2374
Следвайте ни

21 в., ама друг път: 90% от хората са предубедени към жените

viber icon

Почти 90% от хората са с предубеждения срещу жените, показва нов индекс, който подчертава половото неравенство, пише "Гардиън", цитиран от News. Въпреки че има напредък в намаляване на половото неравенство, 91% от мъжете и 86% от жените най-малко веднъж са били предубедени срещу жени във връзка с политиката, икономиката, образованието, насилието или репродуктивното право.

Първият индекс по рода си анализира информация от 75 държави, които са дом на повече от 80% от световното население. Установено е, че почти половината от хората смятат, че мъжете са по-добри политически лидери и повече от 40% вярват, че мъжете са по-добри бизнес лидери. Почти 1/3 от мъжете и жените смятат, че е приемливо мъжът да бие съпругата си.

Програмата на ООН за развитие (UNDP), която е публикувала откритията, призовава правителствата да приемат законодателство и политики срещу дълбоко насадените предразсъдъци.

"Ние всички знаем, че живеем в доминиран от мъжете свят, но с този доклад ние можем да поставим някои числа зад тези предразсъдъци", обяви Педро Консейсао, ръководител на службата, изготвяща докладите на Програмата на ООН за развитие.

"И числата, аз ги смятам за шокиращи", добави той.

Данните в проучването се базират на информация от почти 100 държави посредством Световното изследване на ценностите, което изследва променящите се нагласи в почти 100 държави и как те се отразяват върху социалния и политически живот. Данните покриват периодите от 2005 до 2009 г. и от 2010 до 2014 г.

От изследваните 75 държави само в 6 страни повечето хора нямат предразсъдъци към жените. Повече от 50% от хората в Андора, Австралия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция са се освободили от полови предразсъдъци.

Авторите на изследването са установили, че при сегашното темпо 67 държави, в които живеят 2,1 милиарда момичета и жени, няма да постигнат ключовите цели за полово равенство до 2030 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?