Следвайте ни

5 смислени неща, които да направиш по време на пандемия

viber icon

Пандемията затвори всички ни вкъщи, но вместо да се сдухваме и проклинаме съдбата, можем да се възползваме от ситуацията и да пробваме тези 5 оригинални неща, с които ще убием време, но и ще са ни полезни в бъдеще.

Започни да учиш език

От колко време се каниш да се захванеш с уроци по испански, за да си наясно какво си говорят в „Наркос“ без субтитри? 

ОК, може и да не сме уцелили подбудите ти, но не сме ли прави, че ти се е искало да научиш някой нов език?

За целта има най-различни безплатни приложения и сайтове, но четем само добри отзиви за Duolingo, който през 2019 г. беше оценен като най-добрия безплатен образователен портал от Sensor Tower. Най-хубавото е, че се съобразява с времето ти, уроците са интерактивни, упражненията напомнят игра, а от теб се иска само да си направиш профил. 

Между другото, ако си достатъчно смел, можеш да учиш дори унгарски. Mire vársz?

Или пък да пишеш код

Знаем, че е твърде вероятно вече да си няколко крачки напред в тази материя, но ако случайно си бос в програмирането, днес това знание е меко казано практично. 

Ето защо може би няма да ти е излишно да понаучиш някои основи на IT майсторството, а кой знае – може би това ще запали искрата на тех човека в теб.

Безплатни приложения за това има в изобилие, но платформата Codecademy събира на едно място уроци за 12 различни езика за програмиране, включително Python, Java, JavaScript, както и маркиращи като HTML или CSS. Уви, проектите и някои упражнения се плащат, но и наличното ще е достатъчно като за начало.

А защо не калиграфия?

Да овладееш изкусното писане на ръка може на пръв поглед да изглежда безполезно, но има едно наистина ненадминато качество – помага при тревожност и те вкарва в състояние, близо до медитацията. 

Ако не знаеш откъде да започнеш, ето предложение: в повечето магазини за художествени материали има не само калиграфски маркери, но и цели комплекти с различни накрайници и перца, с които можеш спокойно да започнеш упражненията си (проверихме, не са никак скъпи). Ще споменем и факта, че Меган Маркъл владее калиграфия и дори си е изкарвала прехраната с нея.

Що се отнася до самия занаят – има един куп безплатни туториали в Youtube, а ако си склонен, в сайтове като thepostmansknock.com се намират специални уроци, които варират от 5 до 15 долара и ти показват най-различни пинизи, с които да се усъвършенстваш и да шашкаш околните. 

Оригами 

Подобно на калиграфията, древното японско изкуство да създаваш фигури от хартия без лепило и ножици също може да е терапевтично (иначе едва ли щеше да оцелее хиляда години). 

За да започнеш, ти трябват няколко прости неща – хартия (във всякакви цветове), линия, молив и, евентуално, малко лепило. 

В интернет отново е пълно с всякакви безплатни видеоуроци, но ние попаднахме и на симпатичния сайт origami.guide, където можеш да избираш между различни нива на трудност и фигурки, които ти допадат, като всичко е обяснено стъпка по стъпка със снимки. 

Звучи лесно, но едва ли се усеща така, когато хартията започне да шава в ръцете ти. 

Астрономия

Да изучаваш дебрите на Вселената от хола си може да звучи романтично, но ако има нещо хубаво на интернета, то е, че го прави напълно възможно. 

Ето няколко идеи как да навлезеш в тази тъмна материя: подкастите на НАСА например разказват някои тайни от Космоса от първо лице, при това по най-различни теми като Марс или цял епизод, посветен на Слънцето. 

В сайта Open culture пък ще откриеш цял списък с видеокурсове, още подкасти, уроци и лекции по темата, които ще те завъртят сериозно в орбитата на интергалактическото знание и ще те приближат поне малко до ум като на Стивън Хокинг. 

Е, това е – остава само да спреш да гледаш на този период като на проклятие и да уловиш възможностите в него, пише mybody.bg. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?