Следвайте ни

COVID-19 в модата: Вирусът вдъхнови турски дизайнер в Лондон СНИМКИ

viber icon

Михаел Гушев, кореспондент на в-к „Марица“

Пандемията от коронавирус вдъхнови последната колекция на турския дизайнер Бора Аксу. Самият той разказа, че тя се връща сто години назад до пандемията на испанския грип и края на Първата световна война.

Заради COVID-19, модното шоу на Аксу, проведено на 18 септември, бе едно от само четирите, които се провеждат в Лондонската седмица на модата тази година, споделят от Британския съвет на модата. За сравнение, през миналата година на престижния моден форум през септември се проведоха 46 дефилета.

Дизайнерът каза, че след такъв период на изолация заради пандемията, по-рано през годината, той е смятал, че липсата на традиционно шоу би било „прекъсване на това човешко докосване до магията на модата“.

Той допълни, че пандемията толкова се е отразила на живота и начина ни на работа, че това го накарало да направи асоциация с пандемията от грип от 1918 г. и съпътстващото го време на траур в края на войната и много по-оптимистичния период, който настъпва след това.

Плаващите бели рокли с дълги чорапи и бели ботуши отразяват минималното облекло на медицинските сестри, лекували ранените от войната и страдащите от грип, каза той.

Дефилирайки на есенното слънце в Лондон, моделите, носещи прозрачни воали за лице, също показаха многоетажни рокли в пастелни нюанси на розово и синьо и тъмни лилави, с щампи и дантели.

„Колекциите и модата всъщност трябва да отразяват времето, през което преминаваме“, каза Аксу.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?