4020

7 златни правила, с които ще спечелите всекиго

Езикът, който използваме, речевите ни умения, начинът, по който общуваме с хората са в основата на това дали ще ни харесат, или ще ни пренебрегват и ще се стремят да ни избягват. Лошата рана заздравява, лошата дума не се забравя – народното творчество ни дава още едно доказателство за важността на всичко, което изричаме, и как то влияе повече от делата ни на начина, по който ни възприемат околните.

Един от най-големите уроци, които можем да научим от взаимодействието с околните, е как да общуваме с хората така, че да им се харесаме, да бъдем приети и разбрани, да изградим връзки, ползотворни отношения и приятелства. Задача и лесна, и трудна, защото езикът е лъжовен и често не можем да го задържим зад зъбите си. Стратегии и познаване на характера на хората срещу нас, на мирогледа и на техния начин на общуване също са нужни, за да намерим правилната форма за обуване с точно конкретните хора – едни ще оценят искреността, други ще припознаят ласкателството, едни ще предпочетат краткия и ясен разговор, други – разточителното и не особено натоварващо бърборене и т.н., но въпреки това има отговори на въпроса как да общуваме с хората, за да им се харесаме, валидни за всички ситуации, отговори – универсални, правила – общи, овладяването на които ще ни помогне да превърнем езика си в приятел.

Ето и основните правила 

Чувство за хумор

Не е нужно да играете шут по време на общуване, ако темата е по-сериозна е добре да влезнете в тона, но нотка чувство за хумор е онова, което разчупва ледовете и печели симпатии дори в най-напрегнатия разговор. Единствено черният хумор трябва да се избягва, за да не ви счетат за цинични или подиграващи се с околните. И, разбира се, ако разговорът е свързан със заболявания, загуба, смърт, то чувството за хумор няма място и следва да почака. 

Огледало

Говорете на езика на събеседника си, за да го привлечете. И под език не визираме български, английски и т.н., а вникване в начина на изразяване, в тона, в предпочитаните теми на събеседника и съобразяването с тях. Ако се оглеждат във вас  по време на общуване като в огледало, няма начин да не ви харесат.

Комплименти

Едва ли има някой, който да не обича да чува добри неща и комплименти за себе си. Така че, ако се чудите как да общуваме с хората, за да им бъдем любим събеседник, комплиментите са лесен път към целта. Важно е обаче да бъдат искрени, фалшивите си личат, а ласкателството, когато е измамно, има отрицателен ефект и обикновено бива разпознавано. Намерете нещата или нещо, което наистина харесвате и уважавате в събеседника си и изразете искреното си възхищение към него. Ако сте искрени, няма как да не бъдете харесани. 

Разбиране

Човек има нужда да бъде разбиран от околните. Когато общувате, старайте се да влезнете в обувките на събеседника си, да се поставите на мястото му, да го разберете, да осмислите думите и делата му. Не е трудно да харесаш хората, които те разбират, и засвидетелстват това разбиране в процеса на общуването.      

Силата на езика на тялото

Използвайте позитивен език на тялото и установете зрителен контакт със събеседника. Липсата на зрителен контакт поражда съмнение за измама или нечестност.

Бъдете добри слушатели

Ако говорите, без да слушате, без да задавате въпроси, или прекъсвате събеседника си, не е учудващо, че не можете да му се харесате. Хората обичат да говорят за себе си, да бъдат обект на интерес. Попитайте събеседника как е успял в кариерата, как е написал първата си книга, как е спечелил медала – тоест за онези вдъхновяващи моменти в живота му, които го определят и правят това, което е, и за които говори в удоволствие и страст. И слушайте внимателно отговора. Добре е темата, за която го питате, да вълнува поне малко и вас, защото иначе отговорите няма да са ви интересни и вдъхновяващи, а това определено си личи при това много. 

Давайте и получавайте градивна обратна връзка

Липсата на умения за общуване ни пречи да създаваме връзки, да градим приятелства, да израстваме в кариерата и в личен план, да печелим съмишленици, бизнес партньори, да отбелязваме успехи. Едни от най-добрите оратори имат живот, на които всички завиждат, помислете над това и се старайте да бъдете, ако не добри оратори, то поне добри събеседници.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?