1939
Следвайте ни

5 съвета за празничния ви бюджет, за да не останете без пари през януари

viber icon

Светлите празници са свързани не само с позитивни емоции, споделено време със семейството и приятелите и вкусна храна, но и с разходи, за които е от ключово значение да сте подготвени предварително, за да не се окажете в затруднено финансово положение около Коледа или в началото на новата година.

Повечето хора изпитват остър недостиг на финансови средства през януари, поради непрецизно съставен бюджет за празничната трапеза и най-вече за коледните подаръци, които са най-значимото перо от коледния бюджет.  За да зарадвате близки и приятели, без да изпадате в неблагоприятно финансово състояние, сме приготвили за вас 5 съвета, които ще ви помогнат, пише jenata.blitz.bg.

Бюджет

Преди да направите списък на коледните подаръци, определете си бюджет за целта. При съставянето на бюджета имайте предвид и другите разходи за празника – храна, напитки, пътуване, украса. Така ще прецените най-пълно с какви средства разполагате и колко може да отделите от бюджета си за коледни подаръци.

Планиране

Предварителното планиране на разходите е от ключово значение за добър финансов живот. Първата стъпка от плана трябва да включва списък с покупките за трапезата и списък с подаръците. Помислете какво би зарадвало всеки от хората, на които ще поднесете нещо в коледната нощ. Потърсете цената на избраните подаръци, за да прецените вместват ли се във вече съставения бюджет.

Ако избраните от вас подаръци надхвърлят бюджета ви, може да направите компромис с част от тях и да ги замените с по-нискобюджетни варианти или да вземете пари на заем.

На лов за промоции

Въпреки че може да разчитате на кредит, не пропускайте да търсите и други начини за вместване в бюджета. Пазаруването на продукти за празника на промоция или на принципа две на цената на едно е добър вариант. Списъкът с подаръци, съставен достатъчно рано, позволява да имате повече време за закупуването им, да проверите цената им в няколко магазина, да изчакате промоция или разпродажба. Това ще ви позволи да закупите същия продукт на по-ниска цена и да спестите средства, което е облекчение за натоварения ви коледен бюджет. Друга възможност за покупка на подаръци с по-скромен бюджет е търсенето на набелязаните артикули в сайтове за колективно пазаруване или продажба на вещи от физически лица. Често потребители продават нови артикули, които не са им нужни, на цена, много по-ниска от пазарната.

Допълнителни приходи

Средствата, които не ви достигат за изпълнение на списъка с коледни подаръци и вкусотии, може да си набавите с помощта на допълнителен източник на доходи. Това може да е почасова работа, продажба на ненужни вещи, коледен бонус към заплатата ви. Увеличаването на приходната част ще ви помогне да закупите желаните стоки, без да свивате друго перо в бюджета ви.

Не пропускайте пера от бюджета си

Изчислявайки бюджета си за Коледа, не пропускайте допълнителните разходи – неочаквани гости, повишена консумация на ток, разходи по транспорт на роднини и приятели, украсата и разходите за коледната ви визия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?