1939
Следвайте ни

5 мита за сънищата, които не са истина

viber icon

Около сънищата витаят всякакви митове и легенди. Че сънищата имат скрито значение никой не отрича, но понякога суеверията са прекалени. Ето и 5 мита за сънуването, които се оказват неверни.

Кошмари след ядене на сирене

През 2005 г. се провежда проучване, което да развенчае митовете за сиренето, причиняващо кошмари. 200 участника ядат по 20 гр. Сирене, половин час преди лягане. 67% споделят, че помнят сънищата си, но те не са кошмари. Предполага се, че различните сирена имат различни ефекти, но учените смятат, че е много малко вероятно сиренето да бъде причина за кошмарите ни, пише Vesti.bg.

Сънищата могат да убиват

Не, сънищата не могат да убиват, въпреки, че известно време се вярвало в това твърдение. Според медицински изследвания има опасност във фазата на REM съня, когато пулсът е по-висок да се стигне до смърт, особено при хора със сърдечни заболявания.  

Не всеки сънува

Във френско проучване от 2015 г. се наблюдават участници, докато спят. Учените установяват, че дори тези, които отричат, че са сънували, сънуват. По-вероятно е хората просто да не си спомнят сънищата. Възрастните хора имат средно между 4-6 съня на нощ, като повечето хора забравят между 95-99% от тях.

Скоро ще умреш, ако сънуваш, че умираш

Според популярен мит, ако умреш насън означава, че скоро ще умреш и в реалния живот. За щастие, няма научни доказателства, потвърждаващи това твърдение. В повечето случаи смъртта в сън, символизира голяма промяна в живота или голям край на нещо – като напускане на работа или край на връзка.

Спал си добре, ако помниш съня си

Смята се, че ако на сутринта помниш сънищата си, то си имал пълноценен сън. Всъщност хората, които са по-склонни да си спомнят сънищата, са именно тези, които не спят добре.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?