Следвайте ни

4 начина да запомниш име при запознанство

viber icon

Спомнянето на името ви е много важен елемент в изграждането на добри социални и бизнес отношения. Името е думата, която чувате най-много в живота си. Ние сме чувствителни към тях и нашите филтри за възприятие (внимание) незабавно улавят, регистрират и привличат вашето внимание. Така че опознайте най-добрия начин да запомните имена според нас, пише actualno.com.

Принципно, когато се запознаваме с някого и си разменим имената, тогава обикновено вместо човека, когото ви се представя, мислите за ... себе си.

Да, обикновено когато срещнете друг човек, вие се чудите...

 

- как изглеждате (гримът не е ли размазан, вратовръзката добре ли е вързана, имам ли лош дъх, защото току-що ядох кебаб и т.н.)

- за произнасянето на вашето име

- какво мисли другият за мен

 

Разбира се, разбираемо е. Искаме да направим всичко възможно за добро впечатление, независимо дали искате да поканите някого на среща или да правите бизнес с него. 

Но тук важното е да мислите за човека, когото опознавате, а не за себе си. За да си помогнете да мислите повече за другия човек, а не за вас, струва си:

 

Повторете на глас името, което чувате.

Защо?

- на първо място, наистина се уверяваш, ако си чул добре (може би онази прекрасна блондинка каза Мария, а сте чули Мая?!)

- второ, ще впечатлите другия, като казвате името му (защото вие сами обичате да чувате името си)

- трето, вие ангажирате когнитивните си ресурси с обработката и след това повтаряте думата, която е името на новия човек, и следователно увеличавате вероятността да го запомните добре

 

Също така си струва да повторите името (разбира се, ако ситуацията го позволява), например като попитате за:

- как обичате да ви наричат: Боби, Борислав, Бобчо..., Хората понякога обичат да им се говори по лексика, а понякога те харесват умалителни имена.

- понякога (но точно тогава имате повече време и виждате, че човекът е готов да говори), можете да говорите за значението на името, в нашата култура това не е толкова очевидно и ние често забравяме за него, но почти всеки името има свое собствено значение, взето някъде от Библията, древни култури, славянски или съседни народи.

Ами ако забравя името все пак?

Питам. Е, освен ако не сте попитали вече 4 пъти. Тогава питате най-добрата й приятелка /приятел/.

Ами името ми?

Може би при цялата суматоха около името на новия познат изобщо няма да запомнят името ви. Може да е така, но е важно да запомните нейното /неговото/ име, но не забравяйте, че обикновено си спомняме хора, които са ни направили положително впечатление.

Вероятно ще срещнете и различни техники, свързани с асоцииране на имена с характеристики на външния вид, характера, хората, които вече познаваме, и друга информация, която вече имаме предвид. Може дори да са ефективни, но обикновено нямаме време (или желание) да ги използваме, така че според мен това не е най-добрият начин да запомним имената. Понякога, когато човек е много отличителен, ще бъде по-лесно за вас, но като цяло методът за повтаряне на името е най-ефективен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?