Следвайте ни

12 символа и тяхното тайно послание

viber icon

Откакто свят светува съществува таен език, който всички ние познаваме, но малцина владеят напълно.
Символите ни заобикалят в безброй форми и са неразделна част от ежедневието ни, но за разлика от общоприетите форми на общуване, познаването на символиката е индивидуално решение за всеки.
Много от символите, които приемаме за даденост днес са родени преди векове. С течение на времето те са придобили по-сложен смисъл. 
Какво послание носят символите, какви асоциации будят те? Защо е важно да ги подбираме внимателно и да обръщаме внимание на тяхното присъствие в нашето ежедневие.

Bright Side представя няколко популярни символа, които имат неочаквана история. 

Картите за игра

Костюмите са стилизирано изображение на определени обекти: пиките изобразяват мечове, купите – ритуални чаши, спатията изобразява жезъл, а карото – монета.

Никой не знае защо се използват тези символи. Картите за игра са дошли в Европа от Китай. Възможно е да символизират различните съсловия: жезълът – благородниците, потирът –  духовниците, монетата – търговците и мечът – военните.

Череп и кости

Черепът (понякога с кости) не е просто символ на смъртта, а символ на вечен живот, защото костите не се разлагат, когато човек умре. Ето защо в Европа този знак може да се види на гробищни порти, икони и други артефакти. Пиратският символ няма общо с това – различните пирати са имали различни знаци и знамена. А символът на черепа и костите е популяризиран от Робърт Луис Стивънсън, авторът на „Островът на съкровищата“.

Трикветра

Символът от телевизионния сериал Charmed съществува в реалния живот и има много древна история. Той е известен като трикветра. В бронзовата епоха в Европа тя е била използвана за отбелязване на позицията на Слънцето в небето (изгрев, зенит и залеза), както и на лунните фази. Символът е популярен сред келтите и скандинавците.

Старт, пауза, стоп

Не е сигурно кой е създал тези знаци. Според една версия е това е художникът Василий Кандински, според друга – създателят на един от първите касетофони. Квадратът като стабилна форма символизира покой, а триъгълникът – движението. Знакът „пауза“ еволюира от музикалния знак, използван за разделяне на музикалните фрази. Бутонът за запис е червен, така че никой да не го натиска случайно и да изтрива информация от лентата.

Рибата – символ на християнството

Рибата е древен символ на Христос. Първите букви от думите Ἰησοὺς Χριστνός Θεός Υιός Σωτήρ (Исус Христос, Божи Син, Спасител) оформят думата ΙΧΘΥΣ (Ихтис) – старогръцката дума за риба. По времето на Римската империя ранните християни били жестоко преследвани, затова са използвали кодови знаци, най-известният от които е рибата. Днес този символ понякога се среща върху камиони и коли, като продължава да има религиозно значение.

Червеният кръст

Ако смятате, че символът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) прилича на знамето на Швейцария, имате право. Идеята за основаването на организацията е родена именно в Швейцария. Оказало се обаче, че символът не е универсален, тъй като мюсюлманските страни го свързвали с християнството. Затова е създаден втори символ – Червеният полумесец. Израел предлага международната организация да признае и трети символ – Червената звезда на Давид, но през 2005 г. се въвежда религиозно неутрален символ – Червения кристал.

Бръснарници и фризьорски салони 

Този символ, който прилича на червена, синя и бяла близалка или паста за зъби, е символ на бръснарниците в САЩ и отделни европейски и азиатски страни. В миналото всеки бръснар до известна степен е бил и лекар – той вадел зъби и превързвал рани. Смята се, че бялото и червеното символизирали превързана рана, а синият цвят е добавен по-късно, вероятно за да заглуши тази не особено ведра асоциация.

Звездата на живота

Синята звезда на живота е символ на спешната медицинска помощ в САЩ и редица други страни. 

Всяка от шестте лъча на звездата представя една от функциите на спешната медицинска помощ: откриване, докладване, реагиране, грижи на място, грижи при преместване и болнична грижа. В центъра е жезълът на Асклепий, древногръцкият бог на медицината.

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?