49

8 трика за ослепително пране, които всяка домакиня трябва да знае

Прането на дрехи е сред основните неща, които правим, което не изисква много време и усилия от наша страна. Лесно е, просто слагаме дрехите в пералнята, сипваме прах за пране и омекотител, настройваме на желаната програма и натискаме копчето за старт. Изпраното пране слагаме в сушилнята, за да изсъхне. То обаче невинаги е във вида, в който сме очаквали, а за да бъде перфектно, си има някои дребни хитринки, които, ако спазвате, ще имате безупречно изпрани дрехи. Как дрехите ви да изглеждат перфектно, ще разберете от тези 8 трика.

1. Случва ви се да ви хване ток при допир с друг човек или предмет, нали? Това се получава от дрехите, които предизвикват статично електричество. А знаете ли, че много лесно можете да го премахнете? Просто сложете топка алуминиево фолио в пералнята при дрехите и ги изперете така.

2. Най-упоритите замърсявания по дрехите обикновено са по яката и деколтето на ризата или блузата. Има един трик, с който можете да се справите с тях, и това е да натъркате тези силно замърсени места с шампоан. Оставете го за 15 минути да подейства и след това изперете дрехата.

3. Обикновено перем отделно бялото и цветното пране от страх да не се боядисат белите дрехи. Има обаче един трик, който върши много добра работа. Просто вземете една бяла кърпа и я накиснете в разтвор от вода и сода за хляб. След това я извадете, оставете я да изсъхне и после я сложете в пералнята при останалите бели и цветни дрехи. Тя ще улови цветовете и ще предотврати боядисването на белите тъкани.

4. Извадените от сушилнята дрехи винаги са много трудни за гладене. За да не са толкова смачкани, можете да пуснете кубче лед в нея. Така много от тях няма да имат нужда от гладене.

5. Ако омекотителят ви е свършил, за да направите дрехите си приятно меки, можете да използвате и кълбо вълнена прежда. Поставете го при тях при пране и те ще станат много приятни на допир.

6. За омекотяване на прането можете да използвате и малко от балсама си за коса. Разтворете 1/4 чаша от него в леген с топла вода, накиснете дрехите в него, а след това ги сложете в пералнята.

7. За да ухае приятно прането ви, можете да капнете няколко капки от любимото си етерично масло преди изплакване.

8. В пералнята винаги се отлагат замърсявания, бактерии от мръсните дрехи или остатъци от препаратите за пране. За да ги премахнете и за да не полепват по дрехите ви, е добре редовно да я почиствате. Странно или не, това може да стане с вода за уста. Сипете малко от нея и пуснете пералнята празна за един цял цикъл.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?