Следвайте ни

Цветина отвя силиконките с три дипломи за висше

За всеки има място под слънцето, а аз не обичам да ползвам чадър, заявява певицата, чиято „Мръсна песен“ има над 7 млн. гледания в YouTube

viber icon

Цветина е родена в Пазарджик. Завършва езиковата гимназия в града. Продължава образованието си в Пловдив, където записва магистратура, и развива собствен бизнес, свързан с маркови парфюми и козметика. На музикалната сцена дебютира през 2016 г. с баладата „Обещай ми“, с която бързо привлича интереса на феновете. Поредният успех идва от колаборацията й с един от най-известните оркестри в България - Рико бенд. След дуета им „Мръсна песен“, който вече има над 7 млн. гледания в YouTube, Цвети се нарежда до големите имена в бранша.

От началото на кариерата си Цветина е самопродуциращ се изпълнител. Пише текстовете си сама, изявява се и като сценарист на клиповете си и активно участва в създаването на музиката. И макар да няма завършено музикално образование, седем години е свирила на флейта, което определено й помага много.

Освен с официалните си проекти певицата радва публиката си и с mash up интерпретации на стари песни. Тя е и много успешен влогър в YouTube пространството, където засяга теми, свързани със здравето, психологията, духовното развитие… Влогът й носи името „Смело сърце“.

Междувременно намира време и за учене и успява да вземе и три дипломи за висше образование по специалностите „Маркетинг и продажби“, „Корпоративен мениджмънт“ и „Криминалистика“. Чували ли сте за друга представителка на попфолка с подобно постижение?!

 

„Имах уникално и безгрижно детство, с каквото малко хлапета в днешно време биха се похвалили. Нямаше ги телефоните, интернет и социалните мрежи. Радвахме се на хубавите и истинските моменти в живота. Никога няма да забравя игрите и събиранията с приятели. Нямаше конфликти, интереси, нямаше го това напрежение у хората, което днес все повече ескалира. И не само при нас децата, а и при възрастните. Всичко беше розово”, спомня си Цвети.

На 18 години тя се мести да живее в Пловдив. Тук записва първото си висше образование ​- „Маркетинг и продажби“. Не е от децата, които смятат, че родителите им са длъжни. Предпочита да учи и да работи, да е самостоятелна. Не приема за нормално семейството й да я издържа, а тя да купонясва и да води безгрижен живот. Баща й от години развива бизнес с парфюми, затова решава, че е време да се включи в него и да стане финансово независим човек. „Родителите ми помогнаха за първия магазин, който отворих, за което съм им изключително благодарна. Възпитана съм да уважавам хората и да се боря сама за мечтите си”, казва изпълнителката.

В музиката съдбата й изглежда предначертана. Дарбата да пее дължи на майка си и баба си. Когато била малка, баба й я записала на уроци по флейта. Свири седем години класическа музика, но осъзнава, че това не е нейното поприще. Мечтае да се занимавам с пеене, затова прекъсва уроците по флейта. Майка й също се е занимавала с музика. Кандидатствала е в Консерваторията с оперно пеене, ходила е на пиано и балет, но животът​ й взима друга посока ​- омъжва се и ражда Цвети. Баба й постига повече. Още от детството си се изявява в различни хорове, пяла е в оперетата в Пазарджик, преди да бъде закрита. Тя е една от основателките на хор „Тракийска лира“ и е заместник-председател на певческото дружество „Лира“.

„Когато започнах да се занимавам професионално с музика, изобщо нямах понятие какво правя. Без музикални продуценти, без никаква медийна подкрепа, без голям ютюб канал, без да знам към кого да се обърна, за да достигна до телевизии, радиа, без да знам изобщо какви са стъпките, за да направиш песен, без да знам как се пише текст на песен, как се записва в студио, как се снима видеоклип и как се разпространява изобщо продуктът. Това, което разбрах за краткото време, в което правя музика, е, че в тези среди можеш да очакваш предателство от почти всеки човек. Рядкост са хората, които имат принципи и уважават труда на колегите си. Мисля, че повечето се интересуват повече от парите и славата, отколкото от добрите човешки взаимоотношения. Не намирам нищо дотук за трудно, а за интересно и поучително. За всеки има място под слънцето, а аз не обичам да ползвам чадър. Приоритетът ми е да съм добра в това, което правя, да гледам единствено в своята паница и да бъда колкото се може по-добър човек“, изброява ценностите си певицата.

Сред нещата, на които държи, е и естественият външен вид. Твърди, че няма корекции по тялото си. Наясно е обаче, че в 21. век всяка втора жена си слага силикон, и то не само когато работи в чалга индустрията. Не съди дамите с пластични операции, просто тя самата не би легнала под ножа. „Ако имах крив нос или някакво друго несъвършенство, бих опитала да го коригирам. Но мисля, че в случая това не се налага“, скромничи певицата. 

Метнала съм се на баба, която пишеше стихове

Цвети никога не е обръщала внимание на клюките по свой адрес. Определя се като скромен човек и не харесва, когато името й е замесвано в скандали. Професията обаче изисква жертви.

Кариерата й стартира, когато колегата й Карлос я кани да се включи с вокали в негова песен. Приех предложението и заминахме в студиото на музикалния продуцент и композитор Йорданчо Василковски-Оцко. След като записах вокалите, ми дойде идеята да направя моя самостоятелна песен. Честно казано, винаги съм искала да бъда певица. От малка мечтая да съм на голямата сцена и да имам собствени песни. Много хора са много шокирани от факта, че образована, интелигентна дама като мен е решила да бъде фолк изпълнителка, но аз не виждам нищо неестествено в това, категорична е Цветина.

Преди години преживява необичайна ситуация. Когато отива да запише бърз летен хит, композиторът Мартин Биолчев й пуска демо на балада. Изпълнителката влиза в студиото и веднага й идва идеята за текста. Беше супер неочаквано, за нула време го завърших, спомня си Цвети. Така се ражда баладата „Боли“.

Други знаци също й подсказват, че е поела по правилния път. Веднъж, когато била на гости у баба си, случайно намерила тетрадки със стихотворения. Попитала я кой е авторът, а възрастната жена признала, че цял живот е писала стихове. „Със сигурност съм взела дарбата от нея, но на мен стиховете не ми се получават. Когато обаче чуя мелодия, текстовете сами изникват в главата ми”, разказва с любов певицата.

Уверява, че никога не е приемала музиката като бизнес. Ако това се случи, провалът е гарантиран, а с творчеството ти е свършено.

„Аз съм музикант и никога не съм правила песен с цел да стана по-популярна или да имам повече участия. Точно поради тази причина съм имала периоди, в които съм пускала по пет песни за година, но и моменти, когато съм представяла само две. От доста време наблюдавам, че много изпълнители пускат нови проекти на тримесечие. Нямам против - нека има нова музика, феновете го заслужават, но доста от колегите ми не осъзнават, че в стремежа си да са актуални губят част от качеството. Точно това пречи на развитието на нашия жанр”, смята попфолк певицата.

Получих първия си бял косъм от стрес

В ученическите си години Цветина е изключително щуро дете. Когато била на 15, казала на семейството си, че ще спи у приятелка. Разбира се, спането изобщо не влизало в плановете. Замисълът на двете щури тийнейджърки бил да отскочат на дискотека до Пловдив. Да се забавляват цяла нощ, а родителите им да спят блажено, спокойни, че послушните им дечица отдавна са си по леглата.

"Планът проработи, майка ми се върза и аз заминах уж да спя при приятелка. Грим, прически, рокли и хайде на дискотека. Решихме да си изкараме незабравима нощ.  В един момент, както се забавлявахме и танцувахме, изтръпнах. Звънеше майка ми. Доста неприятен момент", признава певицата.

За да не загази още по-сериозно, тя излязла от дискотеката и се скрила в колата.

„Започнах да говоря с нея, сякаш току-що ме е събудила. Нямаше друго спасение ​- трябваше да блъфирам. За щастие, майка ми повярва, че наистина съм в леглото. Дори стигнах дотам да я поканя да дойде и да провери, ако мисли, че лъжа. Да заповяда - щом не вярва, слизам пред блока и я чакам! Тя се успокои и не дойде, слава богу! Но аз получих първия си бял косъм от стрес. Това, разбира се, не ми попречи ни най-малко на настроението. Затворих телефона, върнах се на купона и се забавлявах до зори. Всъщност и до ден днешен майка ми не знае каква е истината в тази история. Използвам случая да й се извиня за лъжата. Но няма как - случва се“, философски обобщава Цвети.

Едно ферари с лош питон

Няма да забрави и куриозен случай от снимките на последното й видео. В една от сцените като актьор се изявявал питон, дълъг пет метра. Незнайно как успял да се шмугне в двигателя на ферарито, което били наели за клипа, а това попречило на снимачния процес.

„Цели четири часа се опитвахме да извадим питона от двигателя на колата, но безуспешно. Дори собственикът му не можа да го примами. Затова, макар и с питон в двигателя, продължихме снимките на видеото. Имаше доста хора от екипа, които се страхуваха от влечугото. Отне ни време да ги окуражаваме и успокояваме, че питонът няма да ги ухапе. След като приключихме, повикахме пътна помощ, а тя откара колата в сервиз, където махнаха питона. Беше уникална случка“, не крие усмивката си Цветина.

Сеир на плажа в Мексико

Една от големите й страсти са пътуванията. Обожава да обикаля света. Благодарна е, когато успее да открадне няколко дни за почивка в забързаното ежедневие. При такива пътешествия екстремните моменти не са рядко явление. Както преди години, когато се отдала на дълга почивка в Мексико. Тъкмо преди заминаването заснела видео към песента „Боли“. 

„Нямах идея, че на мястото, където отивам, интернетът куца. Спокойно отлетях за Мексико, без да предполагам с какви трудности ще се сблъскам. Очаквах да получа видеоклипа и да го публикувам, за да изненадам своите фенове. В един уникален слънчев ден, както си лежа на плажа, режисьорът на видеото ми написа, че клипът е готов и ми го праща, за да го видя.

Да, обаче интернетът беше под всякаква критика. А както знаете, видеата са големи файлове и си трябва малко време, докато се изтеглят, дори когато връзката е добра. При мен, уви, и дума не можеше да става за бърз интернет. Не мога да ви опиша колко налудничаво изглеждах в опитите си да намеря сигнал. Едната ми ръка служеше за сателит, докато се стараех да се докопам до интернет.

Обикалях между плажуващите с ръка, вдигната високо във въздуха. Честно казано, сигурно ме мислеха за луда. Наложи ми се да чакам в тази поза над един час, докато най-накрая видеото зареди и се изтегли. Ръката ми беше толкова изтръпнала, че дълго време не я усещах. Но случката си имаше и позитивна страна - поне хванах тен и се поизпотих доста, спомня си през смях изпълнителката.

Кой играе лошия в попфолка

Наистина ли мислите, че огромната част от българите, които слушат попфолк, не са интелигентни? Явно някъде в годините от развитието на тази музика нещо се е объркало. Но това не означава, че с лека ръка трябва да се слага етикет на хората, които я изпълняват и слушат, както и да се зачеркнат хубавите песни, които са създадени в този жанр. Аз например имам три висши образования - какво, да не би да съм необразована или глупава?

Отделно, в нашите видеоклипове сме доста по-облечени, държим се по-прилично и използваме много по-малко цинични думи, отколкото много световни изпълнители. Просто  музиката и видеото към нея са изкуство. А изкуството трябва да е уау, да вдъхновява, да показва различна гледна точка, да носи всевъзможни послания. То е творчески свят, в който всичко е роля, а не действителният образ на човека. Както когато гледате филми.

Вярвате ли, че когато любимият ви актьор играе лошия, той наистина е лош? Вярвате ли, че фантастичните ефекти, които виждате във филмите, са истински? По същия начин трябва да разграничаваме музикалното творчество от личността на човека! А дали поведението на някой артист ще повлияе на децата или възрастните хора, е въпрос на култура и възпитание. Не може да отблъсквате толкова красива музика само заради няколко изпълнители или песни, създали й лош имидж, категорична е Цветина. 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Коментари (3)

Офф

Офф

24.01.2021 | 03:01

Поредния тра вес тит

Отговори
6 4
Ъъъъ

Ъъъъ

23.01.2021 | 19:53

Добре де разбрахме, че я пласирате. Ама не пишете за КОЛКО?

Отговори
13 3
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

23.01.2021 | 19:07

И аз си мисля,че това свирене седем години на флейта и е помогнало много.......Моме,започвай да се храниш,защото като ти гледам тези разкрачени кокъли на смимките,направо ме побиват тръпки.

Отговори
21 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай