Следвайте ни

3 травми от детството, които влияят на живота ни

viber icon

Психиката на едно дете може да бъде трайно увредена много по-лесно, отколкото при по-възрастен човек. Когато детето е било наранено вербално или физически, то подсъзнателно помни това и то му носи отрицателни емоции и тревожност, пише actualno.com. Най-често травматичните състояния при децата са в резултат от раздялата или караниците в техните семейства.

 

1. Детето спира да се доверява на други хора

Тази травма се появява в резултат на раздяла (развод) на родителите му. Тя се наблюдава и когато семейството му престане да му обръща достатъчно внимание. Например, намират си гледачка, която да го гледа и да се грижи за него, често пъти го оставят на баби и дядовци, не си играят достатъчно с него, не излизат и не прекарват времето си заедно. Тогава самото дете започва да изпитва угризение на съвестта, че едва ли не то е виновно за това, че няма нормални родители. Така възпитано, детето спира да се доверява на други хора, а когато порасне, то иска постоянно да упражнява контрол над живота на половинката си с цел да избегне евентуално предателство или изневяра.

 

2. Родителите прилагат тежки наказания

Ако детето случи на родители, които го наказват строго още от ранната му възраст, то това ще се запечата в ума му за дълго време. Когато такова дете порасне в наказания и лишения, неговият характер е лабилен и всеки започва да злоупотребява с него. Към такъв човек хората около него винаги са зле настроени, той е вечната жертва, а другите са лошите и властните.

 

3. Хиперобгрижване

Когато детето не може да взима самостоятелни решения, това е в резултат на прекаленото обгрижване на родителите или бабите и дядовците. Такова дете е свикнало друг да намира решения на проблемите му. Ако остане само, то се чувства безпомощно. Когато стане голямо, това дете трудно изгражда връзка с някой друг, защото не знае как да го постигне.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?