46

5 трика за по-хладен дом през лятото

Пристигането на летните горещини коренно променя навиците на домашния живот. Повишаването на температурата има първия ефект да ни примами да отваряме врати и прозорци, за да създадем течение на въздух, който ни дава усещане за свежест.

Ако в краткосрочен план това може да изглежда като прост начин за компенсиране на жегата, след ден, прекаран вкъщи в средата на въздушния поток, най-вероятно ще почувстваме някаква реакция на физическо ниво като класическата схванатост на врата или мускулна болезненост. Затова пък в следващите редове ще намерите пет изпитани начина да се преборите с горещините в дома.

Щорите да са спуснати

Първият съвет, а също и най-известният е да държите капаците затворени и щорите спуснати през най-горещите часове на деня. По този начин ще създадете сянка, подходяща за поддържане на стените на хладно, докато в случай на много влажен въздух също така поддържането на прозорците затворени ще предотврати навлизането на горещ въздух и дори на досадни насекоми.

Защитете балкона

При наличието на балкон, ориентиран към слънчева светлина в продължение на много часове на деня, отлично средство е да подредите катерещи се растения, за да смекчите силата на слънчевите лъчи. Ако от друга страна имате късмета да имате тераса, обзаведете я с голям чадър, който може да осигури сянка.

Поддържайте ниска влажност

Влажността през лятото е обезпокоителен противник, с отрицателни ефекти върху кожата, усеща се като суха и неприятно усещане за нечистота.

За да поддържате нивото по-ниско, препоръчително е да поставяте дрехите да изсъхнат сутрин или вечер, в допълнение към къпане или душ при събуждане или късно вечер , за да поддържате концентрацията на влажност на приемливи нива.

Спирайте електроуредите

Най-популярните източници на топлина в помещенията са електроуредите, електронната техника и осветлението. Затова първо трябва да знаете откъде се излъчват горещите въздушни вълни. В случай че използвате климатик, не слагайте в близост с него лампи, телевизори и подобни топлинни източници, тъй като те ще удължат времето, за което въздухът в помещението ще се охлади (системата ще възприема помещението по-топло, отколкото е в действителност и ще се натовари повече)

Трикът на "ледения вентилатор"

В случай че имате настолен вентилатор, сложете пред него плитка купа, пълна с лед. Въртящите се перки на вентилатора ще разпръскват хладината му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?