4020

Авторските права върху ранните Мики и Мини Маус паднаха

Ранна версия на Мики и Мини Маус, един от най-емблематичните герои в популярната култура, вече няма защита на авторските права. Техните първи екранизирани образи - късометражния филм Steamboat Willie от 1928 г., се смятат за символ в историята на киното, който променя съдбата на Disney.

След изтичането на авторските права на Дисни техните снимки вече са достъпни за публиката в САЩ. Това означава, че творци като карикатуристите вече могат да преработват и използват най-ранните версии на Мики и Мини.

Всъщност всеки може да използва тези версии без разрешение или допълнителни разходи, но Disney предупреди, че по-модерните версии на Мики Маус все още са обект на авторско право.

Американското законодателство за авторското право гласи, че правата върху героите могат да бъдат запазени за 95 години, което означава, че срокът за героите в Steamboat Willie изтече на 1 януари 2024 г. Тези произведения вече могат законно да се споделят, изпълняват, използват повторно, преработват или семплират.

"Разбира се, ние ще продължим да защитаваме правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други произведения, които остават обект на авторско право", заяви компанията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Голям смях

Голям смях

02.01.2024 | 09:29

Можем да използваме Мики и мини мишките за нещо .

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?