Следвайте ни

5 вкусни идеи за новогодишната трапеза

viber icon

Надяваме се да не сте започнали с приготовленията за довечера. Ето ви пет страхотни рецепти за вкусна трапеза.

 

Пълнени дюли с телешко

 

Необходими продукти: 3 големи дюли

400 г смляно месо от телешка плешка

2 скилидки чесън

30 г пресен джинджифил

2 глави лук

1 яйце

1 люта чушка

2 с.л. олио

600 мл пилешки бульон

пресен магданоз,  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Дюлите се режат наполовина, почистват се и се варят около 20 минути, докато леко омекнат.

Каймата се смесва с настърганите джинджифил и лук, яйцето, стрития на паста чесън, олиото, накълцаната на ситно чушка, сол и пипер на вкус. Дюлите се пълнят с каймата и се подреждат в тава. Налива се бульонът.

Тавата се покрива с фолио и ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути с фолиото и още 20 минути без фолиото. Печените дюли с телешко се поднасят с наситнен магданоз, полети с малко бульон.

Рецепта на Ирина Андреева

 

Новогодишна торта

Необходими продукти:

2 бр. бели квадратни блата за торта

500 г сирене маскарпоне

500 г сладкарска сметана

300 г пудра захар

30 г кокосови стърготини

1 консерва компот от ананас на шайби

зърна от нар

Начин на приготвяне:

Пригответе крема, като разбиете с миксер сметаната и пудрата захар. Прибавяйте сиренето маскарпоне на малки части, като продължавате да разбивате, докато стане гладка смес. Сипете и кокосовите стърготини към крема.

Отцедете сока от компота в малка купичка, а част от ананасовите шайби оформете с нож на звезди. Нарежете блатовете на ленти колкото е височината на ринг от форма за кекс. Сложете ринга на поднос за торта в средата.

Намажете с кухненска четка първите три парчета блат със сиропа от компота. Поставете ги плътно по вътрешната страна на ринга. Вземете крем с шпатула и намажете блатовете равномерно. Дебелината на крема трябва да е колкото тази на блатовете. След това продължете, докато стигнете до средата.

Намажете тортата отгоре, като загладите добре крема. Отстранете ринга и покрийте и стените. Подредете ананасовите звезди отгоре и украсете със зърна нар, разпръснати небрежно. Поставете в хладилник за няколко часа преди консумация.

Рецепта на Ирина Андреева

 

Салата елха

Необходими продукти

500 г сварени картофи, 2 сварени яйца, 80 г кашкавал, 100 г сирене, 200 гмайонеза, 2 с.л. кисело мляко

За украсата - магданоз, копър, 1 червена чушка и 1 морков

Начин на приготвяне

Сварените картофи се настъргват на едро. Сиренето, яйцата и кашкавалът също се настъргват, но на дребно. Смесват се с картофите.

Към тях се добавят майонезата и киселото мляко. Трябва да се получи по-гъста смес. Ако е необходимо, сместа се посолява.

Прави се фуния от хартия за печене с по-широка основа. Напълва се с приготвената смес и се оставя на студено за 1-2 часа.

Фунията с картофената салата се обръща в подходящ поднос и се премахва хартията. Украсява се с клонки магданоз и копър. За връх се изрязва звездичка от червена чушка.

 

Глазирани рулца от свинско със зеленчуци

Необходими продукти: 

6 бр. свински котлет

4 бр. червени чушки

4 бр. зелени чушки

4 бр. моркови

2 скилидки чесън

5 бр. лук шалот

50 мл балсамов оцет

50 мл червено вино

200 мл зеленчуков бульон

сос уорчестър, 1 с.л захар

50 г масло (маргарин)

черен пипер,  сол

Начин на приготвяне: 

Пържолите се начукват на много тънко и се намазват от двете страни с черен пипер, сол и сос уорчестър. Оставят се за около 30-40 минути в купа.

Морковите, чушките и чесънът се нарязват на тънки ивици. Поставят се в дълбок тиган и се запържват до леко омекване, прибавя се и малко черен пипер.

Пържолите се разрязват на две продълговати части и по средата се поставят зеленчуците, така че да стърчат и в двата края. След това се завиват на руло. Краят на рулото, където се прехлупва, се промушва с клечка, за да не изпадане плънката. Така вече приготвените рула се поставят в тиган с предварително загрята мазнина. Пържат се до порозовяване от всички страни.

За глазировката (соса): В малка тенджера се поставя маслото. Когато се сгорещи, се поставя ситно нарязаният шалот. Запържва се леко. Добавят се балсамовият оцет и захарта. Към получената смес се добавят постепенно зеленчуковият бульон и виното. Сосът може да се сгъсти доста или да се остави по-рядък.

Рецепта на Лора Вълчева

 

Празничен пунш

 

Необходими продукти

1,5 л червено вино, 4 портокала, ¼ ч.л. канела, 250 г захар, 1 стрък мента, черен чай

Начин на приготвяне

Чаят се залива с един литър вряла вода. Добавя се канелата и след 6 минути се прецежда.

В течността се добавят виното и захарта. Разбърква се и се загрява до 60 градуса.

Добавя се портокаловият сок. Налива се в чаши, украсява се с ментови листенца, които се пускат в пунша.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?