Следвайте ни

6 типа токсични личности и как да ги избягваме

viber icon

Ежедневието ни среща с много и различни хора, но най-често общуваме с тези от близкото ни обкръжение – с тях работим, живеем, прекарваме свободно време. 

И колкото и да не ни се иска, винаги се откроява по някоя токсична личност. А отношенията с такива хора ни поставят в състояние на тревожност и оставят емоционални белези.

Интересно е, че може дълго време да не сме осъзнавали, че някой е такъв, защото има различни типове токсични личности. Уви, хората често научават за това след собствен опит. Затова споделяме 6 от тях, които да избягвате.

Съдникът

Той е един от от най-лошите типове. Може да бъде приятели/познати/роднина/любим човек.  Винаги ви съди и критикува, когато допуснете грешка, имате трудни моменти или нови идеи за близкото бъдеще. Независимо дали е деликатно или не, осъждането показва несигурността на отсрещния. Такъв приятел иска да ви потисне, да ви демотивира, от което може да изгубите желание за действие. Единственият начин да се справите с типа съдник е да ограничите информацията за себе си.

Вечният песимист

Те винаги потискат хората край себе си, без значение от ситуацията. По-лесно им е да виждат лошото, отколкото хубавото. Падат си тежки песимисти. Трудно е да бъдеш в обкръжението на такива хора, защото те никога няма да приветстват успехите ти и ценните мигове.

Манипулаторът

Той има много лица. Може да бъде привидно мил, силен и властен човек, с позиции в обществото който все ласкае и прави комплименти, знае как да предразположи и да получи своето, затова някак си ви оставя със смесени чувства след контакт с него. 

Той е добър психолог. Така умело познава струните на човешката душа, слабостите и комплексите и със сигурност умее да се възползва от всички тях. Знае точно къде да ви натисне, точно коя струна да дръпне, за да получи своето. Било то, да ви предизвика да кажете или направите нещо, било то да ви провокира да се чувствате по даден начин.

Той може и да е  пасивено-агресивен и да е привидно безразличен и хладен. Държи се студено и уж неутрално. Но той умело подбира с кого и как да контактува и каква манипулация да използва. Може да се окаже ваш роднина, дългогодишен приятел, усмихнатата колежка. Типът манипулатор не се интересува от вас и от нуждите ви, въпреки че се държи като заинтересуван. Умее да си проправя път чрез лъжа, любезност, за да получи желаното. С такива хора трябва да сте внимателни,  да познаваме себе си и да сме наблюдателни към заобикалящия ни свят и най-вече хората в него,  да запазим самообладание, на манипулациите можем да отговорим с контраманипулации, с конфронтация или просто с гордо вдигната глава да се изправим и да заявим, че отказваме да бъдем въвлечени в това – каквото и да е то. 

Клюкарят

Те отново може да се окажат хора, с които работите или ваши приятели, познати и т.н. Никога не забравяйте, че ако някой ви говори за друг, то и вие сте обсъждани, когато ви няма. Това е нещо като правилото на клюкаря. С този тип токсични личности трябва да сте внимателни. Да не показвате уязвимост и по възможност да споделяте по-малко каквато и да било информация.

Едностранният приятел

Това са най-лошите приятелства. От вас се изисква да сте винаги на разположение за кафе, сладки приказки, оплакване от живота, партньора, работата... Но когато вие се нуждаете наистина от тяхната подкрепа, бързо осъзнавате, че сте сами. Едностранните приятели са просто едни добри познати.

Енергийният вампир

Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора с тях, а понякога дори само след кратко пребиваване в едно помещение, силите внезапно ни напускат, чувстваме се опустошени или разтревожени. Сигурно вече е ясно, кое е общото между тези наглед обикновени хора и живите мъртви от народните сказания – паразитният начин на живот. Едните смучат кръв, а другите психичната енергия, но последствията за нас могат да се окажат еднакво тежки.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?