Следвайте ни

10-те лафа на възрастните, от които ни прилошава

viber icon

Родителите са особен вид същества, като че създадени, за да тровят живота на своите деца. Имат си арсенал от заучени фрази за всеки повод, с които вгорчават живота ни. Те, разбира се, го правят от любов, или пък от липса на въображение, а пък на нас, тийнейджърите, ни идва да крещим от досада, когато ги чуем. Ето някои от най-популярните родителски клишета:

1. Нали ще си подредиш стаята

Всъщност те идеално знаят, че това няма да се случи. Много ясно! На кой тийнейджър му се занимава с чистене и подреждане. Това си е чиста загуба на време, при положение, че в най-кратък срок след това стаята пак ще си се разхвърля. За родителите това естествено е ясно, но използват фразата като извинение, за да има по-късно повод да мрънкат и натякват, че си мързелив.

2. Как мина в училище

Нормално е родителите да проявяват интерес към учебния процес на своите мили отрочета. Но за нас, тийнейджърите, въпросът е изключително досаден и излишен. И без това в училище цял ден са ни задавали въпроси, на които се е налагало да отговаряме подробно. Защо просто „добре“ да не е задоволителен отговор в случая, а трябва да даваме пълен отчет за деня си?

3. Не ме интересува какво правят другите

Всъщност страшно много ги интересуват другите. Употребяват този лаф само в случаите, когато смятат постъпките на приятелите и връстниците ни за негативни и искат да ни внушат, че ние в никакъв случай не трябва да следваме примера им. По този начин искат да изтъкнат и какви индивидуалисти са.

4. Виж Петър/Иван/Драган...

Да, напълно обратното на „Не ме интересува какво правят другите“. Най-често този израз се употребява във връзка с оценки и постижения в училище на наши съученици, приятели или пък детето на най-добрата приятелка на мама. Всеки родител смята, че неговото скъпоценно отроче е по-умно, по-талантливо и по-красиво от останалите, затова за тях е един вид обида да видят, че друг се правя по-добре. Алооо, това не е ли комплексарско?

5. Аз да не съм ти слугиня

Изразът е в женски род, защото обикновено се използва се от майка към детето <210>. Всъщност тя осъзнава перфектно, че се държи като такава, но гордостта не й позволява да се примири с това.

6. Внимавай в картинката

Този израз е сред най-дразнещите родителски заплахи. Най-неприятното в него е, че не конкретизира в какво не бива да се замесваме. Не че не е ясно, де, но е хубаво родителите да са по-точни в препоръките си. А не да ни говорят за някаква глупава картинка...

7. Докато живееш под моя покрив, ще правиш каквото ти кажа

Демонстрация на власт и сила, която никак не ни е по вкуса. А и къде другаде да живеем, ако не в дома на родителите си? За разлика от тях ние не получаваме заплата за това, че ходим на училище. Няма как да си наемем квартира, ако искаме да сме самостоятелни.

8. А аз на твоите години...

Този лаф обикновено е придружен с дълъг и досаден разказ за детството на родителя. Той е бил най-умният ученик, прочел е най-много книги и е имал най-големите постижения сред връстниците си. За разлика от некадърното дете, което не се интересува от нищо друго освен от телефона си.

9. Аз най-добре знам кое е полезно за теб

С този израз родителското тяло иска да ни намекне, че все още не сме достатъчно зрели, за да взимаме сами решения. В езикова гимназия ли да учим, или в техникум? Чипс ли да ядем, или салата? Телевизия ли да гледаме, или да четем книги? Нашите ни лишават от всякаква самостоятелност.

10. Яде ли

Един от най-тревожните и истерични родителски въпроси. Ако случайно се окаже, че сме пропуснали закуската, майка ни моментално ще реши, че страдаме от анорексия. Нищо чудно да ни запише и час при психолог.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ваня

11.08.2019 | 10:02

Без тези въпроси все едно е оставено на произвола.Не съм съгласна.

Отговори
3 4

vicove.com

11.08.2019 | 09:27

Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката : - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита - - Да не е пострадал някой? - А, не, но баща ми отиде на родителска среща..

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?