Следвайте ни

11 малки ритуали в ежедневието, които ни водят към дълголетие

viber icon

Ние сами сме отговорни за изграждане на здрава и щастлива връзка със самите себе си, което ще ни даде още няколко радостни години, в които да ѝ се наслаждаваме. Освен здравословното хранене, движението и здравните профилактики, ще ви запознаем с още няколко дребни неща, които да ви отведат към дълголетие: 

1. Наличието на по-плосък корем

Жените, които са в стадия на менопаузата и имат излишни мазнини по корема, може да живеят по-малко време, се казва в изследването. Дори ако сте с нормално тегло, ако коремът ви е кръгъл, има известен риск. Това се обяснява с наблюдението, че жените с централно затлъстяване са по-склонни да развият диабет, сърдечно-съдови заболявания и др.

2. Приоритизиране на вашето щастие

Да се чувстваш щастлив наистина е много важно за всеки, но изследванията казват, че това реално влияе и върху дълголетието ни. И така, удовлетворението от живота, отсъствието на негативни емоции, оптимизъм и положителни емоции са това, към което наистина трябва да се придържате.

3. Смейте се по-често

Да бъдем по-весели наистина добавя качество към живота ни, но може да добави и количество. Изненадващо, проучване показа, че чувството за хумор ни предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания и различни инфекции. Всъщност това е ресурсът за защита на здравето на мозъка. Какъв приятен начин да се опиташ да живееш по-дълго!

4. Да бъдете организирани

Проучване показа, че по-организираните индивиди са склонни да водят по-дълъг живот. Тази черта говори и за нашето когнитивно функциониране. Затова помислете да бъдете по-самодисциплинирани, организирани, ефективни и целенасочени, ако ви е грижа за дълголетието.

5. Разхождайте се всеки ден 

Проучване показа, че всеки допълнителен 30 минути престой в неактивност е свързан с 32% по-висок риск от развитие на сериозно заболяване. И буквално всяка стъпка има значение, когато става въпрос за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Така че, като изминавате 2100 до 4500 стъпки дневно, можете да намалите риска от инфаркти, сърдечна недостатъчност или инсулт.

6. Излизайте по-често

Хората, които водят активен социален живот, могат да живеят по-дълго и по-здравословно, както се казва в изследванията. Това се обяснява с факта, че такива хора са склонни да имат по-добро здравословно поведение, като да ядат здравословни храни и да са физически активни. Изолираните хора са изложени на по-висок риск от слаба имунна система поради по-голям стрес.

7. Раждане на деца на по-късна възраст 

Проучване казва, че ако успеете да имате деца след 33-годишна възраст, шансовете ви да живеете по-дълго се увеличават. Всъщност такива жени имат два пъти по-голям шанс да живеят до 95 години в сравнение с тези, които са родили последното си дете преди 29 години.

8. По-често проверявайте нивото на витамин D

Много заболявания, свързани с възрастта, всъщност могат да бъдат причинени от недостиг на витамин D. Всъщност, проучване показа, че витамин D може да забави и самото стареене. Така че можете да си направите голяма услуга, като просто редовно проверявате дали витамин D в тялото ви е в нормални граници.

9. Грижа за внуците

Не само ще получите най-искрената любов от тези малки човечета, но както показва проучване, това може да ви накара да живеете по-дълго. И дори да нямате свои внуци, грижата за другите също ще свърши работа.

10. Вършене на домакинска работа

Редовните упражнения са ключът към по-дългия живот. Ако обаче нямате време или желание да отидете на фитнес, пак можете да се поддържате здрави, като вършите домашните си задължения. Например, като почиствате прозорците само за 30 минути, ще изгорите 190 калории, а гладенето за същото време ще тонизира мускулите на горната част на тялото ви. 

11. Редовно почистване на зъбите с конец

Грижата за вашата хигиена на устната кухина абсолютно помага за поддържането на естествени, здрави и функционални зъби. Но в допълнение към това изглежда, че удължава живота ви, както показва проучване. За да направите това, трябва да си миете зъбите сутрин и вечер, да ги почиствате с конци всеки ден и да посещавате зъболекар от време на време, пише jenite.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Фертилността

Фертилността

17.03.2021 | 06:20

След 33 години е доста намалена и е по-трудно децата да дойдат по естествен път.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?