46

23,5 милиона $ инвестира създателят на ChatGPT в хуманоиден робот

Компанията OpenAI, създател на изкуствения интелект ChatGPT,  инвестира около 23,5 милиона долара в норвежкия стартъп 1X, известен преди като Halodi Robotics. Целта е да се разработи робот от хуманоиден тип с аналози на човешки ръце, който може да работи под контрола на специална версия на невронната мрежа GPT.

Засега от компанията не оповестяват детайли за намеренията си, очаква се прототипът на новия продукт да бъде показан през лятото на тази година, а на този етап по-скоро изглежда, че ще се експериментира със създаване на модел, който да замести човек на работно място.

Това не е изненадващо - невронните мрежи се развиват скокообразно. Физическата база също съществува от дълго време, като самият OpenAI в миналото разработва системи за действие под формата на човешки ръце. За тях няма да е трудно да напишат софтуер за реализиране на управлението на такива синтетични крайници, особено предвид възможностите на GPT. 

Работещият робот не е длъжен да симулира човешката физиология, напротив, в много области това е значително ограничено от ефективността на неговата работа. Можете да създадете огромен брой роботизирани системи от различни типове, които могат да изпълняват редица специфични функции, но благодарение на GPT те ще бъдат по-умни от индустриалните роботи. Те ще могат да разберат задачата по-точно и да анализират нюансите на работния процес. Тъй като много IT гиганти са се заели със създаването на подобни изкуствени работници, тяхната поява и замяната на живи хора е въпрос на време, пише manager.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?