се прибирал, но скоро ще го направя.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?