3906

20-годишен ром от Буковлък смая със знания в "Стани богат": Учи в Нидерландия и не мечтае за пари

Едно момче се превърна в любимец на България и получи заслужени аплодисменти за куража и представянето си в „Стани богат“  - 20-годишният студент в Грьонинген, Нидерландия Мартин Маринов от Буковлък. Той учи креативна медия и гейм технологии в Ниската земя.

„Приет е втори от 500 души и това е страхотен пример за младежите от неговата среда. Независимо от етноса всички имаме право да мечтаем и да сбъдваме най-смелите си мечти“, представи го при старта на участието му снощи Ники Кънчев, разкривайки, че е от ромски произход.

„Това пречи ли ти, помага ли ти“, го попита водещият, а момчето отговори: „В чужбина не, а в България срещах доста трудности. Например дискриминация от ученици и учители, но това никога не ме е спирало да следвам мечтите си и да вървя напред“.

Той продължи участието си с въпрос за 1000 лева: „Управлението на кой български цар се нарича „Златен век?“ – Борис I, Борис III, Симеон I или Симеон II. Младежът правилно посочи отговор С.

„Кой суперзлодей на Марвел е титан, въоръжен с камъните на безкрайността и влюбен в богинята на смъртта?“, бе следващото питане, а още преди да чуе възможните отговори Мартин се усмихна, тъй като знае отговора. Той посочи, че става дума за Танос, след което изброи имената на дъщерите му по молба на водещия. След като се появиха възможните отговори той маркира именно Танос и продължи нагоре.

След това студентът заключи сумата от 2000 лева като втора сигурна, не и без настояването на водещия Ники Кънчев. Питането за нея бе: „Колко звезди са изобразени на всяка от монетите от 1 до 50 стотинки?“ – 1, 3, 7 или 12. Младежът каза, че ги асоциира със знамето на Европейския съюз, където има 12 звезди и затова избра този отговор без да ползва жокер. Това се оказа вярно и той си гарантира 2000 лева.

Коя планета няма свой естествен спътник?“, го попита след това водещият, давайки му като опции Марс, Юпитер, Венера и Нептун. Участникът изключи Юпитер и каза, че Нептун е външна планета гигант, така че и тя според него отпада. Тук Кънчев явно не разбра какво има предвид и след като чу от Мартин, че Нептун е една от четирите външни планети в Слънчевата система, докато Марс и Венера се водят како вътрешни, водещият каза, че не знае това.

Студентът се колебаеше между Марс и Венера и реши да се обади на брат си Кольо Маринов от Плевен, който е компютърен инженер. Баткото го насочи към Венера, той му се довери, тъй като много се интересувал от тази тематика и постоянно гледал научно-популярни филми. Това се оказа правилно решение – 3000 лева.

Въпросът за 5000 бе: „Кой известен учен и естествоизпитател свързваме с пътешествието с кораба „Бигъл“ до Патагония?“ Опциите бяха Дейвид Ливингстън, Карл Линей, Чарлз Дарвин и Михаил Ломоносов.

Участникът призна, че е чувал единствено последните двама. След това повика баща си Димитър от публиката. Той сподели, че свързва остров Ливингстън с експедициите на проф. Пимпирев, който винаги минава през Патагония.

Така стигна до въпрос за 10 000 лева: „Кой музикален инструмент спада към дървените духови?“ – тромпет, тромбон, валдхорна или саксофон. Маринов изключи последните две опции, тъй като според него били метални. Избра да рискува с тромбон, тъй като не знаел за него. В този момент баща му се обади от публиката, че със сигурност е валдхорна, но Кънчев разочарова и двамата с верен отговор „саксофон“.

Така студентът си тръгна с 2000 лева и силни аплодисменти от публиката, която остана с отлични впечатления от играта му.

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?