Следвайте ни

5 странни неразгадани мистерии

viber icon

Науката е много могъща и ни помага да разберем много неща, но дори и тя няма обяснение за всичко. А когато хората видят, чуят или вярват в нещо, което не е обяснено, науката се опитва да докаже, че то не съществува и че е абсолютно невъзможно, пише vesti.bg.

Но кои са най-честите необясними феномени? От призраци и невероятни преживявания на границата между живота и смъртта до необясними постижения на човешкия ум. Колко от това е истина? Решете сами.

 

Жуженето в Таос, Ню Мексико

Някои жители и посетители на градчето Таос в Ню Мексико от години се дразнят и дивят на мистериозен нискочестотен шум, наподобяващ жужене, което се чува в пустинята.

Странното е, че само 2% от жителите на Таос чуват този шум. Някои вярват, че е причинен от необичайна акустика, други подозират масова истерия или някаква тайна, подмолна цел. До момента никой не е открил произхода на жуженето.

Интуицията

Всички сме усещали интуицията, независимо как сме я наричали – „предчувствие“, „шесто чувство“ или нещо друго. Предчувствието ни нерядко е грешно, но понякога е съвсем вярно. Психолозите отбелязват, че хората несъзнателно събират информация за света около нас, което ни води до усещане или познаване на информация, без да знаем точно как и защо я познаваме. Но случаите, в които интуицията ни се обажда са трудни за доказване или проучване и психологията може да е само част от отговора.

Мистериозни изчезвания

Хората изчезват по различни причини. Повечето са бягства, плод на инцидент, някои са отвличания или убийства, но повечето изчезнали хора в крайна сметка биват намирани. Но не такъв е случаят с истински мистериозните изчезвания.

От екипажа на кораба „Мари Селест“ до Джими Хофа и Амелия Еърхарт, някои хора изчезват без никаква следа. Когато изчезнали хора са намерени, това обикновено е след полицейско разследване, признание или случайно. Но когато няма доказателства и следите са изгубени, дори полицията и криминалистиката не могат да разрешат случая.

 

Призраци

От Библията до шекспировата пиеса „Макбет“ духовете на мъртвите отдавна са част от нашата култура и фолклор. Много хора съобщават, че са виждали привидения на непознати хора или на починали близки. Въпреки, че няма категорично доказателство за съществуването на призраци, искрени очевидци продължават да съобщават за това, че са видели, заснели или дори разговаряли с призраци. Ловците на духове се надяват някой ден да докажат, че мъртвите могат да се свързват с живите и да дадат окончателен отговор на тази мистерия.

Дежа вю

Дежа вю е френски израз, означаващ „вече видяно“, отнасящ се до онова странно, мистериозно чувство за вече преживени набор от обстоятелства. Жена може да влезе в сграда, която никога не е посещавала, някъде в чужбина например и да усети, че обстановката е зловещо и изключително позната.

Някои приписват изпитването на дежа вю на присически преживявания или на странни проблясъци от предишни животи. Както при интуицията, психологията може да предложи по-натуралистични обяснения, но в крайна сметка причината и естеството на самото явление остават загадка.

Преживявания, близо до смъртта и живот след смъртта

Хората, които някога са били близо до смъртта, понякога съобщават за различни мистични преживявания (като ярка светлина в края на тунел, в който се намират, събиране с починали близки, чувство на покой и т.н.), които могат да предполагат съществуване след смъртта. Въпреки че подобни преживявания са дълбоки, никой не се е върнал с доказателства или проверима информация от „отвъдното“.

Скептиците предполагат, че преживяванията могат да се обяснят като естествени и предсказуеми халюцинации на травмирания мозък. Проучване на хора в сърдечен арест през 2015 г. установи, че когато сърцето умира, то бива засипвано със сигнали от мозъка, който се опитва да остане активен. Изследователите смятат, че тези сигнали са отговорни за въпросните преживявания.

Коментари (1)

На  всичко  може  да  се  даде  обяснение.

На всичко може да се даде обяснение.

22.06.2021 | 07:20

Условието обаче е -да се променят основите на които е изградена съвременната наука.И това е подсказано от основните постулати на математиката. Нищо необяснимо няма. Най необяснимото е защо човека използва само едва до 15% от възможностите на мозъка си.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?