2374

Човекът, който искаше да промени целия свят - разтърсващата история на Махатма Ганди

Мохандас Карамчанд Ганди или по-известен като Махатма Ганди, се ражда на 2 октомври 1869 година в Порбандар, Индия, когато градчето било още част от Британската империя. Баща му - Карамчанд Ганди, бил главен министър в Порбандар и други щати на западна Индия. Майка му Путлибай била изключително религиозна жена, която често постела.

Ганди израства, боготворейки бог Вишну, следвайки строга морална древно-индийска религия, която набляга на избягването на насилието и насърчава постите, медитацията и вегетарианството, пише Edna.

 

Ганди
 

Като малък Ганди бил свито и срамежливо дете, бил толкова плашлив, че дори като тийнейджър спал единствено на светнати лампи. На 13-годишна възраст го женят за Кастурба Маканджи - дъщеря на търговец. Протестирайки срещу този брак, той започнал да пуши, да яде месо и да краде стотинки от прислугата.

През 85-та баща му умира, а малко след това губи и новороденото си дете. По това време Ганди се надявал да стане лекар, но понеже баща му се надявал да стане политическа фигура - семейството му го насърчавало в тази насока.

През 1888-ма, след като се ражда вторият му син - отплава за Лондон, където започва да учи право. 

Преходът към западната култура бил доста труден за него, а за тригодишния престой в Лондон, става още по-голям привърженик на вегетарианството, като дори влиза в комитета на Лондонското вегетарианско общество.

 

Ганди
Снимка: Getty

 

През 1891-ва се завръща в Индия и разбира, че майка му е починала едва преди няколко седмици. След това опитва да работи като адвокат. В първото си дело нервният Ганди сякаш застинал, когато се наложило да разпита свидетеля. В крайна сметка побягнал от съда, защото се срамувал прекалено много.

Така и не успял да си намери подходяща работа като адвокат в Индия и така приел едногодишен договор за работа в Южна Африка. Заминал за там веднага, след като му се ражда още един син през 1893-та година.

 

Ганди
Снимка: Getty

 

Пристигайки в Южна Африка, Ганди бил отвратен от расовата дискриминация и разделението на индийските емигранти от Британските власти. При първата си поява в съда, Ганди бил помолен да свали тюрбана си, което той отказал да направи, а вместо това напуснал съда. Местен вестник му се подиграл за постъпката му в новото си издание.

Повратен момент настъпва в живота на Ганди едва няколко дни по-късно, когато на 7 Юни 1893-та, возейки се в първа класа в железницата - бял мъж не бил доволен от присъствието му там. Поискал Ганди да бъде преместен на края на влака. Махатма не се слъгласил, разбира се, защото имал билет и за това бил изхвърлен от влака на следващата гара.

Тогава той се заклева да се бори срещу расизма и ако е възможно да го изкорени. Това е нощта, в която малкият свит мъж започва да се превръща в гигант на гражданските права.

През 1906 година организира първият си протест, след поредния нов закон, ограничаващ правата на индийците. След години протести били арестувани стотици индийци, включително и самият Ганди, но скоро бил освободен, след като прави сделка с Дженерал Жан Кристиан Смутс, с която да бъдат признати Хинду браковете и премахването на данък, който само индийците трябвало да плащат.

След освобождаването си Ганди отплува за Лондон, но след започването на ПСВ се завръща обратно в Индия, през 1915 година. В този период започва да става известен като "Махатма", което означава "страхотна душа".

4 години по-късно Ганди отново става политически активен, след закон, който позволявал Индийците директно да бъдат хвърляни зад решетките, без процес. Тогава той организира мирни протести, но насилие се появило, а кулминацията е, че на 13 април 1919 година Британски войници започват да стрелят с къртечници по тълпата невъоражени протестиращи, убивайки близо 400 души. 

Тогава Ганди става лидер на местното Индийско движение. Той насърчава масови бойкоти - държавни лица спират работа за короната, ученици спират да посещават държавните училища, войници напускат постовете си и гражданите спират да плащат данъците си и да купуват британски стоки. Тогава Ганди дори си купува чекрък и започва сам да прави дрехите си, вместо да купува британски. Не след дълго чакръкът се превърнал в символ на независимост. 

През 1922 г. е арестуван, като се признава за виновен в 3 обвинения. Въпреки че бил осъден на 6 години, бил освободен малко по-късно след операция на апендикса.

 

Ганди
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?