Следвайте ни

Актьорът Филип Буков скочи от класа на Ламбо в "Откраднат живот"

viber icon

Филип Буков е млад актьор, тъкмо завършил Академията в последния клас на покойния, но все така любим актьор на българския народ - Стефан Данаилов. След дипломирането късметът му се усмихва и той попада в екипа на един от най-успешните съвременни родни сериали - „Откраднат живот“. В него той играе негативен персонаж - уролога д-р Хаджихристев.

Главен виновник за достигането на Филип Буков до малкия екран толкова скоро е актьорът Владо Пенев, който е поел инициативата да изпрати целия му курс на кастинг за новите сезони. Обаждането, в което му съобщават, че е одобрен, получава на Бъдни вечер.

„Повечето наложили се актьори винаги гледат да помогнат на студентите, защото и те са били студенти и знаят колко е трудно да се справяш сам. Особено когато се мъчиш да пробиеш в тази професия. Конкуренцията е жестока. Винаги когато са имали възможност, по-големите актьори са ни помагали. Ние не сме им конкуренция, така че не би могло да има конфликт на интереси, от който да се боят“, споделя младежът.

Въпреки че звездата му рязко изгрява, Филип не се чувства по-различен от останалите хора. Признава, че усеща позитивите на известността, но също така много повече внимава и се съобразява какво ще каже или как ще постъпи в дадена ситуация, защото не се знае как ще се извадят те от контекста.

„Мастерът винаги ни обясняваше, че 

славата трябва да се носи отговорно и да не те главозамайва. 

Приятно е за егото, но е и много задължаващо“, подчертава той.

Когато говори за Ламбо, си спомня неговите поучителни уроци и съвети. Един от най-важните е, че са част от времена с неограничени възможности, но и огромна конкуренция, с която да се преборят.

„Разговаряли сме много за приятелите и любовта. Той беше много чувствителен човек. Винаги ни напомняше колко е важно да помагаме, когато можем, да не бъдем съдници.  Споделяше философията „Бъди взискателен към себе си и снизходителен към останалите. Така няма да се разочароваш“.

Друг важен съвет, който ни даваше, беше да сме „пичове“,

за да имаме приятели, с които да споделяме ценни мигове. Той се радваше на много приятелства, хората го обожаваха“, сеща се Филип.

Играл е и на сцената на Драматичен театър - Пловдив именно докато е студент в класа на Стефан Данаилов, който е пастрок на фестивала „Сцена на кръстопът“. Неговите курсове всяка година представяха дипломния си спектакъл в Драмата. До тази година, в която големият професор почина. Младият му ученик казва, че след кончината му курсът е бил забравен от организаторите и не са показали представлението си. „За мен този фестивал загуби духа на Мастера“, споделя той.

Телевизията, от друга страна, е съвсем различна материя. В началото актьорът е имал трудности, тъй като НАТФИЗ не предлага условия и обучение за кино, но с времето се научава. Снимките в „Откраднат живот“ са много динамични, нямам възможност за много репетиции и дубли, камерата снима много близо и всеки един дефект или неистинност си личат.

„Театърът прощава някои грешки на сцената, защото сте далече от публиката, докато камерата е много близо и хваща всяка неточност. Затова казвам, че

половината от актьорската професия е домашна работа.

Разбира се, ние разполагаме със страхотен екип, който се грижи да ни покаже в най-добра светлина, така че нямам притеснения. Всичко зависи от това дали съм се подготвил добре“, обяснява Буков.

Екстремни каскади го зареждат с адреналин 

Освен актьор той е и каскадьор - професия, която развива заради любовта си към екстремните спортове. За целта се обучава при доц. Емил Видев от НСА. Към днешна дата се боксира, кара колело в планината, кайт сърф, ски, ски-туринг, сноуборд, сноу кайт, а скоро планира да започне мотокрос и каскади с мотоциклети. В бъдеще има амбицията да изкара курс по парашутизъм.

„Къде се зароди любовта към екстремното? Отговор нямам, но винаги съм се дразнел, когато някой ми каже, че не мога да направя дадено нещо. Това страшно много ме мотивира. Има една мисъл на Ницше, която гласи: „Отвъд ръба може да види само този, който е на ръба.“ Така и аз постоянно гледам да съм на ръба, за да вида какво има от другата страна“, заключва Филип Буков.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ива

Ива

16.11.2020 | 16:59

Да го е*а и в педала смешен

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?