Следвайте ни

20 изключителни цитата на Айнщайн

Въображението е по-важно от знанието, обяви великият физик

viber icon

Айнщайн безспорно е една от личностите, оказала най-голямо влияние за развитието на човечеството през по-новата епоха. Роденият на днешния ден през 1879 г. немски евреин е считан за един от най-великите физици на всички времена.  Три негови публикации от 1905 г. са основополагащи за съвременната физика. На 21 ноември през същата година френското списание "Annalen der Physik" публикува първите научни разработки и приложения на равенството на масата и енергията, известни повече като синтезираната от Алберт Айнщайн формула - E=mc².

Това се смята и за неговата „чудодейна“ година (Annus Mirabilis) и макар той да не е първият, който предлага уравнение за еквивалентност между енергия и маса, той е първият, който предлага тази връзка като всеобщ принцип. 

Простият на пръв поглед принцип, синтезиран от Айнщайн, се оказва основа на голяма част от най-важните революционни скокове в науката.

Благодарение на труда му Ърнест Ръдърфорд успява да стабилизира разпада на ядрото на атома. Стивън Хокинг пък показва в своите изследвания, че черните дупки имат топлинно излъчване. 

Теоретически е възможно да се хвърли маса в една малка черна дупка и да се използва излъчването за захранване на електрическа централа. Самият Хокинг приживе често е отличавал труда на Алберт Айнщайн върху формулата за равенството на масата и енергията като основен двигател на модерната наука и астрономия.

В едната той разработва теорията на брауновото движение, с което окончателно се утвърждава разглежданата дотогава като хипотеза идея за дискретния строеж на веществото, т.е. идеята за съществуване на атоми и молекули. В другата публикация ученият обяснява законите при фотоефекта, като допълва хипотезата на Планк с допускането, че светлината не само се излъчва, но се и разпространява и поглъща на кванти. В третата публикация Айнщайн развива специалната теория на относителността - теорията за поведението на телата при движения със скорости, близки до скоростта на светлината във вакуум. През 1915 г. той я доразвива, създавайки общата теория на относителността, която обобщава Нютоновата теория на гравитацията за случай на силни гравитационни полета.

 

ЕТО И 20 ЛЮБИМИ ЦИТАТА НА ГЕНИЯ:


1. Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z, където x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена.

2. Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности.


3. Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.

4. Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него.

5. Въображението е по-важно от знанието.

6. Господ не играе на зарове.

7. Гравитацията не е отговорна за тези, които падат в капана на любовта.

8. Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За първото не съм толкова сигурен.

9. Две неща са нужни за нашата работа: неуморна издържливост и готовността да изхвърлиш нещо, в което си вложил много време и труд.

10. Единственото наистина ценно нещо е интуицията.

11. Единственото, което обърква познанията ми, е моето образование.

12. Животът е като карането на колело: трябва да се движим напред, за да не загубим равновесие.

13. За съжаление вече стана очевидно, че нашата технологичност задмина нашата хуманност.

14. Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст.

15. Зная защо има толкова много хора, които обичат да цепят дърва. В тази дейност те незабавно виждат резултатите.

16. Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.

17. Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене.

18. Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.

19. На Бог не му пука за математическите трудности. Той интегрира емпирично.

20. Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай