1553

Банските - от парче плат до рокля с кринолин. И пак парче плат

От Цветелина Атанасова

Лято, слънце, плаж, море, коктейли… Всичко, от което се нуждаете, е налице. Остава само да си приготвите бански и да се отдадете на страхотна почивка. Нежният пол може да прекара дълги часове в съответните магазини в търсене на страхотен вариант за плуване.

 

Всяко момиче иска да бъде красиво по време на своята ваканция и в същото време да се чувства комфортно в бански, който подчертава всички предимства на фигурата му.

Кога и къде се появява толкова важният за дамите плажен тоалет?

Чрез историята на появата на банския костюм може да се проследи как са се променили представите на обществото за женската красота и благоприличие. Тази тема е много по-широка от просто модна история.

В античността голото човешко тяло не било срамно. По-късно хората започнали да носят дрехи не само за да се стоплят или да се скрият от палещото слънце, но и за да не бъдат голи.

 

Още в Древен Рим има прототипи на модерни бански костюми. Горната част няма закопчалки, а е завързана на възел. Това се доказва от оцелелите от онова време мозайки. Жени и мъже плуват заедно във водоеми, носят плажни костюми, наподобяващи парче дълъг плат с дупка за главата.

През Средновековието общественото къпане не се практикува. Хората използвали водоемите с чисто практическа цел - да се измият, тъй като не всеки имал вана за къпане, а дървата за огрев за подгряване на водата били скъпи. Поради това хората се къпели много по-рядко от днес, а миенето било истински празник за тях.

През XVIII век, когато първите курорти започнали да се появяват в Европа, имало нужда от дрехи за баня. На мъжете и жените обаче било забранено да плуват заедно. А дамският „бански” от онова време представлявал дълга рокля със затворена яка, корсаж и понякога дори кринолин. На главите си жените носели шапки, под банския - ленени чорапи и платнени обувки.

 

За да не се вдига подгъвът на роклята, дамите връзвали различни метални предмети за нея. Концепцията за „плуване” в пълния смисъл на думата не съществувала по това време. Хората просто вървели по водата близо до брега, плискали се и се обливали с вода. Въпреки странното къпане, в края на краищата, мократа рокля подчертавала женската фигура.

През XVIII и XIX век

нашумяла специална машина за къпане,

която можело да се вкара във водата заедно с къпещия се. Дамата се преобличала в нея, потапяла се в морето, качвала се отново и после машината била изтегляна на сушата. Това се вижда на пощенски картички от края на XIX век.

Именно тогава плуването е обявено за официален спорт на Олимпийските игри. Следователно възниква въпросът за необходимостта от по-удобна форма на облекло. В началото на XX век банският костюм е значително опростен. Става доста по-къс, изчезват много декоративни елементи.

 

С течение на времето модата за къпане започва да отразява спортните тенденции. Тогава идва преломният момент и жените най-накрая могат да покажат своята индивидуалност и да изразят виждането си за плажна мода. Много бански костюми от това време са по-скоро минирокли, украсени с бродерия, апликации, колани, ресни и други декоративни елементи.

През 30-те години на миналия век плажният тоалет придобива формата на бански от една част с къси панталони. През 40-те години се появяват и други вариации.

Първата версия на бански от две части (1942 г.)

Интересен вариант на отделен бански, датиращ от 1942 г., е снежнобял комплект от елече с панделка и високи шорти с връзки отстрани. Подобни тенденции могат да се проследят и в модерната плажна мода на последните ревюта. И все пак, почти до средата на миналия век, банският костюм покривал по-голямата част от тялото.

„Раждането” на бикините (1946 г.)

На 5 юли 1946 г. светът на плажната мода е разтърсен от истински шок. Модна къща Christian Dior, представлявана от дизайнера Луи Реар, представя модел на изцяло нов бански. Модното облекло е обявено за неприлично, тъй като разкрива почти цялото тяло.

 

Но основната интрига на тази новост е името. Казват, че модният дизайнер попаднал на вестник със сензационна публикация за американските ядрени опити през 1945 г. Атомна бомба била хвърлена върху красив атол в Тихия океан, наречен Бикини.

Невероятно популярната по това време Бриджит Бардо обичала да се разхожда по плажовете на Сен Тропе по бански с бикини и много жени се вдъхновили от нея.

През 1959 г. на етикетите на банските костюми се появила нова дума - спандекс (познато днес като еластан, или ликра). Това е синтетично влакно, което значително облекчава банския, а стегнатостта на женските форми се увеличава. Плетените бански костюми също били актуални тогава.

Модното колело явно вече се е превъртяло на цял оборот, тъй като в наши дни отново се котират оскъдните бански, наподобяващи парчето плат от древността. Естествено, много по елегантни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Абе какви бански какви парцали

Абе какви бански какви парцали

03.07.2022 | 00:40

Я се печете голи и се радвайте на живота стига с тези предразсъдъци и парцали по телата. Живота е един и се радвайте свободно на него.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?