Следвайте ни

Църква чества Преподобни Иларион Велики

viber icon
Преподобни Иларион Велики живял в годините 291-372. Родил се в Палестина, близо до град Газа.Родителите му били езичници. Изпратили го да се учи в Александрия, Египет. Там момъкът се запознал с християнското учение и приел с вяра свето Кръщение.

После се върнал в своето отечество, Палестина. Тук монашеството било преминало от Египет и се развило също твърде много в двата вида: отшелническо (анахоретско) и общежително (киновийно).
Преп. Иларион не заварил родителите си живи. Изпълнен с отшелническо настроение, той раздал имуществото си на роднини и бедни. За себе си избрал бедността. Поселил се недалеч от Маюм Газки в едно пустинно място, между морето и езерото. Предал се на молитви и лишения.
Благочестиви люде започнали да се заселват край него. Подражавали на подвига му.
Бог го прославил с дар на чудотворство. Болни получавали изцеление по неговата молитва и с допиране до неговата ръка. Като вѝдели това, мнозина се обръщали към Господа.
Неговите многобройни ученици в скоро време издигнали голяма обител. Някои от тях се пръснали из Палестина и на много места основали манастири.
Князе, велможи и епископи търсели неговия съвет.

Император Юлиан Отстъпник (361-363 г.) заповядал да разорят големия Иларионов манастир и самия Иларион да убият. Манастирът бил разорен, но по това време преп. Иларион не се намирал там.

Той продължил да странства, като оставал за известно време само там, където славата му още не била стигнала. Навсякъде чрез дивния си живот и чрез чудесата, които вършел, той привличал мнозина към себе си.Като почувствал приближаването на смъртта, той завещал на любимия си ученик Исихий едно Евангелие, преписано със собствената му ръка. Подарил му и една своя проста дреха. Друго имущество нямал. Починал на 80-годишна възраст.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?