Следвайте ни

7 добри причини да пиете червено вино вечер

viber icon

Червеното вино е желана напитка през зимата, която ни сгрява и събира с любими хора, но е всеизвестен факт, че то има и множество ползи за нашето здраве.

Вижте защо да го консумирате.


1. Добро е за сърцето

То е пълно с флаваноиди – антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на сърдечни болести. Това е така, защото те снижават нивата на лошия холестерол и стимулират произвеждането на добър холестерол. Чрез червеното вино се грижите за сърцето.

2. Понижава кръвната захар

Същото проучване установява, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (независимо дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, докато вечерят. Това не е първото проучване, което открива, че виното има добър ефект върху кръвната захар.

3. Намалява риска от депресия

Редовното консумиране на твърд алкохол е свързано с развитие на психически и физически проблеми. Но пиенето на умерено количество червено вино вечер има обратния ефект. Проучване сред 5 500 възрастни показва, че за тези от тях, които са пили между 2 и 7 чаши червено вино на седмица, е било по-малко вероятно да страдат от депресия, в сравнение с тези, които пиели по-малко количество или по-голямо.

4. Грижи се за стомаха

Изследване показва, че пиенето на червено вино повишава нивата на добрите бактерии, което помага за по-доброто храносмилане, регулира имунната функция и произвежда витамин К. Полифенолите в червеното вино се грижат за стомаха.

5. Помага за отслабване

Една съставка в това вино – пицеатанолът, има ефект върху мазнините в организма. Пицеатанолът блокира процеса, който позволява създаването на мастни клетки. Това ни помага да сме във форма.

6. Подобрява паметта

Полифенолите, които освен в червеното вино, се съдърат в чайовете, ядките, горските плодове и какаото, забавят нарушаването на когнитивните функции и развитието на деменция. Виното има добър ефект върху част от мозъка, която е свързана с паметта, ученето и настроението.

7. Държи далеч настинките

Испанско проучване сред 5000 души установява, че консумирането на вино намалява риска от настинка с цели 40%, пише fakti.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?