2374

13 магически имена, благословени със силна енергия

Много са красивите и магически имена, свързани с Бог, като повечето от тях откриваме още в древни религиозни и библейски източници. Те произлизат най-често от иврит или старогръцки, като след това са получили различните си варианти по света.

Със сигурност вече сте се сетили за няколко имена, които са свързани с божественото и назовават Бог. Възможно е обаче да се изненадате колко още има, какво точно е тяхното означение и откъде произлизат.

Независимо дали търсите подходящо име за детето си, или просто искате да разберете скритите послания в имената на някои ваши близки (със сигурност познавате хора, наречени с имената от нашия списък), в галерията ви очакват 13 красиви имена, които носят божествена сила и духовна енергия, защото назовават Бога:

Теодор Теодора
Произход: гръцки
Значение: „дар от Бога“
История: Името е носено от няколко фигури в древна Гърция, като Теодор от Самос и Теодор от Византион, но придобива популярност поради възхода на християнския свят. Негови популярни варианти са Тодор, Богдан, Божидар, Тео и др.

Захари
Произход: иврит
Значение: „Господ помни“
История: Името произлиза от еврейското Захария. Това име носят няколко образа в Библията, като най-известният е бащата на Йоан Кръстител.

Теа Тея
Произход: гръцки
Значение: „богиня, благочестива“
История: То е съкратен вариант на много имена, които завършват на -тея (Доротея, Алтея и Антея), а е и много разпространено като самостоятелно дамско име. Произлиза от старогръцката дума за „бог“, а в митологията Тея е титан, богинята на светлината и майка на Слънцето и Луната.

Елизабет Елиза Изабел
Произход: иврит
Значение: "клетва пред Бога"
История: На иврит това име звучи като Елишева. Името е образувано от компонентите „еl“, което означава „Бог“, и „shava“ – „клетва“. В Библията Елизабет е майката на Йоан Кръстител, а две от най-известните кралици на Англия са Елизабет I и II. Вариантите на името са много, като Изабел е едно от най-разпрострените в западните държави.

Самуил
Произход: иврит
Значение: "измолен от Бог"
История: Самуил произлиза от еврейското име Шемуел, което означава „измолен от Бог“. В Стария завет Самуил е един от великите съдии и пророци на израилтяните, предопределен за свят велик живот от раждането си.

Габриел Габриела
Произход: иврит
Значение: „Бог е моята сила“
История: Габриел произлиза от еврейското име Гавраил, взето от елементите „gever“, което означава „силен“ и „el“, във връзка с Бога. Гавраил е архангелът, който възвестява новината за раждането на Исус и се появява в християнски, еврейски и мюсюлмански текстове. Той управлява Рая, служейки като ангел на милостта, живота, радостта, съда, истината и мечтите.

Матей
Произход: иврит
Значение: „дар от Бога“
История: Името е съставено от „mattan“, което означава "дар" и „yah“, във връзка с Бога. Библейският Матей е апостолът, написал първото евангелие в Новия завет. Има много производни, които са популярни в целия сват, като непример Матео, Матиас, Тео, Матю.

Лазар Лазара
Произход: латинско-гръцки вариант на еврейския Елеазар 
Значение: „Бог е мой помощник“
История: Лазар е името на мъжа от Библията, когото Исус Христос възкресява със словата си. Затова името се свързва с идеите за здраве, чудо и изцеление.

Даниел Даниела
Произход: иврит
Значение: „Бог е моят съдия“
История: Даниел произлиза от еврейското Даниил и е съставено от елементите „din“, което означава „съдия“ и „el“, „Бог“. Книгата на пророка Даниил в Стария завет описва пленническия му живот във Вавилон и видения от последните дни на Земята.

Наталия Наташа
Произход: френски вариант на руската Наталия
Значение: „рожден ден на Господ“
История: Натали е западният ванриант на Наталия, име, произлизащо от латинската фраза „natale domini“, което означава „рожден ден на Господ“. Исторически се дава на момичета, родени около Коледа именно поради тази причина. Наташа е производно, галено име на Наталия в Русия, което се е наложило като самостоятелно такова.

Йоан Йоана
Произход: Вариация на Йохана
Значение: "Бог е милостив"
История: Произлиза от гръцкото Йоана, което от своя страна идва от еврейското име Йохана. В Новия Завет е жена, която придружава Исус по неговите пътувания и в крайна сметка става светица с името Йоана Мироносица. Това име носят и двама от най-важните християнски светци: Йоан Кръстител и Йоан Богослов, автор на „Откровението“. Вариантите на името в различните езици са многобройни: Иван, Джон, Хуан, Жан, Джовани и др.

Симеон Симона
Произход: Иврит
История: „Той [Бог] слуша“
Описание: Сред евреите името е Симон, което е популярно и до днес, а от гърците е елинизирано като Симеон, както е по-известно в България

Емануел Емануела
Произход: Иврит
Значение: „Бог е с нас“
История: Името идва от Имануил, открито в еврейската Библия и християнския Стар Завет. Появява се в Книгата на Исая като знак, че Бог ще защити Дома на Давид.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?