Следвайте ни

Четири умения, които всеки модерен човек трябва да има

viber icon

Междуличностната интелигентност е един от най-пренебрегваните, недостатъчно използвани набори от умения. В училище, докато оформяме развитието си, или пък на работа, докато напредваме в професионалния живот, често мислим за техническите умения, които трябва да развием. Но тогава забравяме за т.нар. меки умения (soft skills). Мнозина сред съвременните фирмени психолози вече смятат, че те не трябва да бъдат пожелателни като изискване към кандидатите за работа, а задължителни.   

Съществуват пет основни умения, които всеки модерен човек трябва да овладее и да използва ежедневно, за да напредва. Те са тайни оръжия на взаимодействието. Става дума за следното: 

1. Да ентусиазира и да се заразява с въодушевление.

Може да звучи лудо, но емоциите ни са заразни и ние, хората, разпространяваме настроението си един на друг през цялото време - дори чрез това, което публикуваме във Facebook. Изследване, анализирало над 1 млрд. обновления на статуси в социалната мрежа сред 100 млн. потребители, показва, че позитивните публикации покачват духа и "по спирала" провокират споделянето на още положителни неща. Една негативна публикация обаче създава отново спирала, но надолу, още негативни споделяния.   

В съвременната среда, където е пълно с тревога, страхове и негативизъм, е полезно да умеем да създаваме въодушевление и да умеем да изразяваме външно такова пред хората. 

Съвет: споделяйте големите добри новини, но също така споделяйте и малките добри новини. 

2. Да избягва убийците на мечти

Посоченото по-горе споделяне на въодушевлението е освен страхотно човешко умение и доста сериозен тест към хората. Често се случва да бъдем ентусиазирани за нещо и реакцията на околните да бъде сломяваща. Изказвания, които подлагат под съмнение начинанията и успехите, на които силно се радваме, са "убийци на мечти". Животът е твърде кратък да се обграждаме с такива хора. 

3. Да допълва, не да изважда

При всяко взаимодействие с друг човек правим едно от двете - или добавяме, като изграждаме въодушевление, смеем се на шеги, задаваме въпроси, или изваждаме/ лишаваме, като сме цинични, не се ангажираме с казаното, не питаме нищо. Вторият тип поведение наранява другите. Трябва да се избягва. 

4. Да спре да угажда на другите

Да бъдеш добър с хората не означава да казваш "да" на всичко, което те искат или очакват от теб, за да им се харесаш. Много от нас бъркат висши качества да се оправяме с околните с ласкателство и угаждане. Човек трябва да умее да казва "не" на грешните хора, за да си съхрани енергията да общува с правилните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

как'сийка

20.07.2019 | 19:47

Никой няма нужда от тъпите ви акъли, дето се опитвате да давате, а от друго, най-баналното.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?