5 вкусни идеи за новогодишната трапеза
- 31.12.2020 | 12:07
- 31.12.2020 | 12:07
- Ангелина Димитрова
- 10 780 прегледа
- 0 коментара
Свързани новини
Какво трябва да има на новогодишната трапеза
Коледните сладки - звездите на празничната трапеза
Ден преди Нова година - големите магазини пълни, малките празни
Надяваме се да не сте започнали с приготовленията за довечера. Ето ви пет страхотни рецепти за вкусна трапеза.
Пълнени дюли с телешко
Необходими продукти: 3 големи дюли
400 г смляно месо от телешка плешка
2 скилидки чесън
30 г пресен джинджифил
2 глави лук
1 яйце
1 люта чушка
2 с.л. олио
600 мл пилешки бульон
пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Дюлите се режат наполовина, почистват се и се варят около 20 минути, докато леко омекнат.
Каймата се смесва с настърганите джинджифил и лук, яйцето, стрития на паста чесън, олиото, накълцаната на ситно чушка, сол и пипер на вкус. Дюлите се пълнят с каймата и се подреждат в тава. Налива се бульонът.
Тавата се покрива с фолио и ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути с фолиото и още 20 минути без фолиото. Печените дюли с телешко се поднасят с наситнен магданоз, полети с малко бульон.
Рецепта на Ирина Андреева
Новогодишна торта
Необходими продукти:
2 бр. бели квадратни блата за торта
500 г сирене маскарпоне
500 г сладкарска сметана
300 г пудра захар
30 г кокосови стърготини
1 консерва компот от ананас на шайби
зърна от нар
Начин на приготвяне:
Пригответе крема, като разбиете с миксер сметаната и пудрата захар. Прибавяйте сиренето маскарпоне на малки части, като продължавате да разбивате, докато стане гладка смес. Сипете и кокосовите стърготини към крема.
Отцедете сока от компота в малка купичка, а част от ананасовите шайби оформете с нож на звезди. Нарежете блатовете на ленти колкото е височината на ринг от форма за кекс. Сложете ринга на поднос за торта в средата.
Намажете с кухненска четка първите три парчета блат със сиропа от компота. Поставете ги плътно по вътрешната страна на ринга. Вземете крем с шпатула и намажете блатовете равномерно. Дебелината на крема трябва да е колкото тази на блатовете. След това продължете, докато стигнете до средата.
Намажете тортата отгоре, като загладите добре крема. Отстранете ринга и покрийте и стените. Подредете ананасовите звезди отгоре и украсете със зърна нар, разпръснати небрежно. Поставете в хладилник за няколко часа преди консумация.
Рецепта на Ирина Андреева
Салата елха
Необходими продукти
500 г сварени картофи, 2 сварени яйца, 80 г кашкавал, 100 г сирене, 200 гмайонеза, 2 с.л. кисело мляко
За украсата - магданоз, копър, 1 червена чушка и 1 морков
Начин на приготвяне
Сварените картофи се настъргват на едро. Сиренето, яйцата и кашкавалът също се настъргват, но на дребно. Смесват се с картофите.
Към тях се добавят майонезата и киселото мляко. Трябва да се получи по-гъста смес. Ако е необходимо, сместа се посолява.
Прави се фуния от хартия за печене с по-широка основа. Напълва се с приготвената смес и се оставя на студено за 1-2 часа.
Фунията с картофената салата се обръща в подходящ поднос и се премахва хартията. Украсява се с клонки магданоз и копър. За връх се изрязва звездичка от червена чушка.
Глазирани рулца от свинско със зеленчуци
Необходими продукти:
6 бр. свински котлет
4 бр. червени чушки
4 бр. зелени чушки
4 бр. моркови
2 скилидки чесън
5 бр. лук шалот
50 мл балсамов оцет
50 мл червено вино
200 мл зеленчуков бульон
сос уорчестър, 1 с.л захар
50 г масло (маргарин)
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват на много тънко и се намазват от двете страни с черен пипер, сол и сос уорчестър. Оставят се за около 30-40 минути в купа.
Морковите, чушките и чесънът се нарязват на тънки ивици. Поставят се в дълбок тиган и се запържват до леко омекване, прибавя се и малко черен пипер.
Пържолите се разрязват на две продълговати части и по средата се поставят зеленчуците, така че да стърчат и в двата края. След това се завиват на руло. Краят на рулото, където се прехлупва, се промушва с клечка, за да не изпадане плънката. Така вече приготвените рула се поставят в тиган с предварително загрята мазнина. Пържат се до порозовяване от всички страни.
За глазировката (соса): В малка тенджера се поставя маслото. Когато се сгорещи, се поставя ситно нарязаният шалот. Запържва се леко. Добавят се балсамовият оцет и захарта. Към получената смес се добавят постепенно зеленчуковият бульон и виното. Сосът може да се сгъсти доста или да се остави по-рядък.
Рецепта на Лора Вълчева
Празничен пунш
Необходими продукти
1,5 л червено вино, 4 портокала, ¼ ч.л. канела, 250 г захар, 1 стрък мента, черен чай
Начин на приготвяне
Чаят се залива с един литър вряла вода. Добавя се канелата и след 6 минути се прецежда.
В течността се добавят виното и захарта. Разбърква се и се загрява до 60 градуса.
Добавя се портокаловият сок. Налива се в чаши, украсява се с ментови листенца, които се пускат в пунша.
Коментари (0)
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни