Следвайте ни

Ако не спрете с това, ще останете завинаги бедни

viber icon

Стабилност вместо перспектива
Стабилността сама по себе си рядко води до брилянтни висоти - в най-добрия случай ще ви остави на средно ниво на доходи, в най-лошия случай ще се превърне в стагнация.

Бедните по дух хора се страхуват да рискуват, не мислят за бързи успехи, примиряват се с всички условия, при които съществуват. Но знайте, че успелите хора не се страхуват от нищо ново, те са в постоянно търсене на най-доброто, тъй като ценят себе си и времето си.

Безкрайни оплаквания за живота
Намирането на оправдание за тежкото ви положение отвън е отличителен белег на психологията на бедността. Лош шеф, коварни приятели, безотговорни родители, меркантилна половинка - неуспешният човек през цялото време се поставя в позицията на жертва, предизвиквайки съжаление и съчувствие към себе си.

Психолозите наричат този вид мислене „реактивно“ – реагиране на околната среда. Богатите хора, според тях, имат мислене като „проект“ – тоест отдават предпочитание не на реакция, а на действие и въздействие.

Спестявания от всичко
Важно е да направим това уточнение – никой не обича да хвърля пари на вятъра за глупости, дори (и на първо място!) богати хора. Но разликата между бедните и богатите хора е, че подсъзнателно бедният човек пести от всичко, включително от силата и собственото си достойнство.

Богатите хора действат по различен начин: те адекватно и разумно оценяват ситуацията и избират икономиите, само ако те не засягат най-ценния човешки ресурс - времето.

Склад за стари и счупени неща
Навикът да складираме непотребни боклуци идва от нашите баби и дядовци, които са живели във времена на глад и недостиг. Когато е трябвало да стоят с часове на дълга опашка, за да купят гумени ботуши за детето си, със сигурност след това им е било трудно просто ей така да ги изхвърлят или да ги дадат на друг. 

Пазили са всичко, което са постигнали с големи трудности и лишения, защото… може някой ден да потрябва (всички сме чували тази фраза от по-възрастните хора).

Сега обаче живеем в различно време: за да купите нещо, просто трябва да имате парите – дори не е необходимо да излизате от дама си – всичко може да бъде доставено от куриер. Много по-готино е да намерите това, което обичате, и да си позволите каквото искате, а не да кътате и пазите стари, непотребни, скъсани или счупени неща. / jenata.blitz.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?