1939

Баба ли? Лили Иванова взриви мрежата с това решение

Примата на естрадата няма спиране и не си поставя граници, независимо от напредналата си възраст

Лили Иванова ще пее на откриването на пилон, обяви самата тя в социалните мрежи. Певицата ще извиси глас на Роженските ливади, където ще бъде монтирано уникалното съоръжение.

Рекорд
„Пилонът ще е висок 111 м, защото това символизира площта на държавата – 111 000 кв. км“, заяви пред „Телеграф“ Владислава Андреева от организаторите на събора. И поясни, че първоначално не са търсили рекорд, но проверили и забелязали, че в Европейския съюз най-високият пилон е 100 м в Хамина, Финландия. Роженският обаче ще е рекордьор, защото ще е на най-високото място, където е поставен голям пилон с национален флаг – 1450 м. Андреева поясни още пред „Телеграф“: „Пилонът ще е коничен стълб, отдолу ще има като паметник с капсула на времето, която да бъде отворена след 111 г. Ще има една голяма мраморна карта на България с размери 6х3 м. Тя ще бъде разделена по области, като на всяка област ще има послание. Тези послания се събират до утре (б.р. - броя днес). Картата ще бъде изработена безвъзмездно от учениците по каменоделство от село Кунино, Врачанско“.

Юли
Самото откриване на пилона е на 13 юли, четвъртък. А от следващия ден започва Националният събор на животновъдството и народното творчество. Двете събития ще прелеят едно в друго. И след церемонията по откриването на пилона ще има концерт на Лили Иванова.

„Самата церемония по откриването ще е доста внушителна и мащабна, ще участват повече от 1000 души. Такъв вълнуващ и запомнящ се спектакъл досега не е правен у нас на открито. Съборът в Рожен е най-българското събитие, което се прави в последните 7-8 години. Срещат се българи отблизо и далеч. Много българи от чужбина специално си идват за събора“, допълни г-жа Андреева.

Съборът на народното творчество и животновъдство на Рожен ще бъде от 14 до 16 юли. Изданието този юли ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Началото е поставено през 1897 г., когато по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете, разделени от тогавашната граница с Турция. Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, поставили началото на традицията Рожен. Ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво ела на Роженските поляни, за своите срещи.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Тодор

Тодор

01.03.2023 | 17:38

Много ме впечатли, че ще се постави Капсула на времето в този пилон! В тази връзка да попитам, някой знае ли какво стана с множеството Капсули на времето, поставени в комунистическите мемориали и паметници? Идеята ми е, че бъдещите поколения ще ни оценяват как сме уредили държавата и как сме им я предали, а не по капсули и прочие!

Отговори
2 0
Музикална критика

Музикална критика

01.03.2023 | 14:13

Заглавието кърти запалила мрежата много се поввтаряте. И я наричате баба ако някой я нарече така в коментар другите му сляга отрицателни коментари . Или за разнобрази е и интерес даде чете повторена новина .Само бе пише колко е искала за участие или тоя път е доброволно .

Отговори
1 1
Колко пъти

Колко пъти

01.03.2023 | 12:41

Ще пишете за това . А безплатно ли ще пее или срещу заплащане . Защото ако е патриотка няма да иска пари и букети.

Отговори
3 2
Истина е

Истина е

01.03.2023 | 11:04

Тоя дърт ва.мпир щяла да пее. Ако е снимате от близо, и без фотошоп, ще видите от близо Коморски варан. Виснала кожа ,бръчки .!!

Отговори
4 5
Хм…

Хм…

01.03.2023 | 09:26

Да загрозиш планината от патриотизъм. И на всичкото отгоре и Лили Иванова щяла да пее!

Отговори
3 4
Лиляна

Лиляна

01.03.2023 | 08:06

е противно същество.

Отговори
4 6

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?